Ioana Mihăilă: această pandemie ne-a arătat o mare vulnerabilitate

Adisa Codruț |
Data publicării:
EXCLUSIV
Medic
Medic

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a declarat la dezbaterea online ”HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”, organizată de DC Media Group, că cea mai mare parte a diagnosticului unei afecțiuni și tratamentul acesteia se face în spital.

Invitat la dezbaterea ”HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”, organizată de DC Media Group, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a afirmată că pandemia COVID a scos la iveală o mare vulnerabilitate a sistemului sanitar.

”Această pandemie ne-a arătat o mare vulnerabilitate pe care o avem: cea mai mare parte a diagnosticului și tratamentului o facem în spital; 40% din resursele bugetare care sunt alocate Sănătății merg către servicii medicale de spitalizare. Așa că, pe de o parte, trebuie să încurajăm activitatea de diagnostic și tratament, și mai ales de screening și de diagnostic precoce în pre-spital. Asta înseamnă la medicii de familie, acolo unde se poate, și în ambulatoriile de specialitate, acolo unde capacitatea medicului de familie e depășită, pentru că e mai ieftin, e mai sustenabil și accesul e mai ușor. Și atunci asta trebuie să fie un foarte mare obiectiv”, a precizat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Potrivit sursei citate, trebuie dezvoltate ”niște programe foarte coerente, nu unele punctuale care să fie doar într-o anumită zonă sau la un anumit furnizor de servicii de sănătate, ci programe care să aibă indicatori care să fie monitorizați și rezultatele monitorizării să ne dea posibilitatea de a schimba când ceva nu merge bine”.

”Și după aceea, un lucru care l-am neglijat îndelung și în care trebui să investim este legătura între diverse niveluri de asistență, adică în momentul ăsta nu există o legătură, un fir foarte ușor de urmat către pacient între medicul de familie și ambulatoriu, între ambulatoriu și spitalizare, după spitalizare înapoi la medicul de familie sau la serviciile de recuperare. Și atunci asta trebuie să fie o preocupare constantă: circuitul și traseul pacientului din momentul în care dezvoltă un simptom până când ajunge să fie diagnosticat, tratat și recuperat de acea problemă”, a adăugat ministrul Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății mai susține că se gândește să investească în digitalizare și ”în noi profesii cum sunt acești registratori medicali și navigatori medicali care pot să ajute pacientul, să facă o legătură mai rapidă între diverse niveluri de asistență medicală”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel