Adevărul despre PASTE. Medic, avertisment: Pastele care se lipesc, semn RĂU. Carbonara intră la "AȘA NU"

Care e adevărul despre paste, unul dintre cele mai consumate preparate.
"Vorbim despre paste, pentru că așa le vede lumea, mai bune sau mai rele, în relația cu glicemia.
Acest lucru se referă la indicele glicemic și dacă pentru o mâncare sau pentru o masă indicele glicemic este mare înseamnă că ridică indicele glicemic repede și acest mecanism ajută la îngrășare.
Indicele glicemic este viteza cu care cresc pastele sau alt aliment glicemia. Viteza trebuie să fie scăzută, pentru că în acest fel, la nivelul unor procese hormonale, poate să fie mai bine pentru siluetă sau mai rău. În general, ca să fie clar, noi încercăm să ocolim mâncărurile cu indce glicemic mare.
Despre paste s-a vorbit de multe ori că ar intra în această categorie, însă nu este deloc așa, acesta este un mit. Pastele, cele albe, făcut din grâu dur și în special cele integrale nu au un indice glicemic crescut. Nu putem să le considerăm în aceeași cutiuță cum este și pâinea sau gogoșile sau alte produse din făină albă rafinată. Ele sunt mai bune, această e prima veste bună a zilei, că nu au un indice glicemic atât de mare.
Dacă știm să le alegem, niște paste din grâu dur sau niște paste integrale, este și mai bine și dacă le consumăm la o masă și cu ce trebuie, pastele devin un aliment chiar sănătos.
Cu ce combinăm pastele ca să fie sănătoase?
Le combinăm cu proteinele, fibrele... adică legumele, pot să facă un bol în care se micșorează cantitatea de paste, vin multe legume pe lângă și în acest fel obținem o masă plină de nutrienți.
Pe deasupra putem pune fie somon, fie brânză, fie o altă carne, ulei de măsline presat la rece, mult oregano presărat și obținem un produs extraordinar de bine echilibrat din punct de vedere al indicelui glicemic.
Putem mânca pastele și la dietă, pentru că facem si sport și avem nevoie de energie pentru sport, așa că pastele pot să confere acest lucru, le consumăm cu o oră, două înainte de a merge la sală sau la activitatea sportivă, pentru că noi avem nevoie de carbohidrați, o viață keto. Aceste programe sunt folosite pe termen scurt.
Stilul de viață echilibrat pe termen lung include carbohidrați. Cu cât mai lenți, cu atât mai bine. Găsim în astfel de paste asociate cu legume și proteine.
În orice echilibru trebuie să avem în vedere acest lucru, că răutatea carbohidraților se atenuează dacă la o masă vin alături de proteine, de puțină grăsime vedetală, ulei, avocado și de legume.
Sunt și paste rele, să nu spunem că totul este roz. De exemplu, acele paste care sunt fierte foarte mult, să știți că-și transformă indicele glicemic și devin rele. Dacă în apa de fierbere găsim multe reziduuri, ne dăm seama că nu sunt cele mai bune paste, adică din grâu dur, pentru că această duritate face ca aceste paste să fie mai digerbile, să elibereze glucoza lent, glicemia să crească lent, sunt de ales acestea.
Dacă după fierbere, pastele se lipesc una de cealaltă, iar, e un semn rău. Ele trebuie să rămână ușor de desfăcut, apa să rămână curată.
Pastele trebuie incluse în alimentație, dar nu cu sosuri "neortodoxe", pentru că asta strică totul!
Care sunt sosurile "neortodoxe"? Un sos foarte bogat în grăsime, în brânzeturi, un sos alb! Carbonara ar intra la "așa nu". Niște paste cu sos roșu ar fi mai bune.
Dacă se consumă paste cât ar încăpea într-o palmă și se mănâncă alături de o salată, merge și această combinație", a declarat Ruxandra Pleșea, medic specialist în diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, în direct la Antena 1, în emisiunea "Neatza cu Răzvan și Dani".
-
-
-
Cutremur în România. Ce să faci imediat dacă te prinde un cutremur22.08.2025, 14:48
-
-
Boala care îi ingrijorează pe medici: Au reapărut cazurile grave22.08.2025, 13:06
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Rețeta de smoothie care te dezumflă după masa de Paște. Iți dă energie rapid și reglează tranzitul intestinal
Rețetă de smoothie sănătos după masa de Paște.
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.