Lentile de contact colorate, la ce riscuri te expui

Dana Lascu |
Data publicării:
Lentile contact
Lentile contact

Lentile de contact colorate, la ce riscuri te expui. Sunt decorative și îți pot schimba culoarea ochilor după cum îți dorești, dar specialiștii oftalmologi atrag atenția că pot fi foarte periculoase pentru că îți afectează ochii dacă nu sunt alese corect. Iată cum:

Înainte de a-ți cumpăra lentile de contact colorate, trebuie să știi la ce riscuri te expui. Chiar și dacă nu vă schimbă percepția vizuală, este important să obții o rețetă medicală înainte de a le cumpăra pentru a te asigura că sunt adecvate, spun oftalmologii de la FDA (Food and Drug Administration, din SUA).

Poate să-ți zgârie corneea

O lentilă de contact colorată care nu se potrivește formei ochiului poate să zgârie corneea sau să provoace un ulcer sau o durere pe cornee, spun experții.

Oricât de la modă ți s-ar părea, lentilele de contact sunt totuși niște dispozitive medicale, din moment ce le pui în ochi. În SUA, spre exemplu, ele sunt aprobate și reglementate de FDA și nu ar trebui niciodată vândute pe post de produse cosmetice sau fără prescripție medicală. În România, însă, se comercializează la liber, ceea ce poate fi periculos, mai ales dacă ai, fără să știi, vreo afecțiune oftalmologică. De aceea e foarte important controlul la medicul oftalmolog!

Reguli de neîncălcat!

Dincolo de asta, experții de la FDA au alcătuit un mini-ghid cu sfaturi vitale pentru cei care poartă astfel de dispozitive medicale. Iată care sunt regulile de neîncălcat:

- Consultați medicul oftalmolog înainte de a cumpăra lentile de contact, colorate sau de vedere. Dacă vi le recomandă, medicul vă va învăța și cum să le inserați ușor și fără să vă răniți ochii.

- Dacă le folosiți, trebuie să utilizați soluția potrivită pentru a menține lentilele de contact curate și umezite și pentru a preveni infecțiile.

- Mergeți urgent la doctor dacă vi se înroșesc ochii sau vă apar iritații care nu dispar în 2-3 ore. La consultul medical , doctorul vă poate recomanda și folosirea unor lacrimi artificiale ca lentilele să nu vă usuce ochii.

- Atenție la indicațiile acestor lentile! La temperaturi sub zero grade ele nu sunt indicate, pentru că pot determina formarea de cristale de gheață în ochi, iar asta duce la răniri serioase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel