Învățat în timpul somnului? Poate fi real: ce rol are simțul mirosului

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Pierderea mirosului
Pierderea mirosului

Cum să înveți în timpul somnului, visul oricărui student, poate fi real. Cercetătorii au descoperit că folosirea unui bețișor parfumat, atât în timpul învățării cât și în timpul somnului îmbunătățește memorarea.

Învățarea fără efort în timpul somnului este visul oricărui student. Un studiu arată că mirosul, prezent atât în tompul înmvățării cât și în timpul somnnului, poate avea un efect de susținere a preocesului de învătțare și în timpul somnului, după cum a dovedit un studiu extins într-unlaborator de somn.

Cercetătorii de la University of Freiburg—Medical Center, the Freiburg Institute for Frontier Areas of Psychology and Mental Health (IGPP) și Facultatea de Biologie din cadrul Universității din Freiburg au demonstrat acum că acest efect poate fi obținut foarte ușor și în afara laboratorului. Pentru studiu, elevii din două clase școlare au învățat vocabularul englezesc - cu și fără bastoane de parfum în perioada de învățare și, de asemenea, noaptea. Elevii care aufolosit bastianele parfumate și-au amintit vocabularul mult mai bine vocabularul. Studiul a fost publicat în revista „Nature Access Reports” din 27 ianuarie 2020.

„Am arătat că efectul de susținere al parfumurilor funcționează foarte fiabil în viața de zi cu zi și poate fi utilizat într-un mod țintit", a declarat liderul studiului PD Dr. Jürgen Kornmeier, șeful Grupului de Cercetare Percepție și Cogniție din IGPP și om de știință din Freiburg, la Departamentul de Psihiatrie și Psihoterapie din cadrul Universității din Freiburg - Centrul Medical din Germania.

Mirosul trandafirilor când înveți și dormi

Pentru studiu, primul autor și profesor elev Franziska Neumann a efectuat mai multe experimente cu 54 de elevi din două clase de clasa a VI-a a unei școli din sudul Germaniei. Tinerii participanți din grupul de test au fost rugați să pună bețe parfumate cu miros de trandafir pe birourile lor acasă, în timp ce învățau vocabularul englezesc și pe noptiera de lângă pat, noaptea. Într-un alt experiment, au așezat și bețele pe masa de lângă ei, în timpul unui test de vocabular la școală. Rezultatele au fost comparate cu rezultatele testelor în care nu s-au folosit bețe parfumate.

„Elevii au arătat o creștere semnificativă a succesului în învățare cu aproximativ 30 la sută dacă bețele parfumate au fost utilizate atât în timpul fazelor de învățare, cât și în timpul somnului”, spune Neumann. De asemenea, rezultatele sugerează că utilizarea suplimentară a bețelor parfumate în timpul testului de vocabular favorizează memoria.

Descoperirile, potrivite pentru utilizarea de zi cu zi

„O constatare deosebită dincolo de studiul inițial seminal a fost că parfumul funcționează și atunci când este prezent toată noaptea”, spune Kornmeier. „Acest lucru face ca rezultatele să fie adecvate pentru utilizarea de zi cu zi.”

Studiile anterioare au presupus că parfumul trebuie să fie prezent doar în timpul unei faze de somn deosebit de sensibile. Cu toate acestea, deoarece această fază de somn trebuie determinată printr-o măsurare eficientă a activității creierului cu ajutorul unei electroencefalograme (EEG) în laboratorul de somn, această constatare nu a fost potrivită pentru utilizarea de zi cu zi. „Studiul nostru arată că putem facilita învățarea în timpul somnului. Și cine ar fi crezut că nasul nostru poate ajuta considerabil în acest sens”, spune Kornmeier.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel