Irina Loghin, diagnostic: A fost ceva neprevăzut. Boala este frecventă. Cum se manifestă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
irina loghin - FOTO: Captură YouTube@Advahov
irina loghin - FOTO: Captură YouTube@Advahov

Irina Loghin, îndrăgita artistă de muzică populară, a trecut printr-o operație. Ce diagnostic i-au pus medicii.

Irina Loghin, cunoscuta artistă de muzică populară, a trecut printr-o operație, chiar înainte cu două zile de botezul nepoatei sale. Irina Loghin s-a confruntat cu dureri groaznice.  Artista în vârstă de 83 de ani speră însă să revină cât mai repede la activitatea sa muzicală.

Irina Loghin, operație de hernie de disc

”A trebuit să mă opresc să mai fac sport, că știți că sunt tot timpul prin Herăstrău, nu am știut că am hernie, a fost ceva neprevăzut. În ziua botezului împlineam trei zile de la operație. Bucuria a fost atât de mare că am uitat de toate relele, de toate durerile”, a spus Irina Loghin la RTV.

Irina Loghin este adepta unui stil de viață sănătos. Aceasta a militat pentru mișcarea în aer liber, și nu de puține ori ea a susținut public acest lucru.

”Fac multă mişcare, foarte multă mişcare zi de zi. Am spus o şi o repet. Să vă intre în cap, scumpe doamne, mişcarea este sfântă pentru a te menţine într-un fel sănătos”, a spus Irina Loghin.

Vezi și: Care e cea mai bună pâine. Lygia Alexandrescu: Asta e pâinea REALĂ! Pâinea 100% secară nu este pâine. Ni s-a spus că are colorant de sfeclă roșie și ăsta e un caz fericit

Hernia de disc, ce este

O hernie de disc se referă la o problemă cu una dintre pernele de cauciuc (discuri) care se află între oasele (vertebrele) care se suprapun pentru a forma coloana vertebrală.

Un disc vertebral are un centru moale, gelatinos (nucleu) învelit într-un exterior mai dur, cauciucat (inel). Numită uneori hernie de disc sau ruptură de disc, hernia de disc apare atunci când o parte din nucleu iese în afară printr-o ruptură în inelus.

O hernie de disc, care poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale, apare cel mai adesea în partea inferioară a spatelui. În funcție de locul în care se află hernia de disc, aceasta poate duce la durere, amorțeală sau slăbiciune la un braț sau la un picior.

Mulți oameni nu au niciun simptom de la o hernie de disc. Pentru persoanele care au simptome, acestea tind să se amelioreze în timp. De obicei, intervenția chirurgicală nu este necesară pentru a ameliora problema, notează Mayo Clinic.

Hernia de disc, simptome

Cele mai multe hernii de disc apar în partea inferioară a spatelui, dar pot apărea și la nivelul gâtului. Semnele și simptomele depind de locul în care este situat discul și dacă discul apasă pe un nerv. Hernia de disc afectează, de obicei, o parte a corpului.

- Dureri la braț sau la picior. Dacă hernia de disc se află în partea inferioară a spatelui, pe lângă durerea din partea inferioară a spatelui, veți simți de obicei durere în fese, coapsă și gambă. Este posibil să aveți dureri și într-o parte a piciorului.

Pentru o hernie de disc în gât, veți simți de obicei cea mai mare durere în umăr și în braț. Această durere s-ar putea să se tragă în braț sau în picior atunci când tușești, strănuți sau te miști în anumite poziții. Durerea este adesea descrisă ca fiind ascuțită sau arzătoare.

- Amorțeală sau furnicături. Persoanele care au o hernie de disc au adesea amorțeală sau furnicături radiante în partea corpului deservită de nervii afectați.

- Slăbiciune. Mușchii deserviți de nervii afectați tind să slăbească. Acest lucru vă poate face să vă împiedicați sau vă poate afecta capacitatea de a ridica sau de a ține obiecte.

Puteți avea o hernie de disc fără simptome. S-ar putea să nu știți că o aveți decât dacă apare pe o imagine a coloanei vertebrale. Solicitați asistență medicală dacă durerea de gât sau de spate se deplasează în josul brațului sau al piciorului sau dacă aveți, de asemenea, amorțeală, furnicături sau slăbiciune.

Vezi și: Cum să dai "șunculița" pe "mușchiuleț". Cel mai bun sport care topește grăsimea. Lygia Alexandrescu: Asta e una dintre greșeli

Hernia de disc, cauze

Hernia de disc este cel mai adesea rezultatul unei uzuri treptate, legate de îmbătrânire, numită degenerare a discului. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, discurile devin mai puțin flexibile și mai predispuse la rupere sau ruptură chiar și la o întindere sau răsucire minoră.

Majoritatea oamenilor nu pot identifica cu exactitate cauza herniei de disc. Uneori, folosirea mușchilor spatelui în locul mușchilor picioarelor și coapselor pentru a ridica obiecte grele poate duce la o hernie de disc, la fel ca și răsucirea și întoarcerea în timpul ridicării. Rareori, un eveniment traumatic, cum ar fi o cădere sau o lovitură la spate, este cauza.

Factorii care pot crește riscul unei hernii de disc includ:

- Greutatea. Greutatea excesivă a corpului provoacă un stres suplimentar asupra discurilor din partea inferioară a spatelui.

- Ocupația. Persoanele cu locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic au un risc mai mare de probleme de spate. Ridicarea, tragerea, împingerea, aplecarea laterală și răsucirea repetată pot, de asemenea, crește riscul de hernie de disc.

- Genetică. Unele persoane moștenesc o predispoziție la dezvoltarea unei hernii de disc.

- Fumatul. Se crede că fumatul diminuează aportul de oxigen la nivelul discurilor, ceea ce face ca acestea să se deterioreze mai repede.

- Conducerea frecventă a mașinii. Statul așezat pe scaun pentru perioade lungi de timp, combinat cu vibrațiile de la motorul autovehiculului, poate exercita presiune asupra coloanei vertebrale.

- Sedentarismul. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea herniei de disc.

Vezi și: Paranoia, sentimentul amenințător, cauze și tratament. Când trece de nivelul rațional și devine o problemă psihiatrică

Hernia de disc, complicații

Chiar deasupra taliei, măduva spinării se termină. Ceea ce continuă prin canalul spinal este un grup de rădăcini nervoase lungi care seamănă cu o coadă de cal. Rareori, hernia de disc poate comprima întregul canal rahidian, inclusiv toți nervii din cauda equina. În cazuri rare, ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală de urgență pentru a evita o slăbiciune sau paralizie permanentă.

Solicitați asistență medicală de urgență dacă aveți:

- Înrăutățirea simptomelor. Durerea, amorțeala sau slăbiciunea pot crește până la punctul în care vă împiedică activitățile zilnice.

- Disfuncții ale vezicii urinare sau ale intestinelor. Sindromul cauda equina poate provoca incontinență sau dificultăți la urinare chiar și cu vezica plină.

- Spate amorțit. Această pierdere progresivă a senzației afectează zonele care ar atinge o șa - interiorul coapselor, partea din spate a picioarelor și zona din jurul rectului.

Hernia de disc, tratament

Tratamentul conservator - în principal modificarea activităților pentru a evita mișcările care provoacă durere și administrarea de medicamente pentru durere - ameliorează simptomele la majoritatea persoanelor în câteva zile sau săptămâni.

Puține persoane cu hernie de disc au nevoie de intervenție chirurgicală. Medicul dumneavoastră ar putea sugera o intervenție chirurgicală dacă tratamentele conservatoare nu reușesc să vă amelioreze simptomele după șase săptămâni, mai ales dacă continuați să aveți:

Vezi și: 19 semne ale deficitului de vitamina D. Poate duce la probleme cognitive, dar și la scăderea sistemului imunitar

- Durere slab controlată

- Amorțeală sau slăbiciune

- Dificultăți în picioare sau la mers

- Pierderea controlului vezicii urinare sau al intestinelor

În aproape toate cazurile, chirurgii pot îndepărta doar porțiunea proeminentă a discului. Rareori, întregul disc trebuie îndepărtat. În aceste cazuri, este posibil ca vertebrele să trebuiască să fie fuzionate cu o grefă de os.

Pentru a permite procesul de fuziune osoasă, care durează luni de zile, în coloana vertebrală se plasează hardware metalic pentru a asigura stabilitatea coloanei vertebrale. Rareori, chirurgul dumneavoastră ar putea sugera implantarea unui disc artificial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel