Inteligența artificială, înlocuitor sau ajutor al medicilor. Ioana Lupescu: Sunt fan, dar nu va înlocui complet medicul. Ajută să trieze leziunile suspecte

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
inteligenta artificiala - FOTO: Freepik@Phonlamaistudio
inteligenta artificiala - FOTO: Freepik@Phonlamaistudio

Inteligența artificială își face loc în majoritatea domeniilor. Cum influențează, însă, actul medical. 

Inteligența artificială este pe cale să remodeleze medicina în general, îmbunătățind potențial experiențele atât ale medicilor, cât și ale pacienților. Inteligența artificială în medicină este utilizarea modelelor de învățare automată pentru a căuta date medicale și a descoperi informații care să contribuie la îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate și a experienței pacienților.

Datorită progreselor recente în domeniul informaticii și al informaticii, inteligența artificială devine rapid o parte integrantă a asistenței medicale moderne. Algoritmii de inteligență artificială și alte aplicații alimentate de inteligența artificială sunt utilizate pentru a sprijini profesioniștii din domeniul medical în mediul clinic și în cercetările în curs.

”Standardizarea este extrem de importantă. Protocolul corect aplicat este fundamental. În toate centrele care aplică TR radioologia se va utiliza protocolul corect, mai mult ca sigur că și medicul radiolog care face interpretarea va știi să extragă toată cantitatea de informații din imaginile care îi sunt transmise. 

Vezi și: Medicina personalizată, avantaje pentru pacienți. Ioana Lupescu: Cea mai bună opțiune terapeutică

E foarte comod să stai în fața ecranului, să stai acasă cu imaginile și să interpretezi, cu condiția ca aceste examinări să fie corect realizate, altfel toate lucrurile sunt amputate. Cu durere spun că, de multe ori, îmi parvin diferite investigații făcute în alte centre, pentru așa-zisa second opinion, și mă sună colegii să mă uit să văd dacă mai este ceva de făcut, să completăm...În funcție de ce avem, putem să dăm o concluzie corectă dacă este protocolul corect sau dacă este o examinare pseudotrunchiată nu putem spune 100%. 

Situația este incertă în momentul în care avem leziuni de graniță, fie leziuni care nu se încadrează tipic în aspectul întâlnit în 85-90% din cazuri. Atunci, recurgem fie la investigații de tip rezonanță magnetică cu contrast specific hepatocitar în ideea de a vedea dacă acea fază tranzițională sau hepatobiliară ne confirmă orientarea spre un HCC slab vascularizat sau spre o formă bine diferențiată (...), fie dacă situația clinică a pacientului o impune, de comun acord cu medicul clinician, monitorizăm leziunea dacă este de dimensiuni mici, printr-o imagistică complementară, la 3 luni. Vedem dacă s-a schimbat tabloul.

Sau recurgem dacă este abordabilă din punct de vedere bioptic, sub ghidaj eco sau CT la o puncție biopsie pentru a vedea histopatologic natura nodulului respectiv”, a explicat prof. Dr. Ioana Lupescu este medic primar radiodiagnostic, doctor în medicină, cu competențe în eco, CT, IRM, neuroradiologie și managementul serviciilor medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC MEDICAL. 

Vezi și: Supraspecializările în medicină, de ce sunt importante. Ioana Lupescu: Sunt lucruri de graniță. Există o lipsă de informații legate de caz

Inteligența artificială, rol în medicină

”Dumneavoastră pledați pentru menținerea caracterului uman în a medicinei, în această epocă a computerizării, a aparatelor din ce în ce mai sofististicate și, mai ales, a ceea ce numim inteligența artificială, un concurent foarte puternic al inteligenței umane, un concurent de care lumea deja a început să se teamă  și care în imagistică pare să fie deja un concurent redutabil al factorului uman.

Ne-ați explicat că nu sunteți un fan al radiologiei. Îmi închipui că nu sunteți nici un fan al inteligenței artificiale și nu credeți că ea va înlocui factorul uman în imagistică”, a spus prof. univ. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.

În prezent, cele mai frecvente roluri ale inteligenței artificiale în mediul medical sunt suportul pentru deciziile clinice și analiza imagistică. Instrumentele de sprijinire a deciziilor clinice îi ajută pe furnizori să ia decizii cu privire la tratamente, medicamente, sănătate mintală și alte nevoi ale pacienților, oferindu-le acces rapid la informații sau cercetări relevante pentru pacientul lor.

În domeniul imagisticii medicale, instrumentele de inteligență artificială sunt utilizate pentru a analiza tomografii computerizate, radiografii, RMN-uri și alte imagini pentru a detecta leziuni sau alte constatări care ar putea scăpa unui radiolog uman.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă te dai cu cremă cu aur pe față. Detaliu pe care trebuie să-l știi de acum. Diferența dintre aurul coloidal și aurul de 24K: Are mare putere

”Sunt un fan al inteligenței artificiale, al ajutorului pe care îl dă medicului radiolog. În momentul în care vedem câte 60 de examinări, cum se întâmplă într-o gardă din Institutul Clinic Fundeni, la un moment dat ochiul obosește. Ochiul nu mai are acea percepție de a vedea leziunile. Inteligența artificială ne ajută. 

Suntem încântați de colaborarea pe care o avem, de câteva luni, cu o firmă românească care încearcă să dezvolte partea de inteligență artificială pe abdomen. Până acum a dezvoltat un soft de care beneficiem și noi pe partea de noduli pulmonari. 

Ce face softul respectiv? După ce se face achiziția computer tomografică, practic hașurează leziunile defecte din slice-urile și reformatările high resolution CT. Astfel, medicul radiolog este avizat în ce zone anatomice să se uite cu predilecție și să facă o listare mult mai simplă decât dacă ar lua el secțiune cu secțiune, mii de secțiuni câte sunt acum. 

Acest soft ajută medicul radiolog să trieze leziunile suspecte, față de cele sechelare sau cele care sunt îndoielnice. Sunt fan al inteligenței artificiale, dar nu va înlocui, cel puțin în următoarele decenii, complet medicul radiolog. 

Medicul radiolog va fi cel care va da peste ”degetele” robotului în momentul în care va face interpretări eronate”, a mai subliniat prof. Dr. Ioana Lupescu este medic primar radiodiagnostic, doctor în medicină, cu competențe în eco, CT, IRM, neuroradiologie și managementul serviciilor medicale. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel