Klaus Iohannis: la ce se renunță și ce devine obligatoriu din 15 mai. Declarație pe proprie răspundere

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Președinție
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Președinție

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat care sunt restricțiile care rămân în vigoare și la ce se renunță. 

Din 15 mai, masca devine obligatorie iar distanța regulamentară pe stradă, între persoane, este de 1,5 metri, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

„Foarte mulţi români se întreabă ce se schimbă după 15 mai, ce nu se schimbă, ce noutăţi avem pentru ei. În primul rând, aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai. Sunt lucruri foarte simpe dar foarte importante. Primul lucru: din 15 mai devine obligatoriu portul măştii, care acoperă gura şi nasul atunci când ne găsim în spaţii interioare, de exemplu când mergem la magazin, sau în alte situaţii, de exemplu când mergem cu transportul public. În interior masca e obligatorie. Este obligatorie păstrarea unei distanţe. Distanţa obligatorie între persoane e de 1,5 metri. Distanţa a două braţe. Igiena mâinilor devine obligatorie şi e foarte importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des", a declarat Klaus Iohannis.

Preșeidntele a anunțat și ce unități comerciale și de alimentație publică se vor redeschide:

„Ce se redeschide? Se vorbește foarte mult despre așa numita relaxare. Am zis de la început că nu e cazul să ne relaxăm, dar anumite activități trebuie reluate. În acest sens, se redeschide parțial comerțul, se pot redeschide din 15 mai magazinele care au acces din exterior, dar au acces direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală, muzeele. O chestiune care nu putem să o dispunem, dar o putem să o recomandăm. Recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile”, a arătat Klaus Iohannis.

Președintele România a anunțat și cum se vor desfășura slujbele în Biserici începând cu 15 mai: 

„Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale. În primă fază, acestea se vor desfășura în curtea sau în fața bisericii. Credincioșii trebuie să poarte obligatoriu mască! Aceștia vor păstra distanța obligatorie de 1,5 metri! În a doua și în a treia etapă aceste condiții vor fi, evident, rediscutate! Noi considerăm că este important să facem un prim pas, făcând din nou posibile serviciile religioase cu credincioși! Repet! În această primă etapă se vor desfășura în aer liber!” a arătat șeful statului.

O altă noutate este aceea că în localități nu vom mai avea nevoie de declarație pe proprie răspundere.

„Se renunță la obligația unei declarații atunci când ne deplasăm în interiorul localității. Atenție, putem să ne deplasăm în interiorul localității în care locuim, fără să avem nevoie de declarație, fără să avem nevoie de acordul cuiva. Totuși, în interesul nostru și al celor pe care dorim să îi protejăm, nu trebuie să exagerăm. Trebuie să renunțăm la deplasările la care se poate renunța fără prea mari sacrificii. Ce rămâne totuși obligatoriu? Este în continuare în prima etapă interzisă deplasarea în afara localității, sigur cu excepții. Ele vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Sunt excepții naturale. De exemplu cine merge la serviciu o poate face. Se poate merge în afara localității pentru muncile agricole, se poate ieși din localitate pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta. Totuși, când ieșim din localitate este nevoie în continuare de o declarație. Mai puțin în zonele metropolitane unde de exemplu din comunele din jurul Bucureștiului foarte multă lume vine la serviciu în București și se întoarce. Pentru aceste deplasări, în interiorul zonei metropolitane, nu va fi nevoie de declarație. Dar dacă mergeți de exemplu din București într-un oraș din provincie pentru a rezolva o problemă care se încadrează între excepții aveți nevoie de o declarație scrisă", a mai precizat Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel