Cele mai periculoase 6 alimente pentru sănătatea ta, conform științei
Pentru a trăi sănătos, trebuie să eliminăm din alimentație aceste ingrediente. În caz contrar, ne-am putea trezi cu diverse afecțiuni și boli.
Acest top al celor mai periculoase șase alimente pentru sănătate este întocmit de experți în medicină și nutriție. În acest sens, ei recomandă reducerea sau excluderea acestor tipuri de produse din dietă pentru prevenirea bolilor.
Potrivit Herediana Medical Journal, există multe alimente care ne pun în pericol sănătatea, cum ar fi cele ultra-procesate.
Cum ne influențează dieta sănătatea?
Un studiu publicat de revista JAMA concluzionează că un consum ridicat de alimente ultra-procesate a fost asociat cu un risc crescut de mortalitate în rândul populației franceze.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la rândul său, ne reamintește că un meniu bazat pe alimente nesănătoase este un factor de risc pentru dezvoltarea anumitor boli, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, hipercolesterolemia, supraponderalitatea și obezitatea, bolile cardiovasculare și cancerul.
Cele mai periculoase alimente pentru sănătate, conform științei
1. Sucurile carbogazoase și alte băuturi zaharoase
Revista The Lancet subliniază faptul că, dintre alimentele ultra-procesate, băuturile răcoritoare și alte produse zaharoase sunt responsabile de creșterea globală a supraponderabilității și a obezității. În plus, pot crește riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.
Știința, de asemenea, a arătat că băuturile cu mult zahăr și consumate frecvent pot duce la demență. Pe lângă riscul de a face Alzheimer.
American Heart Association afirmă că ar trebui să limităm consumul de băuturi dulci la 450 de calorii pe săptămână.
2. Grăsimile trans
Deși stau la baza multor ingrediente delicioase, grăsimile trans sunt un factor de risc pentru problemele cardiovasculare.
Potriviti revistei Neurology, un aport ridicat de grăsimi trans poate afecta sistemul nervos, ducând la pierderi de memorie și Alzheimer.
Un alt studiu a dezvăluit că, pentru fiecare gram de grăsimi trans ingerate, vom uita 0,76 de cuvinte.
3. Zahărul rafinat
O analiză științifică declară că aportul ridicat de zahăr este legat de supraponderalitate, obezitate, diabet, creșterea lipidelor din sânge, boli cardiovasculare, tulburări de comportament, ficat gras, unele tipuri de cancer și cariile dentare.
National Academies Press enumeră unele alimente bogate în zahăr rafinat - prăjituri, bomboane de ciocolată etc.
4. Grăsimile saturate
Știința a confirmat faptul că grăsimile saturate crește colesterolul rău, riscul de atac de cord sau de deces.
Un alt studiu a concluzionat că grăsimile saturate cresc indicele de masă corporală și rezistența la insulină.
La rândul lor, medicii Matthew D Parrott și Carol Greenwood au descoperit că dezvoltarea cognitivă este afectată de consumul acestui tip de grăsime.
5. Glutamatul de sodiu
Glutamatul monosodic sau MSG este un potențiator de aromă. Are un gust sărat. Poate fi găsit ca aditiv în anumite alimente procesate.
Într-o meta-analiză de 25 de ani efectuată de Zehra Kazmi la animale și oameni, MSG s-a dovedit a fi asociat cu obezitate, toxicitate hepatică, diabet și neurotoxicitate.
Știința are dovezi că MSG este asociat cu depresia severă, suicidul și schizofrenia. Aparent, distruge și neuronii, astfel că pacienții cu Alzheimer sau Parkinson trebuie să se ferească de glutamatul monosodic.
MSG se găsește într-o mare varietate de alimente procesate. Spre exemplu, amestecul de condimente, pliculețele și supele conservate, sosurile pentru salate, conservele, băuturile zaharoase conțin glutamat de sodiu.
6. Pești cu niveluri ridicate de mercur
În general, peștii sunt recomandați pentru nivelurile ridicate de acizi grași omega 3 și alți nutrienți. Dar există pești care conțin mult mercur, toxic pentru organsim. Este cazul tonului și peștelui spadă. Excesul de mercur poate provoca paralizie cerebrală, conform științei.
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
