Încărcătura virală, cât de importantă este în riscul de transmitere a COVID-19 

Angela Sabău |
Data publicării:
Covid-19. Foto: Pixabay
Covid-19. Foto: Pixabay

Încărcătura virală pare să aibă un rol foarte important în transmiterea virusului responsabil de COVID-19. 

Încărcătura virală este principalul factor determinant al riscului de transmisie Covid-19. De asemenea, creșterea încărcăturilor virale printre contactele asimptomatice este puternic asociată cu un risc mai mare de a dezvolta Covid-19 simptomatic, spun rezultatele unui studiu efectuat în Regatul Unit și Spania.
Studiul, publicat în revista Lancet Infectious Diseases, a remarcat faptul că încărcăturile virale crescute printre contactele asimptomatice au fost, de asemenea, puternic asociate cu un risc mai mare de a dezvolta Covid-19 simptomatic. Această asociere s-a reflectat în continuare în timpul de incubație, care a devenit mai scurt odată cu creșterea încărcăturilor virale.
Echipa a scris: „Când este identificat un pacient cu încărcătură virală ridicată, implementarea măsurilor de urmărire a contactelor și a carantinelor ar putea fi crucială pentru a reduce transmiterea ulterioară”.
Virusul a fost detectat în probele de tract respirator cu una sau două zile înainte de apariția simptomelor. Poate persista până la câteva săptămâni după debutul simptomelor.
Cu toate acestea, detectarea ARN-ului viral nu reflectă neapărat infecțiozitatea, iar relația precisă dintre încărcătura virală dintre cazuri și riscul de transmitere la contacte nu este încă clară.
„Deși studiile au sugerat că încărcătura virală a cazurilor ar putea fi asociată cu riscul de boală sau transmitere, până în prezent nu există date publicate care să abordeze direct această întrebare”, au spus cercetătorii.

Încărcătura virală, principalul factor de transmisie a bolii

Pentru studiu, echipa a efectuat o analiză post-hoc a datelor colectate în timpul unui studiu controlat randomizat al cazurilor Covid-19 și a contactelor strânse ale acestora între 17 martie și 28 aprilie 2020.
Toate cazurile de Covid-19 au avut vârsta de peste 18 ani, nu au fost spitalizate și au avut la dispoziție rezultatele testului reacției în lanț a polimerazei (PCR)
Echipa a identificat 314 de pacienți cu Covid-19, dintre care 282 (90%), au avut cel puțin un contact strâns și au dat un total de 753 de contacte.
Încărcătura virală a cazului index a fost factorul principal care a determinat riscul de infectare SARS-CoV-2 confirmată prin PCR printre contacte.
În special, analiza multivariabilă nu a relevat nicio asociere între sex, vârstă, diabet, boli cardiovasculare sau boli respiratorii și riscul sau timpul de dezvoltare a simptomaticului Covid-19.
„Luate împreună, rezultatele noastre indică faptul că încărcătura virală, mai degrabă decât simptomele, ar putea fi principalul factor de transmisie”, scrie Marks și colegii săi.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel