LDL colesterol, care sunt valorile normale: Suntem departe. Generația nouă a adus valori pentru care omul nu este încă adaptat genetic

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
LDL colesterol - Foto: Freepick @macrovector
LDL colesterol - Foto: Freepick @macrovector

Care sunt valorile normale ale LDL colesterol.

Medicii și sistemele de sănătate încearcă să reducă la normal colesterolul. Dar ce înseamnă normal și care este normalul ne-a explicat Gheorghe Andrei Dan, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Colentina.

"Aici sunt mai multe aspecte care merită punctate.

1. Dacă colesterolul, și mai precis fracțiunea de densitate mică a colesterolului, este nocivă pentru sănătate și predispune la ateroscleroză? Răspunsul este categoric da, pentru că din secolul 19 au apărut cele două teorii: lipidică și inflamatorie, prin care LDL, adică acel colesterol "rău" poate penetra în spațiu peretele vascular și să promoveze ateroscleroza.

2. A doua întrebare extrem de importantă este dacă pe pacientul nostru îl interesează colesterolul? Răspunsul este categoric nu. Pe pacient îl interesează ateroscleroza în care LDL colesterol este un marker, adică o dovadă, o culoare de risc de ateroscleroză și în același timp un factor de risc, adică un element cu valoare cauzală în ateroscleroză.

3. Cea mai dificilă întrebare provine din sintagma medicală a ultimilor 20 de ani, care se cheamă Low the better, deci cu cât mai jos LDL, cu atât mai bine, punând problema că LDL colesterol este ceva de care trebuie să uităm și să ajungă la zero. Evident că lucrurile nu stau așa.

Care este valoarea LDL colesterol normală și unde ne găsim noi. Și la asta răspunsurile sunt deja oarecum date de câțiva ani buni, iar condiția este să le citim cum trebuie.

- Populația medie a Europei și a SUA au un LDL colesterol peste 130, ca medie.

- La naștere, valoarea de LDL colesterol este în jur de 50 mg/dl.

- Nou născutul are între 25 - 50 mg/dl. Alte animale, primatele, au valori în jurul acestei limite.

Cu alte cuvinte, există o limită de jos, dar suntem forte departe de această limită de jos, iar studiile au arătat că scăderi importante ale LDL colesterolului, iar acum avem un armamentarium redutabil în această direcție, sunt capabile să aducă valoare de LDL colesterol la limite inferioare fără să existe o împietate asupra organismului, adică fără reacții adverse importante și aducând o scădere importantă de risc prin îmbolnăvirile complicațiilor aterosclerotice. Această limită se situează în acest moment în jurul 55 mg/dl pentru pacienții cu risc important de ateroscleroză.

Proteinele în exces, toxice. Dr. Cezar: Ficatul și rinichii obosesc teribil. Silueta a devenit mai importantă decât sănătatea

Cum se face scăderea LDL colesterol

 

În studiile cu medicamente noi, puternice de scădere al LDL colesterol, am ajuns la valori de 20, de 12,5, fără ca pacientul să aibă reacții adverse importante. Dar încă o dată, sintagma low the better poate presăra confuzii, uitând că LDL colesterol este un compus natural, de aceea scăderea LDL colesterol se bazează pe aviditatea ficatului pentru colesterol, pentru că de asta s-a primit Nobel.

Scăderea LDL colesterol se face forțând ficatul să absoarbă din circulație cât mai mult LDL colesterol. LDL colesterol fiind extrem de important pentru ficat.

Cu alte cuvinte, suntem încă departe de valoarea normală. Civilizația modernă, generația nouă, a adus valori de LDL colesterol pentru care omul nu este încă adaptat genetic. La ora actuală, cu farmacologie dezvoltată cu molecule noi, începem să ne apropiem încet, încet, de valoarea normală. Ca un fapt divers, laureații premiurlui Nobel, au postulat că limita de jos a LDL colesterolului necesară pentru supraviețuire și reparație a celulei este în jur de 25 mg/dl. Vă garantez că o foarte mică parte dintre pacienții noștri, chiar dintre cei tratați la acest moment, ajuns la valori LDL colesterol care să se apropie de acest 25. Sunt departe...

Exista în America Centrală un trib care nu cunoștea obezitatea, diabetul, ateroscleroza. Acest trib a fost mutat din locul respectiv, pentru că s-a construit o autostradă, iar populația respectivă a devenit brusc extrem de grasă, de obeză, extrem de primitoare de diabet, boală pe care nu o cunoșteau înainte și cu complicații aterosclerotice, ceea ce arată că LDL este o nepotrivire între evoluția alimentară și de stil de viață și ce bagaj genetic avem ca să regleze această substanță", a declarat Gheorghe Andrei Dan, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Știi cât mai are de trăit inima ta?".

De ce să-ți pui usturoi cu ulei de măsline pe PĂR

Cu alte cuvinte, până la o educație pentru sănătate și schimbare a stilului de viață, valorile LDL sunt:

- valori bune: < 100 mg/dl,

- valori la limită: 120 - 159 mg/dl,

- peste limita normală: > 160 mg/dl.

CVezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel