Insuficiența de vitamina B6, simptome

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Lipsa de energie și iritarea pot fi simptome ale lipsei de vitamina B6
Lipsa de energie și iritarea pot fi simptome ale lipsei de vitamina B6

Vitamina B6 are multe funcțiuni importante în organism. Ea afectează starea de spirit, apetitul, somnul și gândirea. Avem nevoie de ea pentru a elimina infecțiile, pentru a transforma alimentele în energie și a ajuta sângele să transporte oxigen în toate colțurile corpului. Deși este rar întâlnită lipsa de vitamina B6, nu ne putem permite să o avem. Iată cauzele, simptomele, consecințele și remediile acestei lipse!

Cauzele insuficienței de vitamina B6: Deficiențele serioase de B6 se întâmplă rar. Dar unii seniori pot avea niveluri scăzute dacă nu mănâncă suficiente alimente sau pentru că organismele lor nu absorb nutrienți așa cum o făceau în tinerețe.

Boala renală și alte afecțiuni care împiedică intestinul subțire să absoarbă nutrienți, de asemenea, pot fi vinovate. Inclusiv abuzul de alcool. Iată care sunt principalele simptome ale lipsei de B6

Lipsa de energie

Dacă organismul este univel foarte scăzut pe B6, puteți face anemie, care înseamnă că aveți puține celule roșii din sânge. Asta vă face să vă simțiți obosit și slăbit. De asemenea, anemia poate poate decurge din faptul că nu aveți suficientă cantitate de fier în organism. Lipsa de alte vitamine, cum ar fi B12 și acidul folic, de asemenea, o pot cauza.

Iritațiile

Semnele că lipsește B6 se pot vedea și pe piele. Corpul trece prin schimbări chimice, iar acest lucru duce cel mai adesea la o erupție cutanată cu mâncărime, de obicei pe față, numită dermatită seboreică. Erupția poate deveni din ce în ce mai evidentă în timp. Dacă aveți o lipsă minoră de vitamina B6, simptomele ar putea dura luni sau ani până să apară, arată specialiștii de la webmd.com.

Buzele uscate și crăpate

Gura ar putea fi un loc bun pentru a detecta lipsa de B6. Buzele ar putea fi uscate și crăpate la colțuri. De asemenea, limba s-ar putea umfla.

Sistem imunitar slab

O lipsă de B6 poate face greu organismului să reziste la infecții și boli. Asta se poate transforma într-un ciclu vicios. Cancerul și alte boli pot epuiza depozitele de B6 din organism. Deci, va trebui să obțineți și mai multă vitamină pentru a face față acestei situații.

Mâini sau picioare amorțite

Fă furnică degetele? Picioarele vă sunt amorțite? Vinovată poate fi o tulburare nervoasă numită neuropatie periferică. Lipsa de B6 poate ajuta la declanșarea acesteia. Ea și alte vitamine B cum ar fi B12 sunt esențiale pentru a vă menține nervii sănătoși.

Bebelușul mofturos și agitat

Agitația unui copil mic s-ar putea datora lipsei de vitamina B6. Acest lucru se poate întâmpla dacă nu vă hrăniți copilul cu nimic altceva decât laptele matern pentru mai mult de 6 luni. Prea puțină vitamină poate duce chiar la convulsii. De asemenea, poate face ca auzul bebelușului să fie foarte sensibil, astfel încât zgomotele să-l deranjeze ușor.

Grețurile de dimineață

Viitoarele mămici au nevoie de mai multă vitamină B6 în dieta lor. Dacă vă simțiți rău și aveți grețuri sau vărsături (și nu doar dimineața), întrebați medicul dacă vă trebuie vitamina în cauz. Nu luați suplimente fără acordul și îndrumarea medicului curant!

Creierul încețoșat

B6 vă ajută să vă reglați starea de spirit și memoria. Dacă observați o senzație de confuzie sau tristețe, mai ales dacă sunteți un senior, o lipsă de această vitamină ar putea fi motivul. B6 uneori funcționează în tandem cu alte vitamine B. Dacă rezerva din organism scade, poate încetini abilitățile mentale.

Cancer

Un nivel scăzut de B6 poate juca un rol în riscul de a face cancer. Cercetătorii nu știu exact de ce. Dar studiile au legat o lipsă de B6 de cancerele stomacale și esofagiene. De asemenea, lipsa vitaminei crește șansele de a dezvolta cancere produse de hormoni steroizi, cum ar fi cancerul de sân și de prostată.

Doza zilnică

Cantitatea de B6 de care ai nevoie în fiecare zi depinde în principal de vârsta ta. Bebelușii cu vârsta de 7-12 luni au nevoie de 0,3 miligrame pe zi. Dar cantitatea recomandată crește odată cu vârsta. Dacă aveți peste 50 de ani, aveți nevoie de cel puțin 5 ori mai mult: 1,7 miligrame pe zi pentru bărbați și 1,5 miligrame pentru femei. Femeile gravide au nevoie cel mai mult - 1,9 miligrame pe zi.

Sursă: Proteine

Este ușor să obțineți toată cantitatea de B6 de care aveți nevoie din alimente. Păsările de curte, carnea de vită și peștele sunt printre cele mai bune surse. În doar 100 de grame de ton aveți jumătate din necesarul zilnic de B6 al unui adult. Aceeași cantitate de somon va furniza 30% din cantitatea zilnică, iar carnea de pui vă va oferi 25%.

Surse: Vegetale și Fructe

Vă plac legumele cu amidon cum ar fi cartofii și porumbul? Sunt câteva dintre principalele căi prin care obțineți B6. O ceașcă de năut vă aduce jumătate din necesarul zilnic. Fructele sunt o altă sursă majoră (cu excepția citricelor precum portocalele și grapefruiturile).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel