Infecție urinară: simptome, cauze, tratament. Cum apare CISTITA și cum trebuie să te ștergi corect: Nu orice usturime sau urinare frecventă este o infecție urinară!

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Infectie urinara - Foto: Freepick @eddows-animator @rawpixel.com
Infectie urinara - Foto: Freepick @eddows-animator @rawpixel.com

Infecție urinară - cum și de ce apare? Află totul despre infecțiile urinare, care sunt simptomele și cum le tratezi.

O infecție urinară este o infecție în orice parte a sistemului urinar. Sistemul urinar include rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra. Cele mai multe infecții implică tractul urinar inferior - vezica urinară și uretra.

Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta o infecție urinară decât bărbații. Dacă o infecție este limitată la vezica urinară, poate fi dureroasă și enervantă, dar pot apărea probleme grave de sănătate dacă  se extinde la rinichi.

"Infecțiile urinare la femei sunt relativ frecvent întâlnite și sunt condiționate de dezvoltarea anatomică sau de situația anatomică la femei. Uretra, canalul urinar de la vezică la exterior este scurt și atunci, microbii care există la exterior, pentru că nu suntem sterili, există microbi care nu țin de igienă și nu trebuie să acuzăm de o igienă defectuoasă, dar acești microbi pot pătrunde cu ușurință în vezica urinară.

Atunci, mai ales în condițiile în care pacienta respectivă nu consumă suficiente lichide pot apărea aceste infecții urinare.

Microbii pătrund din afară și dacă nu bem lichide vom merge rar la toaletă, o dată pe zi, poate de două ori pe zi și atunci microbii stagnează în vezica urinară suficient, se pot înmulți și pot dezvolta aceste infecții urinare.

Infecția urinară nu apare când a intrat un microb, ci când ei se dezvoltă și s-au înmulțit. Și există peste 100.000 de unități formatoare de colonii și atunci apar simptomele cistitelor sau infecțiilor urinare", a declarat medicul Gheorghe Niță, în exclusivitatea pentru DC Medical.

Aragazul, nociv și interzis în UE. Cum distruge întreaga lume. Atenție la asta când gătești. Paparau: Asta reduce oxigenul respirat! În România mulți se încălzesc direct la flacăra aragazului

Infecțiile urinare - simptome

 

Simptomele pot include:

- O nevoie puternică de a urina care nu dispare.

- O senzație de arsură la urinare

- Urinare frecventă și eliminarea unor cantități mici de urină

- Urină care pare tulbure

- Urină care pare roșie, roz aprins sau de culoarea cola - semne de sânge în urină

- Urină cu miros puternic

- Dureri pelviene, la femei - în special în centrul pelvisului și în jurul zonei osului pubian

"Infecțiile urinare pot cuprinde vezica urinară, vorbim de cistită, infecție urinară frecvent întâlnită la femei, se pot localiza la nivelul prostatei și se pot duce oriunde la nivelul aparatului urinar. 

Și, mai grav, pot urca la rinichi și pot da pielonefrite, adică infecții care sunt localizate la nivelul rinichilor.

Atunci, factorii favorizanți pentru cistite e consumul inadecvat de lichide. 

Pentru infecțiile la nivelul prostatei, de exemplu pot fi chiar și infecții cu transmitere sexuală care pot merge către prostată.

Pentru cele de la rinichi pot fi, ca și cauze, fie o malformație, prezența unui calcul sau prezența unei ștrangulări a canalului urinar care favorizează infecțiile. 

Pot apărea infecții la nivelul rinichiului prin transmiterea prin sânge a unei infecții de altundeva. Poate să apară o infecție prin transmiterea unui abces de la nivelul unui dintre și pe cale hematogenă microbii se pot aduna la nivelul rinichiului. 

Deci cauzele infecțiilor pot fi multiple.

Infecțiile cele mai banale sunt cele la nivelul vezicii urinare, adică cistitele. Aici, principala cauză este consumul inadecvat de lichide", a mai spus medicul. 

Mai mult, vorba românului "m-a tras curentul" este des folosită pentru multe dintre simptome sau afecțiuni. Întrebat dacă se aplică și în cazul infecțiilor urinare, medicul Gheorghe Niță că ar putea fi valabil, dar doar în cazul expunerii prelungite la frig sau umezeală. 

"Este și expunerea la frig și la umezeală care poate produce inflamație, dar după o expunere prelungită", a explicat medicul.

Disforia de gen sau transsexualitatea: ce înseamnă și la ce vârstă apare. Care sunt primele semne. Badiu: Asta atrage atenția

Infecțiile urinare - tratament: Nu orice usturime sau urinare frecventă înseamnă o infecție urinară!

 

"Dacă infecțiile au apucat să se înmulțească, de cele mai multe ori trebuie un tratament antibiotic. Sigur, aici nu trebuie exagerat.

Sunt medicamente pe care dacă le iei de la începutul simptomelor le poți lua în doză unică. Iei o singură doză și lucrurile s-au rezolvat. Lucrurile nu mai stau așa când infecția e de mult, când este deja cu complicații, când ai dus-o pe picioare.

Nu trebuie exagerat cu antibioticele, trebuie demonstrat că este infecție, pentru că multe femei iau antibiotice crezând că au o infecție și când la prima usturime la urinare se aruncă și iau antibiotice, fără să demonstreze că e vorba de o infecție urinară. Poate a fost doar o inflamație locală, poate "m-a tras curentul" și asta produce o inflamație locală, o congestie, care determină o usturime.

La femei după menopauză, odată cu vârsta, există o uscăciune în zona intimă și pot să apară aceste mici manifestări urinare care nu sunt infecții. Și nu trebuie tratat antibiotic. De aceea, nu trebuie să stimulăm administrarea de antibiotic empiric la orice usturime urinară, la orice urinare frecventă.

Nu orice usturime sau urinare frecventă înseamnă o infecție urinară!

Ar trebui să începem cu urocultura, cu o analiză de urină și identificarea unor microbi, vedem care sunt acei microbi, la ce sunt sensibili și apoi dăm medicația specifică.

Plus că nu toate antibioticele pătrund corespunzător în calea urinară, nu toți microbii sunt sensibili la toate antibioticele. Din contră, faci mai rău dacă dai un antibiotic care nu e rezistent. Nu vei face decât ca acel microb să devină din ce în ce mai rezistent la antibiotice.

Din păcate, în România, antibioticele sunt folosite mult mai mult în comparație cu alte țări", a conchis medicul. 

Ce să faci să nu apară infecția urinară

Cum a apărut carantina, de fapt. Detaliul care te va uimi, legătura cu numărul 40 și "Moartea Neagră": Pentru cei cu bani era opțională. Oamenii săraci sufereau, nu aveau de ales

Acești pași pot ajuta la scăderea riscului de infecții urinare:

1. Beți multe lichide, în special apă. Consumul de apă ajută la diluarea urinei. Acest lucru duce la urinarea mai des - permițând bacteriilor să fie eliminate din tractul urinar înainte ca o infecție să poată începe.

2. Încercați sucul de afine. Studiile care analizează dacă sucul de afine previne infecțiile urinare nu sunt definitive. Cu toate acestea, consumul de suc de afine probabil că nu este dăunător.

3. Șterge-te din față spre spate. Faceți acest lucru după ce urinați și după o mișcare intestinală. Ajută la prevenirea răspândirii bacteriilor de la anus la vagin și uretră.

4. Goliți-vă vezica imediat după ce ați avut relații intime. De asemenea, beți un pahar plin de apă pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor.

5. Evitați produsele feminine potențial iritante. Folosirea acestora în zona genitală poate irita uretra. Aceste produse includ spray-uri deodorante, dușuri și pudre.

6. Schimbați-vă metoda contraceptivă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel