Care e cea mai bună pâine. Lygia Alexandrescu: Asta e pâinea REALĂ! Pâinea 100% secară nu este pâine. Ni s-a spus că are colorant de sfeclă roșie și ăsta e un caz fericit

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Care e cea mai buna paine - Foto: Freepick @azerbaijan_stocker
Care e cea mai buna paine - Foto: Freepick @azerbaijan_stocker

Nutriționistul Lygia Alexandrescu ne-a vorbit despre pâinea reală. Care este cea mai bună pâine, de fapt. 

Pâinea este bogată în calorii și carbohidrați, dar săracă în proteine, grăsimi, fibre și multe vitamine și minerale. Cu toate acestea, profilul nutritiv specific depinde de tipul de pâine.

De altfel, pâinea conține gluten, care poate provoca efecte secundare adverse pentru persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten.

"Făina albă dă gust foarte bun, într-adevăr, dar nu are fibre", susține Lygia Alexandrescu.

Pe de altă parte, pâinea de secară tinde să aibă o culoare mai închisă și un gust mai puternic și mai pământesc decât pâinea albă și cea de grâu obișnuită, acesta fiind unul dintre motivele pentru care mulți oameni o apreciază.

În plus, a fost asociată cu mai multe beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv un mai bun control al zahărului din sânge și o mai bună sănătate cardiacă și digestivă.

Motivația zilei: De unde vin gândurile negre. Cu ce ești dator viitorului

Semnul de pe mână care arată dacă că ai cancer sau boli de inimă. Testul îți arată câți ani mai ai de trăit

Ce se întâmplă dacă bei lapte vechi. Boala gravă pe care o poți face. Cum îți dai seama că nu este bun de consumat

Pâinea de secară se face cu o combinație de făină de secară și cereale, în funcție de tipul de pâine. Sunt mai dense, mai închise la culoare și au un gust mai puternic decât pâinile obișnuite albe și de grâu.

Întrebată dacă a analizat pâinea neagră, care nu are gustul pâinii negre de la țară și despre care mulți spun că este, de fapt, vopsită cu ceai, nutriționistul a spus că: "sunt coloranți foarte mulți. Unii dintre ei sunt coloranți naturali".

De asemenea, mulți spun că pâinea albă și pâinea neagră din comerț sunt, de fapt, același lucru, însă medicul Lygia Alexandrescu a explicat situația.

"Aici depinde și nu trebuie să generalizăm, pentru că avem și pâine de calitate, dospită 24 de ore, pâinea cu maia", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care e pâinea reală

 

"Eu cred că nu există făină de secară, nu cred că e disponibilă", a spus Val Vâlcu. 

"Nici nu are cum să fie. În general, o pâine care să conțină secară ar trebui să aibă între 10% - 20% secară. Altfel, pâinea 100% secară nu este pâine, e ca și cum ai spune că ai făcut pâine de mălai, ca mămăliga. Nu stă, ăla e un terci, trebuie fiert, se răcește și se organizează solid.

Pâinea, ca să fie de bună calitate are anumite procente de cereale integrale", susține Lygia Alexandrescu.

O dietă săracă în carbohidrați nu este ușoară, iar cei care țin diete cu cel mai mare succes sunt adesea cei care mănâncă o varietate de alimente, menținând în același timp un nivel scăzut de carbohidrați. Făina Graham este adesea folosită ca înlocuitor al făinii albe în prepararea plăcintelor, biscuiților, prăjiturilor și a altor deserturi, dar nu este cu adevărat o opțiune cu conținut scăzut de carbohidrați.

Făina Graham este o făină măcinată grosier, așa că schimbă aroma produselor de patiserie atunci când este folosită în locul făinii obișnuite, conferindu-i o textură densă și consistentă. Este mai bogată în proteine și servește ca o sursă bună de fibre.

"Însă, făina integrală de grâu, cum e Grahamul, e o făină reală. Pâinea de graham este o pâine reală. Dar, făcând analize, am găsit și pâine cu dâră pe felie. Pe pâinea feliată observăm că ea ar trebui să aibă aceeași culoare pe toată felia, dar ea are dâre de colorant. Am observat acest lucru și ni s-a răspuns că este un colorant, dar este natural și e pe bază de sfeclă roșie.

Dar ăsta e cel mai fericit caz.

Există caramel, există o serie de coloranți care se folosesc la pâinea contrafăcută, dar pâinea bună se poate face și acasă. Sigur, nu avem întotdeauna timp, dar se mai poate face măcar sâmbăta, pe 2 zile, se întărește. Pâinea de acasă nu o să fie niciodata ca cea din comerț", a mai spus ea/

"Culmea, că pâinea de cuptor, de țară, stătea o săptămână", a remarcat Val Vâlcu.

"Se întărea coaja întotdeauna, dar produsele erau foarte aproape de natură. În momentul ăsta lucrurile nu mai stau așa", a mai spus Lygia Alexandrescu.

Adăugarea de fibre în dietă vă ajută să mențineți o greutate corporală sănătoasă, reduce colesterolul, promovează sănătatea digestivă și ajută la controlul glicemiei.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel