Implanturile zigomatice, avantaje. Medic: Poate fi realizat pacientului care poartă o proteză mobilă sau poate a rămas niște dinți atât de degradați, încât au distrus complet osul maxilar

Monika Baciu |
Data publicării:
implanturile zigomatice - FOTO: Freepik
implanturile zigomatice - FOTO: Freepik

Implanturile zigomatice sunt recomandate chiar și persoanelor care suferă de osteoporoză, însă cu o condiție.

Implanturile zigomatice reprezintă o alternativă la implanturile dentare clasice. Implanturile zigomatice sunt implanturi speciale, cu o înălțime de 35 până la 55 mm, de 3-4 ori mai lungi decât implanturile clasice, care pornesc de la nivelul osului alveolar, străbat sinusul și se fixează în oasele zigomatice (oasele pomeților).

Implanturile zigomatice, recomandate în cazul pacienților cu dantura foarte afectată

Implanturile zigomatice sunt recomandate pacienților a căror dantură este foarte afectată. În plus această procedură poate fi realizată și în cazul persoanelor care suferă de osteoporoză. În acest caz, trebuie îndeplinită o condiție esențială. 

”Pacientul nu mai are os natural restant suficient și pacientul vrea neaparat o lucrare provizorie, adică să pară că are dinți în timp ce se vindecă. Implanturile zigomatice le ancorăm în osul zigomatic, pentru că este singurul os natural rămas în partea de sus și care ne poate da rezistența mecanică și stabilitatea necesară ca nu doar să punem implanturile, ci și să îi fabricăm o lucrare provizorie pe care să o înșurubăm pe implanturi, a doua zi.

Vezi și: Sindromul zilei de luni, mit sau realitate. Cum să îți începi săptămâna într-o notă optimistă

Implantul zigomatic poate fi realizat pacientului care poartă o proteză mobilă sau poate a rămas niște dinți atât de degradați, încât au distrus complet osul maxilar sau este într-o situație în care a avut orice alt tip de implant dentar care a eșuat complet, luând cu el în acest eșec tot osul maxilar. 

Singurul lucru care ne încurcă că în osteoporoză este tratamentul cu bisfosfonați. Nu putem interveni nici măcar să facem o extracție dentară simplă pentru că dacă am interveni cu un medicament pe metabolismul osos atunci acel os nu se va mai vindeca. Asta ne încurcă la osteoporoză, dacă pacientul ia tratament antiresorbtiv”, a explicat dr Ionuț Leahu, medic stomatolog, la Pro TV.

Cum se atașează implanturile zigomatice

Implanturile zigomatice se inserează în oasele zigomatice (ale pometilor). Indiferent de gradul de atrofie maxilară, oasele pomeților își păstrează aproape nemodificate volumul și densitatea, fiind foarte bune pentru ancorarea acestor implanturi. Ele pornesc din maxilar, traversează sinusuile maxilare, prin interior (dupa ridicarea membranei) sau prin exterior, în funcție de situația clinică și se ancoreaza în osul zigomatic.

3 motive pentru care să alegi implantul dentar după pierderea unui dinte 

Pierderea unui dinte are consecințe pe mai multe planuri, începând cu faptul că se pierde capacitatea de a mesteca la fel ca înainte și apare nevoia de a evita unele alimente, continuând cu impactul pe care lipsa unuia sau a mai multor dinți o are asupra imaginii zâmbetului, planul estetic fiind la rândul său afectat profund.

Vezi și: Transplantul viitorului. Ioan Lascăr: Reconstrucția la o imprimantă 3D este echivalentul organului original

În prezent, există mai multe soluții prin care o persoană își poate recăpăta funcționalitatea danturii, însă implantul dentar este tratamentul care oferă deopotrivă beneficii de ordin practic și estetic, iar în continuare vor fi prezentate trei dintre motivele pentru care acest tratament avansat de reconstrucție a danturii este unul dintre cele mai solicitate de către persoanele care se prezintă într-o clinică stomatologică și își doresc un zâmbet impecabil:

1. Redobândirea funcționalității danturii și a confortului în mestecarea alimentelor

Alegerea implantului dentar pentru înlocuirea dinților naturali pierduți este o opțiune care se remarcă în primul rând prin avantajele ce țin de funcționalitatea danturii.Inserarea unui implant dentar constă în fixarea unei rădăcini artificiale sub forma unui șurub realizat din materiale biocompatibile, care asigură osteointegrarea și acceptarea tratamentului de către organism.

Pentru că ia locul rădăcinii naturale și servește drept suport pentru fixarea unei lucrări dentare, implantul dentar redă confortul în mestecare, nu numai pentru că este rezistent, dar și pentru că nu prezintă mobilitate în comparație cu protezele detașabile, care se pot dezinsera la mestecarea unor alimente dure.

Vezi și: Depresia, de la trăiri la boală. Simona Trifu: Modificarea dispoziţiei trebuie să dureze cel puţin două săptămâni. Atunci mă adresez medicului

2. Protejarea dinților învecinați și conservarea structurii faciale

Inserarea unui implant dentar nu presupune șlefuirea dinților învecinați, așa cum se întâmplă în cazul punții dentare, ceea ce înseamnă un plus de protecție pentru dantură și pentru dinții din vecinătatea imediată a viitorului implant dentar. Deci,acest tratament stomatologic promovează sănătatea întregii danturi și mai mult de atât, are un rol important în prevenirea modificărilor la nivelul structurii faciale.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel