Investiții de 1,7 miliarde de euro în sănătate. MS: Până în 2026 de cel puțin 25 spitale noi vor fi construite și dotate

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
investitii - FOTO: Freepick
investitii - FOTO: Freepick

Investiții de 1,7 miliarde de euro vor fi realizate în domeniul medical din țară.

Investiții cu fonduri europene se vor realiza în sistemul sanitar din România. Ministerul Sănătății a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate, Investițiile 2.1 și 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele și aparatura medicală din cadrul PNRR.

Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții ce presupun construcția și dotarea de spitale / unități spitalicești noi la nivel național, din lista de 49 de obiective inscrise de către Ministerul Sănătății in anul 2021 și convenite cu Comisia Europeană.

”Până în 2026 un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Investiția totală se va ridica la peste 1.7 milarde de euro.

Noile construcții vor respecta cerințele de eficiență energetică (NZEB), conform legislației naționale și standardele de calitate și performanță existente la nivel internațional. Includerea proiectelor în lista proiectelor finanțate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătății, respectând prevederile metodologiei de prioritizare.

Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se  procedurile de finanțare specifice fiecărei investiții”, anunță Ministerul Sănătății. 

Vezi și: Consumul excesiv de antibiotice, dăunător. Ministerul Sănătății înființează Comitetul Naţional pentru Limitarea Rezistenţei la Antimicrobiene

Cabinetele medicale, renovate și dotate de medicii de familie cu fonduri din PNRR

Cabinetele medicale ale medicilor de familie pot fi renovate și dotate cu bani europeni, cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Peste 180 milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență sunt puse la dispozția medicilor de familie pentru investiții în cabinetele medicale.

”3000 de medici de familie sau asocieri de cabinete medicale de medicină primară vor avea posibilitatea de a realiza investiții în renovarea și dotarea cu echipamente medicale și mobilier (ex: electrocardiograf digital, ecograf portabil, echipamente IT, monitor funcții vitale: frecvență cardiacă, tensiune arterială non-invazivă, pulsoximetrie, temperatură, spirometru digital etc)”, arată Ministerul Sănătății.

”Pentru dotare cu echipamente și mobilier fiecare cabinet medical sau asociere de cabinete poate accesa fonduri în valoare de 45.000 euro fără TVA, în timp ce pentru renovare pot fi solicitate fonduri de până la 15.000 euro fără TVA.

Ghidul beneficiarului și anexele aferente pentru investiția în „Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară” din cadrul Componentei 12 – Sănătate -  Investiția 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești sunt publicate pe pagina de internet a Ministerului Sănătății la secțiunea Apeluri PNRR Ministerul Sănătății - C12. Sănătate.

Dosarele de finanțare se vor depune pe platforma www.proiecte.pnrr.gov.ro,  începând cu data de 04 august 2022, ora 10:00”, mai informează Ministerul Sănătății.

Citește mai departe AICI

Dezvoltarea infrastructurii medicale, prioritară. 80 de angajări la structura care se ocupă de construcția spitalelor regionale

Dezvoltarea infrastructurii medicale este prioritară. Ministerul Sănătății a lansat în transparență decizională proiectul de Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. Se vor face angajări în structura care este responsabilă de construirea spitalelor regionale. 

Agenția Națională  pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate este finanțată cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Impactul social este unul pozitiv, dat fiind creșterea accesabilității la servicii de sănătate a unui procent mare din populație prin realizarea spitalelor regionale și a altor obiective pregătite în PNRR.

”Înființarea unei agenții specializate în dezvoltarea infrastructurii de sănătate acoperă nevoia identificată de gestionare dedicată a obiectivelor de investiții și a proiectelor de construcții noi sau modernizate, echipate cu aparatură modernă, cu spații dedicate intervențiilor sau tratamentelor pentru recuperarea stării de sănătate a populației în aceeași măsură cu creșterea accesului populației la servicii de sănătate prin realizarea spitalelor regionale, construcții noi și moderne.

De asemenea, experiența ANDIS va fi benefică în planificarea și realizarea acestor investiții astfel încât în cel mai scurt timp infrastructura de sănătate din România să fie modernă și accesibilă populației, indiferent de regiunea geografică în care aceasta trăiește, fiind încurajată solicitarea serviciilor medicale dedicate pe localitate, județ, regiune, fiind redusă astfel mobilitatea și supraaglomerarea unor centre de diagnostic și tratament.

Astfel, pe termen mediu și lung se estimează că, odată cu accesul la servicii medicale de prevenție și asistență medicală primară, costurile cu sănătatea vor intra pe un palier constant, fiind mai simplu de estimat și de inclusă nevoi în bugetele instituțiilor de sănătate, măsurile descries în PNRR fiind complementare pe toate palierele”, arată Ministerul Sănătății.

În cadrul agenției se vor înființa și 80 de posturi. În cadrul structurii organizatorice, prin ordin al ministrului sănătății, se pot organiza servicii, birouri și/sau compartimente, la propunerea președintelui ANDIS, cu avizul Consiliului de supraveghere și cu încadrarea în numărul maxim de posturi şi bugetul aprobat

“Numărul maxim de posturi este de 80 și cuprinde funcții publice și funcții contractuale, inclusiv funcțiile de președinte și vicepreședinte”, prevede proiectul de hotărâre de guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel