Adevărul despre OUĂ. Cât colesterol au și CÂTE putem mânca pe săptămână, de fapt
Care e adevărul despre ouă, despre colesteroul din ele și beneficiile pe care le aduc sănătății.
O lungă perioadă de timp s-a creat un mit în legătură cu proprietățile ouălelor, dacă sunt benefice sau nu pentru organismul uman și cât de mult ne crește colesterolul. În ultimul timp acesta a fost considerat benefic pentru mușchiul cardiac, dar și pentru pierderea kilogramelor în plus.
Un studiu realizat de dailymail.co.uk în urmă cu câțiva ani arăta că gălbenușurile contribuie la crearea plăcii de aterom, o substanţă ceroasă care blochează circulaţia în vasele sangvine şi este asociată maladiilor cardiace.
Helen Bond, de la British Dietetic Association, spune că studiul contrazice actualele teorii ştiinţifice, pentru că Bruce Griffin, profesor nutriţionist la Universitatea din Surrey, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, şi a ajuns la concluzia că acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism.
Ce arată studiile despre beneficiile ouălelor
Ouăle ajută la reglarea tensiunii arteriale, spune Helen Bond într-un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
Cercetătorii de la Universitatea din Alberta au descoperit că gălbenuşul de ou conţine doi aminoacizi importanţi, triptofanul şi tirozina, şi că două gălbenuşuri crude conţin de aproape două ori mai mulţi antioxidanţi decât un măr. Însă prăjirea sau fierberea oului reduce nivelul de antioxidanţi la jumătate.
Faptul că ar trebui să consumăm un anumit număr de ouă pe zi este doar un mit. Cercetătorii spun că putem consuma câte ouă dorim, atât timp cât avem un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată.
Ouăle nu îngrașă mai mult decât alte alimente, ba din contră. În urma unui studiu s-a demonstrat că ouăle slăbesc. Datorită nivelului ridicat de calorii conferă o sațietate ridicată. Ouăle din zilele noastre conţin cu 20% mai puţine grăsimi, cu 13% mai puţine calorii şi cu 10% mai puţin colesterol ca în urmă cu 30 de ani.
Ouăle de pui sunt o sursă de proteine și nutrienți și o sursă naturală de colesterol, de aceea ele nu trebuie eliminate din alimentație.
Cu toate acestea, colesterolul din ouă nu pare să crească nivelul de colesterol din sânge la fel ca alte alimente bogate în grăsimi.
Deși există studii care au asociat consumul de ouă cu bolile de inimă, ar putea exista un alt motiv pentru asta.
Alimentele pe care oamenii de obicei le consumă alături de ouă, precum șuncă de porc grasă și cârnați, ar putea crește riscul de boli cardiace.
De asemenea, contează și modul în care ouăle sunt preparate, deseori sunt prăjite în ulei sau unt, ceea ce contribuie la dezvoltarea bolilor cardiace.
Care e numărul ideal de ouă pe care le putem mânca pe săptămână
Studiile arată că oamenii sănătoși pot mânca până la 7 ouă pe săptămână fără să crească riscul de boli de inimă.
Medicul Francisco Lopez-Jimenez a declarat pentru Mayo Clinic că acest consum de ouă ar putea chiar preveni anumite tipuri de accident vascular și o boală severă a ochilor numită degenerescentă maculară, care poate duce la orbire.
Cu toate acestea, în cazul oamenilor cu diabet, studiile sugerează că 7 ouă pe săptămână ar putea crește riscul de boli cardiace. Trebuie menționat că în cazul altor cercetări, această legătură nu a fost confirmată.
Alte studii ar fi legat consumul de ouă cu dezvoltarea diabetului. Este nevoie, așadar, de mai multe cercetări pentru a găsi legătura corectă între ouă, diabet și boli de inimă.
Cât colesterol au ouăle, de fapt
Specialiștii în sănătate ne îndeamnă să consumăm un cât mai puțin colesterol putem și să nu depășim 300 mg pe zi. Un ou mare are în jur de 186 de mg de colesterol, iar întreaga cantitate se găsește în gălbenuș.
Studiile arată că dacă în dieta ta nu se regăsesc multe alimente cu colesterol, un ou pe zi ar putea fi o alegere sigură.
Cu toate acestea, dacă îți plac ouăle, însă ți-e teamă să nu crești nivelul colesterolului prea mult, mănâncă doar albușul, pentru că nu are colesterol și are multe proteine.
-
-
OMS avertizează asupra bolii respiratorii MERS24.12.2025, 20:13
-
-
-
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Planta considerată "bomba" de Omega 3-6-7-9. Mulți o iau pentru imunitate, dar are efecte pentru cancer și diabet
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Oregano, planta simplă care reduce stresul, întărește imunitatea și luptă cu infecțiile
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
