Fructul care oferă 412% din doza zilnică de Vitamina C. Cum să îl mănânci

Află mai multe despre compușii săi benefici și cum poate ajuta inima.
Pomelo este un citric mare din Asia, înrudit îndeaproape cu grepfrutul. Pulpa sa în formă de lacrimă este fie verde, fie galbenă, iar coaja este groasă și palidă. Are potențialul de a ajunge la o dimensiune de mărimea unui pepene galben sau chiar mai mare.
Pomelo are un gust mai dulce decât cel al grapefruitului, dar totuși are un gust comparabil. Datorită numeroaselor sale vitamine, minerale și antioxidanți, este un supliment benefic pentru orice dietă.
1. Este bogat în nutrienți
Pomelo este o sursă bogată de vitamine și minerale, în special de vitamina C. Un pomelo decojit conține 231 de calorii, 5 grame de proteine, 0 grăsimi, 59 de grame de carbohidrați, 6 grame de fibre și este bogat în riboflavină, tiamină, cupru și potasiu, care ajută la reglarea echilibrului de lichide și a tensiunii arteriale. De asemenea, conține alte câteva vitamine și minerale în cantități mai mici. Acest fruct oferă 412% din cantitatea zilnică de vitamina C.
2. Conține multe fibre
Pomelo este un fruct bogat în fibre, oferind 6 grame de fibre pe porție, ceea ce este esențial pentru menținerea unui aport zilnic de fibre de 25 de grame. Fibrele sale insolubile ajută la prevenirea constipației și adaugă volum la scaun. În plus, fibrele alimentare susțin bacteriile intestinale sănătoase.
Fibrele din pomelo au fost legate de îmbunătățirea densității osoase, menținerea greutății, sănătatea intestinelor și a creierului și reducerea riscului de boli cronice.
3. Promovează pierderea în greutate
Pomelo, un fruct mic, cu puține calorii, poate ajuta la pierderea în greutate. Acesta conține 230 de calorii, ceea ce îl face o alegere bună pentru cei care vor să își mențină o greutate sănătoasă.
Acesta este bogat în proteine și fibre, ceea ce poate ajuta la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp. Atât proteinele, cât și fibrele sunt esențiale pentru promovarea senzației de sațietate, ceea ce face mai ușoară reducerea aportului caloric și obținerea unei pierderi în greutate.
4. Bogat în antioxidanți
Pomelo este o sursă bogată de antioxidanți, care pot ajuta la prevenirea și inversarea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi. Pomelo conține peste 400% din valoarea zilnică de vitamina C și alți compuși antioxidanți, inclusiv naringenină și naringină, care se găsesc în mod obișnuit în citrice.
Conține, de asemenea, licopen, un antioxidant antiinflamator care se găsește în roșii. Beneficiile pomelo, cum ar fi proprietățile anti-îmbătrânire și cele sănătoase pentru inimă, sunt atribuite conținutului său ridicat de antioxidanți.
5. Poate lupta împotriva celulelor canceroase
Pomelo poate ajuta la distrugerea celulelor canceroase și la prevenirea răspândirii lor, după cum au demonstrat studiile efectuate pe șoareci. Extractul de coajă de pomelo a suprimat creșterea tumorilor, a stimulat sistemul imunitar și a ucis celulele canceroase. S-a demonstrat că naringenina, un antioxidant cheie din pomelo, ucide celulele canceroase de prostată și pancreas și încetinește răspândirea cancerului pulmonar.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pe oameni pentru a înțelege pe deplin efectele pomelo asupra cancerului. Fructele de pomelo conțin cantități mai mici din acești compuși potențial cancerigeni decât formele concentrate.
Foto: Freepik @lovelypeace
6. Are proprietăți anti-îmbătrânire
Cu un conținut ridicat de antioxidanți, acest fruct are potențiale efecte anti-îmbătrânire. Acesta ajută la prevenirea deteriorării pielii de către radicalii liberi dăunători și menține un aspect tânăr. Pomelo poate reduce, de asemenea, formarea de produse finale de glicare avansată (AGE), care contribuie la îmbătrânire prin decolorarea pielii, circulația deficitară, probleme de vedere și renale, în special la persoanele cu diabet de tip 2.
Un studiu în eprubetă a constatat că extractul de pomelo a redus semnificativ formarea AGEs după expunerea la zahăr. În plus, uleiul esențial din coaja de pomelo este bogat în antioxidanți și poate scădea producția de melanină, prevenind potențial decolorarea și petele solare.
7. Ajută inima
Pomelo poate îmbunătăți sănătatea inimii prin reducerea colesterolului și a trigliceridelor, care sunt legate de bolile de inimă. Un studiu de 21 de zile la șobolani a constatat că extractul de pomelo a redus nivelul trigliceridelor cu până la 21%, colesterolul total cu până la 6% și colesterolul LDL cu până la 41%.
Pomelo poate să prevină absorbția completă a colesterolului din alimente. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili o legătură între pomelo și sănătatea inimii. Pomelo conține furanocumarine, care pot afecta metabolismul statinelor.
8. Poate fi antibacterian și antifungic
Pomelo poate avea proprietăți antibacteriene și antifungice, dar cele mai multe cercetări s-au concentrat pe uleiurile esențiale obținute din fructe. Studiile în eprubetă arată că uleiul esențial de pomelo încetinește creșterea bacteriilor pe lentilele de contact moi și ucide Penicillium expansum mai eficient decât uleiurile de portocale, lime sau lămâie.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin aceste proprietăți. Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate, așa că trebuie diluate corespunzător înainte de a fi aplicate pe piele.
Cum să îl mănânci
Pomelo este un fruct versatil, care poate fi cumpărat online în stare proaspătă sau uscată. În timp ce pomelo uscat este adesea folosit în deserturi sau bomboane în unele țări asiatice, acesta este mai bogat în calorii și zahăr adăugat. Pentru a decoji pomelo, taie un centimetru de la capătul ascuțit și fă crestături în coaja groasă. Împarte fructul rămas în secțiuni folosind crestăturile.
Pulpa este separată de o membrană subțire, albă și fibroasă, numită miez, ceea ce îl face ușor de despărțit. Poate fi consumat singur ca gustare sau înlocuit cu alte citrice în rețete și este un adaos excelent la salate.
Acestea fiind spuse, dat fiind beneficiile sale aduse sănătății poți începe să incluzi acest fruct exotic din familia citricelor în alimentația ta fără probleme. În ciuda originii sale, se poate găsi în majoritatea magazinelor alimentare și nu necesită un proces complicat de preparare pentru a profita de gama de nutrienți din compoziția sa.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.