Jurma: săptămâna viitoare există o șansă reală să vedem vârful valului 5 la valori între 40.000 și 50.000 de cazuri pe zi

Adisa Codruț |
Data publicării:
Coronavirus               Foto: Fusion Medical Animation / Unsplash
Coronavirus Foto: Fusion Medical Animation / Unsplash

Octavian Jurma susține că săptămâna viitoare s-ar putea atinge vârful valului 5 - Omicron.

Circa 40.000-50.000 de noi îmbolnăviri pe zi s-ar putea înregistra săptămâna viitoare, susține Octavian Jurma.

”Cum a evoluat pandemia de la prognoza pe care am publicat-o la începutul lunii ianuarie și ce urmează? Aveți graficul în imaginea atașată, unde curbă roșie este media mobilă la 7 zile a cazurilor oficiale. Această s-a aliniat până acum destul de bine pe media intervalului de predicție definit de scenariul optimist (verde punctat) și cel pesimist (mov punctat). Problema în continuare o reprezintă capacitatea noastră de a monitoriza pandemia prin testare. Așa cum se vede din tabel, săptămâna trecută, marți 18 ianuarie, am avut vârful de teste de până acum când am detectat 16,760 cazuri cu 88,019 teste. Astăzi vedem un număr mai redus de teste, așa cum era de așteptat după o zi liberă, însă deși testele au scăzut cu 26,000 numărul de cazuri a crescut cu 3,000.Rată de pozitivare se menține la peste 30% ceea ce înseamnă că de mâine când se va reveni la peste 75,000 de teste pe zi vom depăși și pragul de 25,000 de cazuri, poate chiar și pe cel de 30,000 de cazuri până la finalul săptămânii.

Săptămâna viitoare, dacă avem noroc, există o șansă reală să vedem vârful valului 5-Omicron la valori între 40,000 și 50,000 de cazuri pe zi. Dacă însă creșterea mai continuă o săptămână atunci putem ajunge și la cele 70,000 de cazuri pe zi în februarie, pe care le menționa și dr. Rafila. Totul depinde că felul în care testarea ține pasul cu pandemia. Din acest punct de vedere, ințiativă domnului Rafila de a deschide centre de testare este lăudabilă. Chiar și mai lăudabilă este ințiativa deschiderii unui centru de testare gratuită în Craiova. Vedem astfel că românii sunt responsabili și vor să se testeze după un contact cu o persoană infectată dacă li se oferă oportunitatea. Păcat că la noi testele au fost mereu văzute că un dușman al autorităților centrale și locale. Folosite că alternativă la carantină generală ar fi putut salva mii de vieți și reduce enorm inclusiv costurile economice ale pandemiei.

(...) Din păcate numărul de internări în rândul copiilor a continuat să se dubleze săptămânal. A depășit deja vârful de 515 internați minori pe zi din valul 4-Delta și va depăși probabil 1,000 de internați pe zi până duminică. Ce confirmă așadar că pentru copii, Omicron este mai periculos decât Delta.Vedem însă că și curbă internărilor în rândul populației generale (curbă portocalie) a început să crească rapid”, explică Octavian Jurma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel