Roșiile reduc riscul de hipertensiune arterială. Importanța licopenului și a potasiului în sănătatea cardiovasculară
Descoperă legătura dintre roșii și tensiunea arterială alături de impactul lor asupra sănătății inimii.
Potrivit unui studiu recent, consumul de roșii poate ajuta la controlul hipertensiunii arteriale la persoanele în vârstă cu tensiune arterială ridicată ușoară și poate chiar reduce șansele de a avea vreodată hipertensiune arterială.
Studiul a constatat că cel mai mare consum de roșii sau de alimente pe bază de roșii a fost asociat cu un risc redus cu 36% de apariție a hipertensiunii arteriale la adulții fără hipertensiune arterială față de cel mai mic consum.
Licopenul, care menține flexibilitatea pereților vaselor de sânge, și potasiul, care diminuează efectele sării și reglează nivelul fluidelor corporale, se găsesc în roșii. Consumul moderat de roșii a fost legat de o scădere a tensiunii arteriale la cei care aveau deja tensiune arterială ridicată, în special la cei cu hipertensiune arterială în stadiul 1.
82,5% dintre cei 7.056 de indivizi din cadrul cercetării aveau hipertensiune arterială. După ce au fost întrebați câte roșii au mâncat în fiecare zi, aceștia au fost împărțiți în patru grupe: mai puțin de 44 de grame, 44-82 de grame (intermediar), 82-110 grame (intermediar superior) și mai mult de 110 grame.
Autorii studiului au constatat că persoanele care au consumat roșii la nivelurile cel mai ridicat și intermediar au făcut acest lucru la o tensiune arterială diastolică mai mică decât cele care le-au consumat la nivelurile cele mai scăzute. În comparație cu indivizii care au consumat cele mai puține roșii, cei cu hipertensiune arterială în stadiul 1 și cu un consum moderat de roșii au înregistrat o scădere atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și a celei diastolice.
Vezi și: 9 alimente bogate în potasiu. Vitamina care susține sănătatea rinichilor, a oaselor și a inimii
Tensiunea arterială diastolică reflectă presiunea din artere atunci când inima este în repaus. Este exprimată ca număr inferior al tensiunii arteriale, iar tensiunea arterială sistolică, valoarea superioară, indică presiunea din artere în timp ce inima bate.
În comparație cu persoanele care au consumat cele mai puține roșii, riscul de hipertensiune arterială a scăzut la cei care au consumat peste 110 grame de roșii pe zi.
Cum afectează roșiile tensiunea arterială
Roșiile sunt clasificate ca legume, deși, ca ovare de flori maturate cu semințe, sunt considerate fructe. Ele fac parte din familia Nightshade sau Solanacee. Printre legumele clasificate ca Solanacee se numără ardeii grași, vinetele, cartofii (alții decât cartofii dulci) și condimentele precum paprika și cayenne.
Rosa María Lamuela-Raventós, doctor în științe, coautor și șef al Institutului de Cercetare în Nutriție și Siguranță Alimentară al Universității din Barcelona, a postulat că prezența licopenului în roșii ar putea juca un rol în mecanismele cardioprotectoare care scad tensiunea arterială.
"Licopenul, carotenoidul cel mai abundent din roșii, nu numai că reduce enzima de conversie a angiotensinei și expresia genetică a acesteia, împiedicând sinteza angiotensinei 2... dar promovează, de asemenea, generarea de oxid nitric în endoteliu (celule care căptușesc vasele de sânge) - ajutând la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea fluxului sanguin", a explicat Dr Lamuela-Raventós.
Licopenul și potasiul sunt două dintre substanțele din roșii care au cele mai mari șanse de a fi protectoare împotriva hipertensiunii, conform Medical News Today.
Angiotensina 2 are capacitatea de a constrânge arterele de sânge, ceea ce face ca inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele prin ele. Inhibitorii ECA sunt medicamente pentru tensiunea arterială care diminuează sinteza enzimelor de conversie a angiotensinei.
După cum a menționat Michelle Routhenstein, nutriționist specializat în cardiologie preventivă și dietetician, potasiul "ajută la scăderea tensiunii arteriale prin echilibrarea nivelului de sodiu prin reglarea fluidelor".

Foto: Freepik @8photo
Roșii proaspete sau gătite?
Roșiile pot fi consumate proaspete, gătite în sosuri, adăugate în salate sau sandvișuri și multe altele, datorită versatilității lor. Studiul actual nu a analizat tehnica de preparare a acestora. Pe de altă parte, Dr. Lamuela-Raventós a propus că gătitul acestora poate aduce beneficii maxime.
Ea a menționat: "Cred că metodele de gătit la domiciliu și prelucrarea roșiilor ar trebui luate în considerare în viitoarele studii clinice, deoarece gătitul crește biodisponibilitatea carotenoizilor și a altor antioxidanți (precum polifenolii)".
"Există multe fructe și legume despre care se știe că sunt antihipertensive", a continuat Routhenstein. "De exemplu, ardeii roșii și pepenele galben sunt bogate în licopen, în timp ce sfecla și anghinarea sunt bogate în potasiu."
Pot fi consumate roșiile în timp ce se utilizează un inhibitor al ECA?
Inhibitorii ECA, care sunt frecvent recomandați pentru hipertensiune arterială, pot crește nivelul de potasiu, ceea ce poate avea un impact negativ asupra celor cu insuficiență renală. Având în vedere că roșiile sunt atât de bogate în potasiu, consumul lor ar putea duce la probleme pentru persoanele care iau inhibitori ECA prin creșterea și mai mare a acestor niveluri? Routhenstein avea îndoieli, deoarece majoritatea dietelor moderne sunt bogate în sodiu, dar sărace în potasiu.
Consumul excesiv de sodiu este un factor de risc cunoscut pentru hipertensiune și poate duce la retenția de lichide. Cu toate acestea, potasiul contracarează efectele sodiului prin încurajarea eliminării excesului de sodiu prin urină, ajutând la menținerea echilibrului de lichide, potrivit lui Routhenstein.
"Acest echilibru este esențial pentru menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale și pentru reducerea riscului de probleme cardiovasculare", a spus Routhenstein.
Potrivit lui Routhenstein, prea mult potasiu "poate duce la hiperkaliemie, sau niveluri ridicate de potasiu în sânge), ceea ce ar putea provoca bătăi neregulate ale inimii, slăbiciune musculară și probleme cardiace grave".
Cu toate acestea, aceste pericole sunt de obicei legate de utilizarea anumitor medicamente fără monitorizarea aportului de potasiu sau suplimentarea excesivă. Dr. Routhenstein ne sfătuiește să vorbim cu un medic despre consumul ideal de potasiu.
Includerea roșiilor în alimentația ta în fiecare zi
După cum a spus Routhenstein, "Roșiile se potrivesc cu ușurință într-o varietate de diete durabile, cum ar fi cea mediteraneană sau abordările bazate pe plante, datorită adaptabilității și conținutului lor nutrițional. Folosirea roșiilor în sezon și stocarea lor pentru a fi folosite în afara sezonului încurajează conștiința ecologică și de sănătate în orice, de la salate la sosuri.
Ținând cont atât de gustul, cât și de versatilitatea lor, Dr. Lamuela-Raventós încheie prin: "Mai degrabă decât să fie privite ca un "aliment magic" pentru problemele de sănătate, roșiile ar trebui considerate o componentă esențială a unei diete variate și sănătoase."
În timp ce roșiile pot fi un adaos valoros la o dietă sănătoasă pentru inimă, menținerea unui echilibru dietetic general și consultarea cu medicii nutriționiști, în special pentru cei cu afecțiuni specifice de sănătate, reprezintă o alegere importantă pentru o stare de sănătate bună.
-
Ceaiuri bune pentru copii: ce este sigur și ce nu25.11.2025, 21:23
-
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect25.11.2025, 19:26
-
-
Bronșita: simptome la adulți și copii, cauze și când e contagioasă25.11.2025, 16:53
-
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
