"Bolile cardiovasculare sunt ceva teribil!". Orașele din România cu cele mai multe cazuri de infarct. Dafin Mureșanu: Suntem aproape devastați

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
Dafin Muresanu - Foto: Freepik @chaay_tee  @ syda_productions
Dafin Muresanu - Foto: Freepik @chaay_tee @ syda_productions

Județele din România cu cele mai multe cazuri de infarct și boli de inimă. Dafin Mureșanu: România se află într-o poziție foarte proastă.

Ediția din acest an al Aspen Healthcare Summit 2023 va continua să se concentreze pe prevenție și inovație ca principale priorități ale sistemului de sănătate.

Atât prevenția, cât și inovația aduc beneficii considerabile în ceea ce privește speranța de viață și calitatea vieții, precum și o scădere semnificativă a costurilor de sănătate. 

Prezent în cadrul Aspen Healthcare Summit 2023, Dafin Mureșanu, președinte Departament Neuroștiințe, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și Președinte Federația Europeană a Societăților de NeuroReabilitare, a vorbit despre importanța unei strategii de prevenire, diagnosticare și tratare a bolilor cardiovasculare și despre cum putem scădea numărul cazurilor de boli cardiovasculare, de AVC și de infarct.

"Mă voi concentra puțin asupra elementor extrem de importante ale bolilor cardiovasculare și ale celor legate de acestea. 

Cred că am început foarte bine acum un an, exprimând foarte clar tensiunile, iar acum suntem în măsură să avem primul proiect de consultări. Și acesta este un progres foarte important pe care l-am făcut.

Având în vedere acest lucru, aș dori să reamintesc pe scurt ideea că bolile cardiovasculare și bolile cardiovasculare asociate sunt ceva teribil.

Ne aflăm în plină problemă cu această povară.

Vedem că, dacă în țările occidentale există un anumit echilibru între accidentul vascular cerebral și tulburările neurodegenerative, în special demența, pe măsură ce mergem mai mult spre Est, suntem capabili să detectăm că accidentul vascular cerebral devine din ce în ce mai răspândit.

Iar dacă mergem în țara noastră, suntem aproape devastați de cele 62% de cazuri, ceea ce este teribil. 

Aceasta este o chestiune foarte, foarte serioasă. Și dacă punem laolaltă cu această informație și aceste date care ne spun că în ceea ce privește mortalitatea evitabilă pentru afecțiunile cardiovasculare în România, aceasta se află într-o poziție foarte proastă", a declarat medicul Dafin Mureșanu.

Zonele din România cu cele mai multe cazuri de infarct

"Deci este teribil să vedem că nu suntem capabili să gestionăm aceste părți evitabile și eforturile noastre se îndreaptă în această direcție, de fapt.

Și există zone largi, după cum puteți vedea, diferite zone în țara noastră, în special în partea de Nord a României, în Bucovina. Și în Oltenia și, de asemenea, în josul Moldovei. Există cu siguranță cazuri în zona cu o capacitate foarte superficială de a gestiona aspectul legat de bolile cardiovasculare. 

2. -imagine fara descriere- (dafin-muresanu_74223700.png)

Foto: Aspen Healthcare Summit 2023

Având în vedere povara despre care am discutat și dovezile pe care le avem, dar și lipsa resurselor, de fapt, tot ceea ce putem crea în ceea ce privește noile capacități și noile resurse, va fi un amestec perfect.

Și aceasta este de fapt direcția și calea viziunii noastre.

Iar obiectivul este, desigur, îndreptat spre reducerea poverii bolilor netransmisibile cu un impact negativ major în sănătatea publică. Așadar, acest lucru a fost bine definit încă de la început.

Și, din nou, strategia națională nu acționează în vid, ci este foarte bine coordonată la nivel european", a continuat Dafin Mureșanu.

Sănătatea mintală este o prioritate ridicată

"Știți, la nivel european, este un cadru clar care delimitează aceste inițiative privind bolile, în ceea ce privește partea netransmisibilă. Știm și este clar că tulburările neurologice și cardiologice reprezintă o cauză principală.

Diabetul, bolile respiratorii, sănătatea mintală și alte tulburări neurologice.

De fapt, sănătatea mintală este o prioritate ridicată. Sănătatea mintală este încă o mare constantă a neclarității și trebuie să facem multe pentru aceasta. Dar acționăm în cadrul foarte concret al tulburărilor vasculare. 

Prin urmare, totul a fost adaptat în această direcție, în ton cu Europa. Dar Europa a fost, de asemenea, în ton cu abordarea globală planificată pentru inventarea și controlul bolilor netransmisibile. Aceasta a fost dezvoltată de OMS. Și, după cum puteți vedea, ne bazăm pe o tipologie foarte frumoasă și integrăm toate nivelurile, de la cel global, european și național.

Pentru inițiativa noastră, anul trecut, în octombrie, planul nostru a fost aprobat de Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (World Stroke Organization), mai târziu de Organizația Europeană a Accidentului Vascular Cerebral (European Stroke Organization), încă de la început, Federația Europeană de Neuroreabilitare a fost cea care a cerut, împreună cu Federația Mondială de Neuroreabilitare, Academia Europeană de Neurologie. Iar din partea cardiologiei, aș spune că poate toate organizațiile și societățile relevante au sprijinit planurile și strategia noastră. Și cred că acest lucru trebuie menționat", a mai spus Dafin Mureșanu.

"Suntem una dintre cele mai active țări din Europa în ceea ce privește reducerea numărului absolut de accidente vasculare cerebrale cu 10% și pentru a proteja pacienții"

"Depistarea precoce, diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea sunt importante", susține medicul Dafin Mureșan.

"Apoi, ne concentrăm foarte mult pe îmbunătățirea tratamentului acut în domeniul cardiovascular și cerebrovascular.

Și vreau să fiu atent la faptul că am tratat aceste două elemente separat, deoarece există multe specificități și multe diferențe între bolile vasculare și bolile cardiovasculare.

Cred că suntem una dintre cele mai active țări din Europa în ceea ce privește direcționarea către aceste nevoi, pentru a reduce numărul absolut de accidente vasculare cerebrale cu 10% și pentru a proteja pacienții. Aproape toți, aș spune că 90% dintre pacienții noștri ar trebui să fie tratați în unitățile de AVC acut.

Și, bineînțeles, apoi să avem un plan național pentru AVC care să fie articulat în lanțul de îngrijire. Și avem nevoie de aceste intervenții de sănătate publică multisectoriale. 

Și cred că suntem foarte bine poziționați în această privință", a conchis medicul Dafin Mureșanu.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel