Băutura care redă elasticitatea arterelor. Poate reduce riscul de moarte prematură

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
bautura care reda elasticitatea arterelor - FOTO: Freepik@jcomp
bautura care reda elasticitatea arterelor - FOTO: Freepik@jcomp

Băutura care redă elasticitatea arterelor poate să reducă riscul de moarte prematură. 

Băutura care redă elasticitatea arterelor are efecte benefice asupra sănătății. Se crede că polifenolii din ceai prelungesc durata de viață prin suprimarea deteriorării ADN-ului și menținerea lungimii telomerilor.

Ceaiul conține substanțe legate de rate mai scăzute ale mai multor boli cronice. Agenții în cauză includ polifenoli, în special catechine și epicatechine, care au proprietăți antiinflamatorii de neegalat. Potrivit unor studii de cercetare, acești compuși pot contribui la o probabilitate semnificativ mai mică de deces din toate cauzele.

Vezi și: Fibrilația atrială, bătaia neregulată a inimii. Poate provoca cheaguri de sânge, accident vascular cerebral sau atac de cord

Mai multe studii au sugerat că constituenții bioactivi ai ceaiului influențează în mod pozitiv îmbătrânirea celulară. Potrivit cercetărilor efectuate de Societatea Europeană de Cardiologie, băutorii care își mențin un obicei regulat au un risc substanțial mai mic de deces din toate cauzele.

Concluzia a fost trasă pe baza datelor unui sondaj efectuat pe mai mult de 14.000 de participanți, arătând că băutorii aveau un risc cu 39% mai mic de incidență a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

Mai mult, riscul de a suferi o boală cardiacă fatală sau un accident vascular cerebral a fost cu 56 de procente mai mic și a existat un risc cu 29 de procente mai mic de deces din toate cauzele în comparație cu băutorii de ceai care nu beau ceai în mod obișnuit.

Vezi și: Otrava din haine care te poate îmbolnăvi. Olga Simionescu: Duce la tulburări hormonale sau cancer

Care este băutura care redă elasticitatea venelor

Compușii din ceai s-au dovedit a fi foarte eficienți în combaterea efectelor nocive ale stresului oxidativ, un precursor major al bolilor.

Ceaiul verde și ceaiul negru se numără printre cele mai bune pentru protecția împotriva bolilor cardiovasculare, însă cercetările din 2020 sugerează că efectele fiecărui ceai ar putea să nu fie egale.

Dimensiunea eșantionului a făcut dificilă determinarea tipurilor de ceai care au exercitat cele mai mari efecte, dar s-au făcut câteva observații demne de luat în seamă.

Vezi și: Cât de des trebuie să te vopsești. Ce se întâmplă cu părul tău când te vopsești acasă. Care este singura vopsea care acoperă firele cărunte

”Ceaiul verde este o sursă bogată de polifenoli care protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a factorilor de risc, inclusiv a hipertensiunii arteriale și a dislipidemiei.

Ceaiul negru este complet fermentat și, în timpul acestui proces, polifenolii sunt oxidați în pigmenți și își pot pierde efectele antioxidante”, potrivit Science Daily.

Deși există numeroase afirmații care susțin beneficiile pentru sănătate ale ambelor ceaiuri, metodele de preparare pot necesita, de asemenea, o atenție prudentă.

Science Direct avertizează că metodele preferate de preparare a ceaiului pot varia drastic între diferite populații, unele dintre ele fiind mai predispuse să adauge lapte în infuzie.

Ceaiul negru este adesea servit cu lapte, de exemplu, ceea ce, potrivit unor studii anterioare, ar putea contracara beneficiile ceaiului, potrivit Express.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre colonoscopie și când trebuie să o faci. Cristian Gheorghe: Pacientul nu are dureri

Cum afectează ceaiul sănătatea arterială

În 2016, cercetătorii de la Universitatea Kyoto au subliniat că tipurile unice de polifenoli care se găsesc în ceaiul verde au fost capabile să genereze elastină.

Această proteină esențială este responsabilă pentru a da arterelor ”textura lor robustă și elastică”, a explicat Science Daily.

”Japonezii au cea mai lungă durată de viață din lume, iar studiile arată că 80% din populație bea zilnic ceai verde”, a explicat unul dintre coautorii studiului, Hidetoshi Masumoto.

Cercetătorii au declarat că consumul de ceai verde ar putea avea un rol în prevenirea exploziei arterelor, dar că dozele optime nu au fost încă determinate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel