Inimile bolnave, diagnosticate târziu. Victor Costache: Nu toți copiii care se nasc în România au o ecografie cardiacă imediat după naștere. Asta ar salva mai multe vieți

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cardiologie - FOTO: Freepik@YuriArcusPeopleImages
cardiologie - FOTO: Freepik@YuriArcusPeopleImages

Operațiile la inimă imediat după naștere sunt extrem de importante în cazul pacienților-bebeluși cu malformații sau afecțiuni cardiace grave. Fiecare minut poate face diferența dintre viață și moarte. "Cea mai mică inimă este jumătate din pumnul unui adult".

Malformațiile cardiace la naștere sunt anomalii congenitale ale inimii care afectează structura și funcționarea ei încă de la naștere. Aceste malformații pot varia de la afecțiuni minore, care nu necesită intervenție medicală, până la defecte cardiace grave care pot pune viața în pericol și necesită tratament imediat.

Prof. univ. dr. Victor Costache, medic primar Chirurgie cardiovasculară și Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care este necesitatea realizării unui examen ecograf chiar din primele clipe de viață.

"Chirurgia cardiovasculară pediatrică este una din cele mai complexe specialități medicale. Contează foarte mult cum este tratat micuțul pacient. Aici, chirurgul nu este un erou singuratic, este membrul unei echipe multidisciplinare foarte puternice. Fără o cardiologie pediatrică, fără o anestezie specializată în chirurgia cardiovasculară pediatrică și o terapie intensivă, fără acest ecosistem medico-chirurgical, intervențiile, programul nu poate avea loc.

Este foarte greu de replicat acest sistem care integrează foarte multe specialități. Contează foarte mult ca interacțiunea acestor specialiști să fie foarte bine ales momentul operator și tot ce înseamnă de la intrarea în sala de operație până la externarea pacientului de pe secția de chirurgie cardiovasculară, totul trebuie să fie într-o sincronizare și timing perfect.

Unul din membrii la fel de importanți ca și chirurgul este medicul anestezist reanimator și medicul cardiolog pediatric. Asta ne lipsește cel mai mult (în România-n.r.): toți acești specialiști care să interacționeze perfect împreună cu un singur scop: salvarea vieții acestor copii.

Din păcate, în România diagnosticul este de cele mai multe ori mai tardiv decât în Europa Occidentală. În marea lor majoritate, acești copii sunt diagnosticați la naștere sau imediat după. Din cauza lipsei cardiologilor pediatrici, nu toți copiii care se nasc în România ajung să aibă o ecografie cardiacă imediat după naștere.

Realizarea acestui gest care pare a fi atât de simplu, dar este atât de complicat și de complex, ar permite diagnosticarea precoce a mai multor copii și salvarea mai multor vieți", a explicat prof. univ. dr. Victor Costache, medic primar Chirurgie cardiovasculară și Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Cardiologie pediatrică - FOTO: Freepik@recstockfootage

Cât pot aștepta copiii cu astfel de malformații

În unele cazuri, malformațiile cardiace pot afecta semnificativ funcționarea inimii și circulația sângelui încă de la naștere. Operația imediată poate fi necesară pentru a stabiliza pacientul și pentru a preveni complicațiile imediate sau chiar decesul.

"Depinde de la o patologie la alta. Sunt cazuri în care trebuie să îi operăm și să îi avansăm cât mai repede pe lista noastră de așteptare și să îi operăm la câteva luni de viață și sunt cazuri în care la malformații mai simple, cum ar fi deviațiile de sept atrial, unde pacienții sunt diagnosticați chiar și la vârste adulte, 30-40 de ani, în urma unui consult cardiologic de rutină.

Noi operăm copii de câteva luni până la majorat. Cea mai mică inimă este jumătate din pumnul unui adult",  a mai explicat prof. univ. dr. Victor Costache, medic primar Chirurgie cardiovasculară și Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel