Legea etichetei Nutri-Score. Wiener, APEL: Riscul nutrițional, cel mai mare risc din Europa

Anisia Nica |
Data publicării:
legea eticheteo Captura Foto: comunicat de presa Adrian Wiener
legea eticheteo Captura Foto: comunicat de presa Adrian Wiener

Legea etichetei vine în ajutorul populației. Excesul de sare, zahăr și grăsimi, factor important în declanșarea bolilor cardiovasculare.

"În temeiul prevederilor art. 74 alin. (4) din Constituția României, republicată, și art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaților, vă înaintăm spre dezbatere și adoptare Legea privind etichetarea nutrițională voluntară Nutri-Score.

În numele inițiatorilor,

Adrian WIENER

Deputat USR

EXPUNERE DE MOTIVE

Riscul nutrițional este cel mai mare risc la adresa sănătății publice în Europa. Factorii nutriționali sunt un contributor major la povara de boală cardiovasculară. 31% dintre decesele sub 65 de ani la bărbați și 26% dintre decesele pe același segment de vârstă la femei se datorează bolii vasculare, în principal accidentului vascular cerebral sau bolii coronariene ischemice. Studiile arată că 56% din anii pierduți prin dizabilitate sau deces prematur de cauză vasculară se datorează dietei inadecvate, costul estimat fiind de 102 mld euro anual. Excesul de grăsimi saturate, zaharuri, sare sau alimentele cu densitate calorică mare, alimentația săracă în legume, fructe și fibre alimentare sunt elemente de dietă legate direct și nemijlocit de riscul cardiovascular.

În 2020, în Europa au fost diagnosticate 2,7 milioane de cazuri de cancer, iar 1,3 milioane de persoane au decedat din cauza bolilor neoplazice. Europa, deși are o zecime din populația lumii, are un sfert din cazurile de cancer. Estimările ne arată că 40% dintre toate cancerele pot fi prevenite prin intervenții legate de schimbarea stilului de viață și evitarea factorilor de risc. Pe lângă reducerea constantă a carcinogenilor alimentari și a nivelului maxim al contaminanților, prin actualizarea frecventă a Registrului Aditivilor Alimentari, Planul European de Luptă împotriva Cancerului conține recomandări explicite legate de dieta sănătoasă; astfel, carnea roșie sau procesată, alimentația săracă în fibre alimentare, excesul de zaharuri libere sau obezitatea, sunt identificate drept factori de risc pentru boala neoplazică.

Pentru a conștientiza și ameliora riscul nutrițional e nevoie de o îmbunătățire a accesului la informațiile despre conținutul produselor alimentare și impactul lor asupra sănătății.

Există mai multe sisteme de etichetare alternativă sau suplimentară față de Lista Mențiunilor Obligatorii cuprinsă în Regulamentul (UE) Nr. 1169 din 25 octombrie 2011, cu completările ulterioare. Cel mai eficient dintre ele este Nutri-Score - un sistem de etichetare pe partea din față a ambalajului care ajută la identificarea valorii nutritive a unui produs alimentar. Oferă o imagine de ansamblu rapidă și facilitează selecția produselor alimentare printr-o comparație directă. Acest sistem de etichetare a fost dezvoltat pentru a simplifica alegerile consumatorilor în vederea adoptării unei diete mai echilibrate. Se bazează pe semaforizarea cromatică a alimentelor în funcție de conținutul de fibre alimentare, de fructe, legume sau proteine – ca scor pozitiv- și pe conținutul de grăsimi saturate, sare sau zahăr – ca scor negativ; scorul final obținut asociază produsului o anumită culoare, de la verde închis - produsele care aduc beneficii sănătății la roșu - produsele care impactează negativ sănătatea consumatorului. De asemenea, există și o literă asociată fiecărei culori, de la „A” la „E”. Studiile artă că o astfel de inscripționare cromatică, facil de vizualizat, se asociază cu alegeri alimentare mai sănătoase. La cei care au folosit Nutri-Score în orientare și alegere, calitatea coșului de cumpărături din punct de vedere nutrițional a crescut cu aproape 10%. Mai mult, utilizarea extensivă a acestei forme de inscripționare nutrițională determină producătorii, acolo unde este posibil, să reformuleze produsele astfel încât acestea să aibă o valoare nutrițională mai bună și un impact pozitiv asupra sănătății consumatorilor.

De altfel, regulamentul menționat permite prezentarea suplimentară, voluntară, pe lângă lista mențiunilor obligatorii, “prin pictograme sau simboluri”, informații despre calitatea nutrițională a alimentelor. Multe țări au implementat voluntar, pentru producătorii care doresc să suplimenteze mențiunile nutriționale ale alimentelor, sistemul Nutri-Score: menționăm Germania, Belgia, Spania, Franța, Olanda, Luxemburg, Elveția și Polonia.

Titularul mărcii Nutri-Score, publicată de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) este agenția franceză Agènce Nationale de la Santé Publique, departament din cadrul Ministerului Sănătății din Franța. Pentru utilizarea mărcii Nutri-Score de către părțile terțe, trebuie luate în considerare cerințele legale privind mărcile, inclusiv condițiile stabilite de titularul mărcii. Prin intermediul unei clauze de deschidere, ar trebui să fie stabilită legislația privind etichetarea produselor alimentare, pentru utilizarea etichetei Nutri-Score în România.

Astfel, se impune crearea cadrului juridic pentru utilizarea voluntară a etichetării Nutri-Score de către producătorii români. Evaluările post-implementare nu identifică efecte asupra nivelului general al prețurilor, în special asupra nivelului prețurilor de consum iar costurile suplimentare pentru producător sau distribuitor sunt nesemnificative.

Foarte importantă în promovarea implementării voluntare a etichetării Nutri-Score este comunicarea instituțională către producători și consumatori deopotrivă.

Lege

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art 1. Prezenta lege asigură cadrul legal pentru utilizarea voluntară a etichetei Nutri-Score, în vederea îmbunătățirii nivelului de informare a consumatorului asupra  produselor alimentare.

Art 2.  În înțelesul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

Marca Nutri-Score – Marcă deținută de agenția franceză Agènce Nationale de la Santé Publique, departament din cadrul Ministerului Sănătății din Franța, publicată de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, reprezentând un sistem de etichetare pe partea din față a ambalajului care ajută la identificarea valorii nutritive a unui produs alimentar; Operator - Operatorul din sectorul alimentar căruia îi revine răspunderea pentru informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, fiind operatorul sub a cărui denumire sau denumire comercială se comercializează produsul alimentar sau, dacă operatorul respectiv nu are sediul în Uniune, importatorul pe piața Uniunii Europene;

Art 3. Operatorul poate să introducă pe piață produsele alimentare care poartă eticheta Nutri-Score prezentată în Anexa 1, care este înregistrată ca marcă UE colectivă la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.

Art 4. Reprezentarea grafică a mărcii Nutri-Score este cea prezentată în Anexa 1

Art 5. Utilizarea etichetei Nutri-Score este voluntară.

Art 6. Eticheta Nutri-Score poate fi utilizată  de către operator, cu condiția ca acesta să fi obținut consimțământul necesar al titularului mărcii și să respecte  condițiile impuse de titularul mărcii pentru utilizarea mărcii.

Art 7. În scopul obținerii consimțământului menționat la Art. 4, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pune la dispoziție:

a) modele de formulare în limba română;b) un sistem informatic prin care solicitările operatorilor să fie transmise automat către titularul mărcii comerciale.

Art 8. În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va elabora norme prin care va asigura:

a) punerea la dispoziția operatorilor a documentației pentru determinarea scorului și încadrarea produselor alimentare conform Nutri-Score;b) controlul respectării normelor referitoare la etichetarea nutrițională Nutri-Score;c) promovarea etichetării nutriționale Nutri-Score prin campanii de informare în mediul online, în presa scrisă, prin intermediul emisiunilor radio și TV, semestrial, o perioadă de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Art 9. Operatorii din sectorul alimentar sunt răspunzători de orice modificări pe care le efectuează̆ în cazul informațiilor referitoare la produsele alimentare care însoțesc un produs alimentar.", sfârșit de comunicat de presa al Parlamentului României, în proiectul inițiat de Adrian Wiener.

Vezi și: De ce să mănânci fasole. Pot fi un bun înlocuitor de CARNE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel