Inflamație, rezolvare în funcție de localizare

Inflamația cronică
Inflamația cronică

Sunt multe boli care implică inflamație, de la scleroză multiplă și lupus la artrită, diabet și cancer. Inflamația este un răspuns normal al organismului ca reacție la leziuni sau infecții de care trebuie să se ocupe, dar problemele apar atunci când inflamația persistă, dăunând potențial țesuturilor din jur. Un nou studiu a scos la lumină o proteină implicată în inflamație care poate juca un rol esențial în procesul de rezolvare a acesteia.

Cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania și de la Universitatea Tehnică din Dresda au descoperit că proteina Del-1 are diferite funcții în funcție de celula care o secretează. Când este secretată de macrofagele sistemului imunitar, acesta acționează ca o punte între acele celule și neutrofile pentru a ajuta în inflamație. Cercetările anterioare au subliniat rolul Del-1 în reducerea declanșării inflamației.

"Constatările noastre ne-au determinat să propunem" principiul locației "în reglementarea spațială a răspunsului imun. Cu alte cuvinte, moleculele homeostatice - cele responsabile pentru menținerea echilibrului în organism - pot avea diferite funcții de reglementare în funcție de localizarea lor", a declarat George Hajishengallis de la Universitatea din Pennsylvania.

Oamenii de știință s-au concentrat pe parodontită, boală severă a gingiilor și au descoperit că Del-1 restrânge activitatea neutrofilelor, prevenind inflamația și pierderea osoasă în gingii. Ei vroiau să vadă dacă Del-1 ar putea să acționeze nu doar pentru a împiedica apariția inflamației, ci și pentru a o rezolva în mod activ o dată ce a apărut. Au descoperit că la persoanele cu parodontită, nivelele Del-1 au crescut odată cu tratarea bolii.

Nu s-au oprit aici și au investigat mecanismul într-o altă boală, peritonită, care implică inflamarea căptușelii abdominale. Aici au văzut același effect, Del-1 a fost în măsură să acționeze ca o punte moleculară pentru a accelera clearance-ul neutrofilelor moarte prin conectarea lor la macrofage, un tip distinct de celule imune, care "mănâncă" resturile celulare, menținând astfel un mediu mai sănătos. Acest proces de curățare a neutrofilelor moarte se numește eferocitoză.

Foarte important, Del-1 pare să reprogrameze macrofagele eferocitare spre un tip care contribuie la rezolvarea și repararea țesuturilor, au remarcat cercetătorii care au făcut studii la șoareci.

"Principiul locației"

În studiile lor anterioare, oamenii de știință au descoperit că și macrofagele ar putea secreta Del-1. Utilizând șoarecii în experimentul lor au descoperit că tipul celulei avea importanță atunci când a intervenit activitatea proteinei. Supraexprimarea Del-1 numai în celulele endoteliale, de exemplu, nu a făcut nici o diferență în capacitatea animalelor de a elimina neutrofilele moarte într-un model de peritonită. Dimpotrivă, șoarecii care aveau Del-1 supraexprimată în macrofagele lor nu au avut niciun avantaj în recrutarea neutrofilelor, dar au reușit mai bine să elibereze neutrofilele de la locul inflamației, au arătat cercetătorii, potrivit Medicalxpress.com.

"Acest principiu al locației este nou. Țesuturile nu sunt un sac de molecule, geografia este foarte importantă", a declarat cercetătorul Chavakis, care crede că acest principiu poate fi, de asemenea, implicat în patologii inflamatorii multiple, inclusive în bolii metabolice inflamatorii sau maligne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel