Ce se petrece în corp când renunți la anticoncepționale. Care sunt cele mai frecvente probleme cu care te confrunți

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
anticonceptionale - FOTO: Freepik@jcomp
anticonceptionale - FOTO: Freepik@jcomp

Ce se întâmplă în corp când renunți la anticoncepționale. Iată care sunt cele mai frecvente simptome pe care le-ai putea experimenta.

Ce se întâmplă în corp când renunți la anticoncepționale. Anticoncepționalele hormonale orale previn sarcina neplanificată, ajută la reglarea menstruației, atenuează crampele menstruale și îți pot curăța pielea. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care oamenii încep să ia anticoncepționale.

Ce se întâmplă în corp când renunți la anticoncepționale

Dar la ce ar trebui să vă așteptați dacă renunțați la ele și există efecte secundare ale întreruperii anticoncepționalelor? Și de ce ar vrea cineva să renunțe la pilule în primul rând (în afară de dorința de a face un copil, desigur)?

”Decizia de a nu mai lua anticoncepționale este una personală”, spune medicul Nicole Noyes, șef al secției de endocrinologie reproductivă și infertilitate de la Northwell Health.

De exemplu, ”unele persoane încetează să mai ia pilula dacă află că prezintă un risc crescut de complicații rare, dar grave, legate de pilulă, cum ar fi cheagurile de sânge”, spune ea, potrivit Women's Health.

Rareori, un diagnostic de cancer ar fi un motiv pentru a înceta, deoarece unele tipuri de cancer sunt sensibile la hormoni. Dacă doriți să renunțați la pilule, nu există o modalitate optimă de a face acest lucru. Poți pur și simplu să te oprești în mijlocul unui pachet, să aștepți până termini - orice dorești (din punct de vedere medical, nu există nicio diferență).

Indiferent de motivul pentru care ați renunțat la contraceptivele hormonale, există câteva lucruri la care vă puteți aștepta să se întâmple.

Vezi și: Băutura care redă elasticitatea arterelor. Poate reduce riscul de moarte prematură

S-ar putea să apară niște coșuri

Când iei pilule, nivelul de testosteron scade, ceea ce poate duce la mai puține erupții cutanate, spune Alyssa Dweck, medic ginecolog și co-autor al cărții V Is for Vagina. Dar când încetezi să mai iei anticoncepționale, aceste niveluri cresc din nou, așa că acneea ta s-ar putea înrăutăți, explică ea.

Pentru majoritatea femeilor, erupțiile nu vor dura. Organismului nostru nu-i plac schimbările, spune Dr. Edelman. Oricât de mulți ani ați luat pilula, corpul dumneavoastră s-a obișnuit cu un hormon continuu. Acum, trebuie să se readapteze la modul în care erau lucrurile înainte, iar în primele luni corpul tău s-ar putea să se sperie puțin. Acneea poate fi o parte din asta.

S-ar putea să te simți mai excitată

Unele persoane raportează că au un apetit sexual mai mare atunci când încep să ia anticoncepționale, spune Dr. Edelman, pentru că nu mai sunt îngrijorate că vor rămâne însărcinate. Indiferent de modul în care v-a afectat, vă puteți aștepta ca organismul dumneavoastră să revină la nivelul de bază atunci când încetați să luați anticoncepționale, spune ea.

Lipsa pilulei nu va face schimbări majore în dorința ta naturală de a întreține relații intime - doar că s-ar putea să se simtă așa pentru că ai luat pilula atât de mult timp încât nu-ți amintești cum era apetitul sexual natural și apetitul sexual nu este constant. Se schimbă pe parcursul vieții noastre. Deci, apetitul sexual de bază atunci când renunți la pilulă ar putea fi cu totul diferit de ceea ce era înainte de a începe să o iei.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre rujurile care rezistă ore întregi pe buze. Cum îți pot face rău

Apetit sexual scăzut

Unele femei care iau anticoncepționale hormonale pot avea un apetit sexual mai scăzut și mai mult disconfort în timpul sexului, potrivit unui studiu publicat în Journal of Sexual Medicine, datorită scăderii nivelului de testosteron. Ca urmare, unele femei raportează că au un apetit sexual mai mare atunci când renunță la pilulă.

Schimbări ale menstruației

Pilulele contraceptive au un impact mare asupra menstruației tale. Așa că și renunțarea la anticoncepționale are.

Deoarece pilula îți reglează hormonii, menstruația va reveni la cum era odată ce nu o mai iei, spune Mary Jane Minkin, MD, profesor clinic de obstetrică și ginecologie la Școala de Medicină Yale.

SChimbări ale dispoziției

Sindromul premenstrual este un lucru destul de normal pe care femeile îl simt în timpul menstruației, dar pentru unele este foarte intens.

Din nou, experții remarcă faptul că orice probleme menstruale pe care le-ați avut înainte de a începe să luați pilula pot, din păcate, să revină în forță după ce ați renunțat la pastile.

Vezi și: Pedichiura cu pești, efecte nedorite. La ce să fii atent când îți scufunzi picioarele în bazinele cu pești

S-ar putea să te îngrași sau să slăbești

Nu toată lumea pierde în greutate atunci când încetează să ia pilula. Unele iau câteva kilograme în plus. Cercetările arată că o treime dintre femeile care nu mai iau contracepție orală pierd în greutate, o treime se îngrașă, iar o treime rămân exact la fel, spune Dr. Dweck.

Dacă cântarul coboară, cel mai probabil este vorba de greutatea în apă, deoarece administrarea pilulei poate provoca retenție de apă. Dar nu uitați: Pierderea greutății apei nu este același lucru cu pierderea grăsimii, așa că orice kilogram pierdut probabil nu va dura.

S-ar putea să aveți mai puține dureri de cap

Durerile de cap nu sunt foarte frecvente în cazul contraceptivelor, dar pentru că pilula îți reglează hormonii naturali și provoacă o scădere abruptă a estrogenului, unele persoane au dureri de cap, în special cele care sunt predispuse la migrene.

Pentru unele persoane care suferă de migrene, anticoncepționalele orale pot fi un factor declanșator, potrivit National Headache Foundation.

S-ar putea să vă pierdeți părul - sau să vi-l recăpătați

Fiecare folicul este în propriul său mic ciclu de creștere, spune Dr. Edelman. Dar, uneori, când hormonii tăi se schimbă - pentru că ești însărcinată sau pentru că iei sau renunți la hormonii constanți din anticoncepționale - părul tău se conectează tot la un singur ciclu.

Și când se întâmplă asta, smocuri mari pot cădea toate deodată. Nu este nimic îngrijorător pentru sănătatea ta, spune Dr. Edelman. Dar poate fi înfricoșător. Din fericire, este destul de rar, așa că majoritatea oamenilor nu trebuie să își facă griji cu privire la pierderea părului atunci când renunță la pilulă.

Cu toate acestea, alte persoane au un alt tip de probleme cu părul. Unele femei încep să ia anticoncepționale pentru a ajuta la creșterea părului nedorit pe bărbie și pe spate. Părul din aceste zone se numește hirsutism, a explicat Dara Matseoane-Peterssen, MD, șef al diviziei de obstetrică și ginecologie generală la New York-Presbyterian/The Allen Hospital. Pilula poate ajuta la încetinirea creșterii acestui păr, deoarece modifică nivelul natural de testosteron.

Vezi și: Otrava din haine care te poate îmbolnăvi. Olga Simionescu: Duce la tulburări hormonale sau cancer

S-ar putea să nu rămâi însărcinată imediat

În timp ce o mulțime de femei renunță la contraceptivele orale fără să vrea să rămână însărcinate, nu este un șoc faptul că majoritatea persoanelor care renunță la anticoncepționale o fac pentru că încearcă să întemeieze o familie. Dar dacă nu renunți la pilule și apoi rămâi imediat însărcinată, nu este un motiv să te sperii. Nu uitați că poate dura câteva luni până când ciclul menstrual își revine pe drumul cel bun, spune Dr. Edelman.

Dar acest lucru nu este valabil pentru toată lumea - unele persoane vor rămâne însărcinate imediat. Așa că asigură-te că ești cu adevărat pregătită să rămâi însărcinată atunci când renunți la pilule.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel