Colagenul ingestibil, fântâna tinereții fără bătrânețe?
Odată cu înaintarea în vârstă, oglinda poate dezvălui câteva linii fine, riduri, pete și o calitate a pielii nu tocmai minunată. Trecerea timpului te-ar putea face să te îngrijorezi...
Se spune că suplimentul proteic de colagen ingestibil, care are o popularitate accentuată, contribuie la îmbunătățirea tuturor acestor lucruri. Așadar, ar trebui să începi să iei o pastilă de colagen sau să o presari în cafeaua ta, ca parte a rutinei anti-îmbătrânire?
În timp ce dovezile cu privire la colagen sunt departe de a fi concludente, majoritatea clinicienilor sunt de acord că există un mic dezavantaj în consumul acestuia, notează CNN.
Colagen decodat
Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism. Oferă structură și sprijin țesuturilor, inclusiv pielii, părului și unghiilor, precum și mușchilor, oase, cartilaje și tendoane.
„Este ca rama din salteaua ta", a spus dr. Joshua Zeichner, directorul cercetărilor cosmetice și clinice din Departamentul de Dermatologie de la Spitalul Mount Sinai din New York. "În interiorul pielii, rama este colagenul, arcurile sunt fibrele elastice, iar umplutura este acidul hialuronic."
Corpul nostru face continuu colagen nou, dar procesul începe să încetinească după aproximativ 30 de ani. Aceasta este ceea ce contribuie la riduri și la un aspect creponat al pielii, potrivit Zeichner.
Alți factori, cum ar fi stresul, lumina solară, poluarea, fumatul și o dietă bogată în zahăr, pot accelera și pierderea de colagen. Pe de altă parte, consumul unei diete bogate în proteine, împreună cu utilizarea adecvată a protecției solare și o rutină bună a pielii, poate păstra colagenul
Ce se află în interiorul unui supliment de colagen
Carnea de vită, carnea de porc și fructele de mare sunt toate sursele populare pentru suplimente de colagen, care oferă proteina într-o formă hidrolizată. Asta înseamnă că este descompus în unități mai mici, inclusiv aminoacizi și peptide, care sunt ușor absorbite și își pot găsi calea în țesuturi, inclusiv în piele.
Suplimentele conțin în mod special cantități mari de trei aminoacizi care sunt elemente cheie pentru sinteza de colagen în organism: glicină, prolină și hidroxiprolină.
Suplimentele vin de obicei sub formă de pulbere proteică sau sub formă de pastilă - deși există și bare de proteine de colagen și gumă. Pudrele pot fi aromate sau fără aromă și se pot adăuga la orice lichid cald, precum cafeaua; ceai; ovaz; supe; sosuri; ba chiar și produse coapte.
Lichidele cu bulion osos și pulberile derivate din carnea de vită sau de pui pot fi, de asemenea, o bună sursă de colagen, deși nu există prea multe dovezi de beneficii ale pielii sau articulațiilor, potrivit Dr. Patricia Farris, dermatolog și coleg al Academiei Americane de Dermatologie.
Cum funcționează colagenul ingestibil
Luând un supliment de colagen, „este similar cu ceea ce ar experimenta corpul tău după o cină cu friptură, cu excepția lipsei de grăsime", a souă Zeichner
Funcționează în două moduri:
Unul este că aminoacizii suplimentului pot proteja colagenul existent al organismului funcționând ca antioxidanți, unde blochează acțiunea enzimelor care descompun colagenul și, în final, împiedică dezvoltarea ridurilor, a explicat Farris.
Cealaltă este că, pur și simplu, produci mai mult colagen alimentând peptidele, lanțurile scurte de aminoacizi pe care le utilizează celulele tale ca blocuri de construcție. De fapt, potrivit lui Zeichner, nivelurile ridicate de peptide de colagen ar putea păcăli de fapt organismul să creadă că colagenul său natural se descompun, stimulând astfel formarea de colagen nou.
Nu există prea multe date definitive cu privire la colagenul ingestibil, dar cercetările preliminare sugerează că suplimentele pot ajuta la formarea masei musculare; îmbunătățește hidratarea și elasticitatea pielii; reduce ridurile pielii; și reduce durerea articulară și / sau rigiditatea - deși poate dura cel puțin trei luni pentru a experimenta beneficii, potrivit ConsumerLab.com.
- 
                        Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
 - 
                        Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
 - 
                        
 - 
                        Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
 - 
                        
 
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
