Spanacul, leguma cu cel mai mare aport de fier. 7 beneficii pentru sănătate. Cu ce să îl mănânci să îmbunătățești absorbția de fier

Află mai multe despre avantajele includerii spanacului în dieta ta, dar și când este cazul să îl consumi cu moderație.
Spanacul este o legumă cu frunze verzi, nutritivă, care poate fi benefică pentru sănătatea pielii, a părului și a oaselor. Această legumă conține, de asemenea, vitamine și minerale care au o serie de alte avantaje.
O porție de spanac de 100 de grame conține 28,1 mg, sau 34% din cantitatea zilnică necesară de vitamina C.
O cană (240gr) de spanac crud conține:
- 7 calorii
- 0,86 g de proteine
- 29,7 mg de calciu
- 0,81 g de fier
- 24 mg de magneziu
- 167 mg de potasiu
- 141 micrograme (mcg) de vitamina A
- 58 mcg de acid folic
Vezi și: Ce faci dacă aluatul de cozonac nu a crescut suficient. 5 trucuri care te salvează
Fier
Spanacul este o sursă nutritivă și vegetală de fier, un mineral care este esențial în transportul oxigenului în sânge. În plus, fierul susține sistemul imunitar, ajută la digestie și menține sarcina sănătoasă. Atunci când sunt consumate împreună cu mese bogate în vitamina C, produsele pe bază de plante pot îmbunătăți absorbția de fier de către organism.
Calciu
O ceașcă de spanac are în jur de 30 de miligrame de calciu. Organismul îl absoarbe mai puțin ușor decât calciul din produsele lactate. În plus, spanacul are mult oxalat, care se leagă de calciu și îl face mai greu de utilizat de către sistemul nostru, potrivit Healthline.
Magneziu
24 miligrame de magneziu se pot găsi într-o cană de spanac. Metabolismul energiei, conservarea funcției musculare și neuronale, ritmul cardiac regulat, un sistem imunitar robust și menținerea tensiunii arteriale, toate depind de magneziu. În plus, magneziul este implicat într-o gamă largă de procese metabolice corporale.
Compuși vegetali
Aceștia pot avea efecte semnificative asupra organismului, cum ar fi reducerea inflamației și menținerea sănătății ochilor. Numeroase substanțe chimice vegetale semnificative pot fi găsite în spanac, cum ar fi:
- Luteină
- Kaempferol
- Nitrați
- Quercetină
- Zeaxantină
Foto: Freepik @pink1unicorn
Gestionarea diabetului
Acidul alfa-lipoic, un antioxidant care se găsește în spanac, a demonstrat în cadrul unor teste că îmbunătățește sensibilitatea la insulină, scade glicemia și protejează persoanele diabetice de alterările legate de stresul oxidativ.
Prevenirea cancerului
Clorofila, pigmentul responsabil pentru nuanța verde a plantelor, se găsește în spanac și în alte culturi verzi. Cercetările au arătat că dietele bogate în legume verzi pot reduce riscul de cancer și că clorofila poate avea efecte anticancerigene.
Gestionarea astmului
Consumul unei diete bogate în fructe și legume poate ajuta la minimizarea episoadelor de astm și a intensității acestora. Spanacul include betacaroten, vitamina C și vitamina E -antioxidanți care pot ajuta la funcția pulmonară.
Scăderea tensiunii arteriale
Deoarece spanacul conține mult potasiu, ar putea ajuta la scăderea sau controlul tensiunii arteriale ridicate.
Potasiul poate diminua impactul negativ pe care sodiul îl are asupra organismului. Un aport scăzut de potasiu poate fi un factor de risc la fel de puternic pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale ca și un consum ridicat de sodiu.
Ajută sănătatea oaselor
Cercetătorii au descoperit o legătură între un consum slab de vitamina K și un risc crescut de fractură osoasă.
Un aport suficient de vitamina K este esențial pentru o sănătate optimă. Aceasta îmbunătățește absorbția calciului, modifică proteinele din matricea osoasă și poate diminua cantitatea de calciu excretată în urină.
Încurajează digestia
Datorită conținutului ridicat de fibre și de apă, spanacul este bun pentru sistemul digestiv și te ajută să nu fii constipat.
Sănătatea părului și a pielii
Cantitățile mari de vitamina A, care se găsesc în spanac, ajută la hidratarea pielii și a părului prin reglarea producției de ulei în porii pielii și în foliculii de păr. Acneea poate rezulta din această acumulare de ulei. În plus, creșterea tuturor țesuturilor corpului, inclusiv a pielii și a părului, depinde de vitamina A.
Colagenul conferă structura pielii și părului, iar acesta este construit și menținut în mare parte de alimente precum spanacul și alte frunze verzi cu un conținut ridicat de vitamina C. În plus, o dietă bogată în alimente cu conținut ridicat de fier, cum ar fi spanacul, poate ajuta la evitarea deficienței de fier, care este o cauză majoră a căderii părului.
Riscuri și efecte secundare
În general, spanacul poate fi consumat în condiții de siguranță în cadrul unei alimentații nutritive și bine puse la punct. Cu toate acestea, unele persoane pot beneficia de pe urma limitării aceastei legume.
Spanacul este, de asemenea, bogat în oxalat alimentar. Consumul unor cantități mari de oxalat în alimentație poate crește riscul unei persoane de a dezvolta pietre la rinichi.
În plus, dacă o persoană ia anticoagulante, cum ar fi warfarina, este important ca aceasta să nu înceapă brusc să schimbe cantitatea de alimente pe care le consumă și dacă acestea conțin vitamina K, cum ar fi spanacul. Aceste modificări rapide ale dietei pot interfera cu aceste medicamente.
Spanacul este, de asemenea, bogat în potasiu. În concentrații mari, această substanță poate provoca efecte dăunătoare celor cu funcție renală redusă.
Spanacul este bogat în fier, vitamina C și E, potasiu și magneziu. Ca parte a unei diete nutritive, poate contribui la susținerea funcției imunitare, ajută sistemul digestiv, poate avea chiar proprietăți anticancerigene.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.