Intoxicația cu deodorant, simptome și tratament. Poate duce la deces. Ce trebuie să faci dacă ai inhalat vaporii

Monika Baciu |
Data publicării:
intoxicatia cu deodorant - FOTO: Freepik@gpointstudio
intoxicatia cu deodorant - FOTO: Freepik@gpointstudio

Intoxicația cu deodorant poate fi mortală. Iată ce trebuie să faci dacă ai inhalat vaporii parfumului sau ai deodorantului.

Intoxicația cu deodorant poate fi mortală. O fată de 14 ani din Anglia a murit după ce a inhalat deodorant. O adolescentă de 14 ani a murit duoă ce a inhalat vaporii deodorantului. Părinții ei transmit acum un avertisment „pentru ca moartea ei să nu fie în zadar”.

Potrivit Oficiului Național de Statistică (ONS), "deodorantul" a fost menționat pe 11 certificate de deces între 2001 și 2020.

Cu toate acestea, este probabil ca numărul real de decese să fie mai mare decât acesta, din cauza faptului că substanțele specifice nu sunt întotdeauna menționate pe certificatele de deces. Certificatul de deces al Giorgiei se referea la "inhalarea de aerosoli", mai degrabă decât la "deodorant".

Butanul - principalul ingredient al deodorantului Giorgiei - a fost înregistrat ca fiind implicat în 324 de decese între 2001 și 2020. Propanul și izobutanul - de asemenea în deodorantul Giorgia - au fost menționate în 123 și, respectiv, 38 de decese.

ONS a declarat că substanțele au fost legate de un număr de decese, menționând: "Inhalarea de gaz butan sau propan poate duce la insuficiență cardiacă".

Societatea Regală pentru Prevenirea Accidentelor (RoSPA) a declarat că un număr de persoane au murit după ce au pulverizat prea mult deodorante, notează BBC.

Vezi și: Cum ne alegem medicii. Cojan: Funcționează principiul de liberă alegere de către pacient. Sunt mai multe criterii

Concepție greșită

Ashley Martin, consilier de sănătate publică la RoSPA, a declarat că "este ușor să presupunem că acestea sunt complet sigure și total lipsite de riscuri. Adevărul este că nu este așa”

"Inhalarea unor cantități mari de aerosoli, nu doar de deodorante, poate duce la o serie întreagă de scenarii care pun viața în pericol - de la pierderi de cunoștință și dificultăți de respirație, până la modificări ale ritmului cardiac și, din păcate, la moarte.

Există o concepție greșită comună conform căreia decesele cauzate de aerosoli se produc doar în cazul unui scenariu de abuz de substanțe, dar acest lucru nu este absolut deloc adevărat.

În ultimii ani, am asistat la o serie de decese în care copiii și adulții tineri au pulverizat aerosoli în exces - de la adolescenți conștienți de mirosul corporal, la copii care caută să se liniștească prin mirosuri familiare”, a precizat Ashley Martin, mai notează BBC.

Vezi și: Epilepsia: cauze, simptome, diagnostic. RMN, testul care descoperă zona din creier care declanșează criza epileptică. Dijmărescu: Maximă acuratețe

Solvenții care te pot ucide

Conform legii, deodorantele în aerosoli trebuie să aibă imprimat avertismentul "a nu se lăsa la îndemâna copiilor". Majoritatea deodorantelor în aerosoli au, de asemenea, un avertisment pe care scrie "abuzul de solvenți poate ucide instantaneu". Aceasta nu este o cerință legală, dar este recomandată de BAMA din cauza riscului ca oamenii să inhaleze aerosoli pentru a se droga în mod intenționat.

Părinții Giorgiei consideră că avertismentul ar trebui schimbat în "utilizarea de solvenți poate ucide instantaneu", deoarece Giorgia nu făcea abuz de deodorant.

De asemenea, deodorantele în aerosoli trebuie să conțină instrucțiuni de utilizare corectă a acestora, care sunt redactate în urma evaluărilor de risc efectuate de către producător. De exemplu, instrucțiunile ar putea spune "utilizați în rafale scurte în locuri bine ventilate".

Dacă un deodorant în aerosoli este inflamabil, trebuie să existe și un avertisment în acest sens.

Vezi și: Cheia pentru sănătate. Răduț: Este un element care ne poate ajuta. Este un pas mare înainte

Ce este otrăvirea cu deodorant

Deodorantele și antiperspirantele sunt produse de igienă personală care ajută la reducerea sau prevenirea mirosului corporal. Acestea se aplică de obicei pe subraț și se prezintă sub formă de aerosoli sau de spray-uri sau roll-on-uri solide

Intoxicația cu deodorant reprezintă ingerarea accidentală sau intenționată a oricărui produs care conține acest compus. O expunere poate avea loc, de asemenea, atunci când loțiunea afectează din greșeală pielea sau ochii

Afecțiunea este diagnosticată pe baza istoricului clinic, a combinației de semne și simptome și a testelor suplimentare (care pot include, în unele cazuri, studii radiologice și teste de laborator)

Intoxicația cu deodorant mai poate fi denumită în mod diferit și sub următoarele denumiri:

- Intoxicație cu antiperspirant

- Toxicitate cu deodorant

Vezi și: Ce este rezonanța magnetică funcțională (fMRI): cum se face și ce boli descoperă. Dijmărescu: Pacientul primește anumite comenzi în timpul examinării

Intoxicația cu deodorant, cauze

Intoxicația cu deodorant este cauzată de ingestia sau inhalarea deodorantelor. Expunerea ochiului la substanță poate provoca și ea leziuni. Această ingestie poate fi accidentală sau, în unele cazuri, intenționată, pentru a aduce auto-vătămare.

Deodorantele sunt un amestec complex de substanțe chimice care includ anumite substanțe antimicrobiene, compuși de aluminiu care implică clor și zirconiu, alcool (alcool etilic și propilenglicol) etc.

Compusul poate interacționa cu alte medicamente prescrise sau neprescrise în organism. Astfel de interacțiuni pot spori efectele terapeutice ale altor medicamente administrate, ducând la efecte secundare nedorite.

Vezi și: De ce să îți înfășori picioarele în folie de aluminiu. Metoda genială care te scapă de mai multe probleme

Intoxicația cu deodorant, simptome

Semnele și simptomele intoxicației cu deodorant pot varia de la un individ la altul. Poate fi ușoară la unii și severă la alții. Semnele și simptomele pot include:

- Lăcrimare sau înroșirea ochilor; iritarea ochilor și arsuri la contactul cu substanța

- Vedere încețoșată

- Dureri de arsură în gură și în gât

- Dificultăți de vorbire și de înghițire

- Iritații și erupții cutanate

- Dificultăți de respirație

- Vărsături și/sau diaree care poate fi apoasă sau cu sânge

- Crampe în stomac sau dureri abdominale

- Dificultăți la urinare; absența urinei

- Scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune arterială)

- Lipsa de coordonare a mișcărilor

- Nivel scăzut de vigilență

- Comă, notează Dove Med.

Vezi și: Leacul pentru cancer, în lucru. Dina: Pandemia este o oportunitate. Validează dezvoltarea acestei tehnologii și pentru alte arii terapeutice

Intoxicația cu deodorant, prognostic

Prognosticul intoxicației cu deodorant depinde de cantitatea de substanță consumată, de timpul dintre consum și tratament, de gravitatea simptomelor, precum și de starea generală de sănătate a pacientului

Dacă individul își poate reveni din simptome, cu medicație adecvată și sprijin timpuriu, rezultatul este în general bun. Deoarece, majoritatea deodorantelor sunt doar puțin toxice, afecțiunea nu este în general periculoasă

În general, toxiinfecțiile sunt situații frecvente în departamentele de urgență. Majoritatea cazurilor nu sunt adesea fatale, atunci când se administrează un tratament adecvat.

Vezi și: Dieta keto, efect pozitiv în cazul femeilor cu cancer de sân. S-au constatat îmbunătățiri semnificative

Intoxicația cu deodorant, prevenție

Intoxicația cu deodorant poate fi prevenită prin:

- Respectarea întotdeauna a instrucțiunilor de utilizare a oricărui produs de sănătate sau cosmetic.

- Păstrarea produselor cosmetice, a medicamentelor și a altor produse de îngrijire a sănătății în recipiente de siguranță pentru copii, în afara razei de acțiune a copiilor

- Cunoașterea pașilor de bază de prim ajutor în caz de urgență (cum ar fi otrăvirea involuntară)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel