EXCLUSIV La ce să fii atent când mănânci porumb fiert. Carmen Dorobăț: Trebuie să avem rețineri

La ce să fii atent când mănânci porumb fiert. Ce trebuie să ai în vedere.
La ce să fii atent când mănânci porumb fiert. Este perioada porumbului fiert. la festivalurile stradale, pe plajă, găsim porumb fiert la discreție. Acest preparat culinar ne poate îmbolnăvi, însă, destul de serios.
Conf. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL la ce să fim atenți când cumpărăm porumb fiert.
”Trebuie să fim foarte atenți la modul în care se comercializează porumbul fiert. Dacă vedem că este o persoană la care igiena mâinilor lasă de dorit, nu are șervețele, nu are condiții să se spele pe mâini, dacă recipientul nu are tot ce îi trebuie, trebuie să avem rețineri. Să preferăm să cumpărăm din piață și să îl preparăm acasă, dar dacă nu avem timp, să îl cumpărăm din locuri care sunt controlate din punct de vedere medical.
Porumbul poate duce la toxiinfecție alimentară pentru că tot ceea ce este aliment și tot ceea ce nu respectă condițiile de igienă, poate să aibă o încărcătură bacteriană care să determine toxiinfecție alimentară”, a explicat conf. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Toxiinfecția alimentară, cum se manifestă
Intoxicația alimentară este cauzată de bacterii, virusuri sau toxine din alimentele pe care le consumăm. Unele dintre aceste toxine se găsesc în mod natural în alimente, în timp ce altele s-au acumulat în mediul înconjurător.
Dacă aveți o intoxicație alimentară, veți avea probabil simptome de gastroenterită, cum ar fi crampe abdominale, diaree sau vărsături, sau simptome asemănătoare gripei. Intoxicația alimentară poate provoca, de asemenea, probleme grave pe termen lung, cum ar fi insuficiența renală. Ocazional, oamenii mor din cauza intoxicației alimentare.
Vezi și: Otrava din haine care te poate îmbolnăvi. Olga Simionescu: Duce la tulburări hormonale sau cancer
Toxiinfecția alimentară, simptome
Este posibil să vă îmbolnăviți de toxiinfecție alimentară, dar să nu știți ce aliment a provocat-o sau chiar să nu știți că o aveți. Diferite bacterii și virusuri pot avea efecte diferite:
Salmonella: simptomele gastrointestionale și cele asemănătoare gripei pot apărea între 8 și 72 de ore (de obicei între 12 și 36 de ore) după ce ați consumat alimentele infectate și durează între 2 și 5 zile.
Campylobacter: simptomele gastrointestinale apar între 2 și 5 zile și durează între 2 și 10 zile.
Listeria: simptomele gastrointestinale sau asemănătoare gripei apar, de obicei, în 3 săptămâni, dar pot dura până la 70 de zile.
Norovirus sau rotavirus: simptomele gastrointestionale sau asemănătoare gripei severe apar de obicei la 24 până la 48 de ore după expunere și durează 1 sau 2 zile (norovirus) sau până la 6 zile (rotavirus).
E. coli: simptomele gastrointestinale apar de obicei în 3 sau 4 zile și durează aproximativ 1 săptămână.
Alimentele trebuie depozitate, manipulate și gătite cu atenție și la temperaturi care să evite răspândirea și dezvoltarea bacteriilor care vă pot îmbolnăvi, potrivit Health Direct.
Porumbul fiert, beneficii pentru sănătate
Porumbul fiert este o sursă bună de nutrienți esențiali. Acesta conține vitamine precum vitamina C, vitamina B6 și acid folic. De asemenea, furnizează minerale precum magneziu, fosfor și mangan. În plus, porumbul conține fibre dietetice, care sunt benefice pentru sănătatea digestivă.
Porumbul conține diverși antioxidanți, inclusiv luteină și zeaxantină, care sunt asociate cu sănătatea ochilor și pot ajuta la protejarea împotriva degenerării maculare legate de vârstă.
Porumbul fiert poate face parte dintr-un plan de management sănătos al greutății. Este relativ sărac în calorii și oferă fibre alimentare, care vă pot ajuta să vă simțiți sătul și satisfăcut, reducând potențial mâncatul în exces.
Fibrele dietetice prezente în porumbul fiert pot ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos. Adaugă volum la scaun și promovează mișcările intestinale regulate, reducând riscul de constipație.
Porumbul fiert conține anumiți compuși vegetali benefici, cum ar fi flavonoidele și carotenoidele, care au fost legate de un risc redus de boli de inimă. Conținutul de fibre din porumb poate ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol.
Porumbul este o sursă bună de carbohidrați complecși, care furnizează energie pentru organism. Includerea porumbului fiert în mesele dumneavoastră poate ajuta la susținerea nivelului de energie pe tot parcursul zilei.
Porumbul fiert are un indice glicemic moderat, ceea ce înseamnă că nu provoacă o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru îl face să fie o alegere alimentară potrivită pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care caută să își controleze nivelul de zahăr din sânge.
Rețineți că aceste beneficii sunt asociate cu porumbul fiert ca parte a unei diete echilibrate. Este important să țineți cont de mărimea porțiilor și să îl combinați cu alte alimente nutritive pentru a maximiza valoarea nutritivă generală a meselor dumneavoastră, potrivit Kobmel.
-
Boala care îi ingrijorează pe medici: Au reapărut cazurile grave22.08.2025, 13:06
-
Spitalele pot organiza caravane medicale mobile decontate de CNAS22.08.2025, 11:42
-
Știrile zilei în Sănătate și Farma22.08.2025, 10:55
-
-
Ce este triunghiul morții de pe față. Zona care te poate ucide22.08.2025, 08:31
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Transplantul hepatic, etape. Dr. Dragoș Romanescu: Operație foarte dificilă
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România. Cătălin Radu: Inovație, implicare și contribuție majoră la sănătate. Nu ne oprim niciodată. Asta face diferența
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.