Iohannis a decis, Guvernul va executa: NOI RESTRICȚII contra COVID-19, dar alegerile se țin!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban
Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban

Președintele Klaus Iohannis, care prezidează joi ședința Executivului, a anunțat că Guvernul va impune noi restricții pentru a stăvili valul de cazuri de COVID-19. Dar pe 6 decembrie, alegerile vor avea loc!

Noile măsuri pe care le va lua Executivul au fost dictate chiar de președintele Klaus Iohannis. 

„„Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit, am avut și astăzi mulți, prea mulți care au decedat și trebuie să fim foarte realiști: sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme, pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național, precum: școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara, cel târziu la ora 21,00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile și cele publice și cele private trebuie interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară, în toate locurile publice și la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri publice din interior sau în exterior, portul măștii trebuie generalizat și trebuie să fie obligatoriu, iar firmele și autoritățile trebuie obligatoriu să își decaleze programul de funcționare astfel încât și transportul public să funcționeze cu o încărcare mult mai mică, permițând în acest fel distanțarea suficientă între persoane. (...) În acelaşi timp ne dorim să continue activităţile economice. Nu dorim să închidem economia românească, noi dorim să luăm măsuri prin care oamenii sunt protejaţi şi economia funcţionează în continuare şi da, vrem ca românii să își continue viaţa cât de mult se poate, apropiat de o viaţă normală, doar că nu suntem în condiţii normale, suntem în condiţii de pandemie şi nu putem să facem abstracţie de acest lucru”, a spus Klaus Iohannis, în deschiderea ședinței de Guvern pe care o prezidează la Palatul Victoria. 

Cât privește alegerile, șeful statului a spus ferm că acestea vor avea loc. 

„Există multe discuții în spațiul public despre oportunitatea organizării alegerilor în pandemie. Eu vă spun foarte clar: democrația nu poate fi pusă în paranteză. Democrația trebuie garantată și democrația se garantează prin alegeri, prin alegeri libere și națiunile puternice țin la alegeri democratice chiar și în condiții de criză”, a punctat Klaus Iohannis. 

Imediat după discursul președintelui premierul a anunțat că măsurile enunțate de Klaus Iohannis vor fi puse în aplicare de luni!

„Măsurile prezentate de domnul președinte trebuie transpuse în hotărârea de guvern privind starea de alertă, în baza Legii 55 și a actelor normative. Solicit ca să fie pregătite propunerile de modificare ce trebuie să treacă prin Comitetul Național pentru Situații de Urgență, să fie adoptate de Guvern. Domnule președinte, putem să luăm deciziile și aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni, pentru că trebuie să parcurgem toate procedurile legale de modificare a hotărârii de guvern. Într-un fel este și bine ca să fie cunoscute mai înainte de a intra în vigoare”, a anunțat Ludovic Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel