Letalitatea sintetică, fenomenul care ar putea ucide cancerul

Adisa Codruț / 28 iul 2020 / 16:28
Cancerul
Cancerul

„Letalitatea sintetică” este un fenomen în care mutațiile genetice care, în mod normal, nu dăunează unei celule, devin brusc mortale atunci când sunt împerecheate. 

Oamenii de știință au găsit o modalitate de a utiliza această metodă pentru a ucide selectiv cancerul care rezultă din mutațiile genetice, fără a afecta celulele sănătoase

Studiul s-a concentrat pe două gene particulare numite BRCA1 și BRCA2, care atunci când suferă mutații, cresc riscul unei persoane de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Mai exact, aceste mutații sunt asociate cu un risc mai mare de cancer de sân și ovar la femei și cancer de sân și prostată la bărbați.

Asta înseamnă că, dacă anumite relații letale sintetice ar fi găsite în aceste mutații, activarea lor ar ucide doar liniile celulare canceroase și nu celulele sănătoase. Oamenii de știință de la Universitatea din California San Diego și Institutul Ludwig pentru Cercetarea Cancerului au explorat aceste posibilități, studiind o specie de drojdie numită Saccharomyces cerevisiae.

O enzimă particulară s-a evidențiat - Endonuclează Flap 1 (FEN1) - datorită rolului său cheie în replicarea și repararea ADN-ului. Cercetătorii au blocat FEN1 în culturile de celule umane, folosind fie un inhibitor de medicamente, fie eliminându-l genetic, și în ambele cazuri au descoperit că a ucis mai multe linii celulare de cancer mutant BRCA1 și BRCA2. Pe de altă parte, s-a descoperit că s-au recuperat celule sănătoase de la FEN1 inhibat.

În continuare, cercetătorii au testat metoda la șoarecii care au forme de cancer uman. Blocarea FEN1 la aceste animale a redus și creșterea tumorilor.

 

Cercetarea a fost publicată în revista medicală Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy