EXCLUSIV Cum trebuie să prepari, de fapt, sarmalele. Anca Ioniță, sfat important: Nu căliți ceapa în ulei

Cum să preparăm cele mai sănătoase sarmale. Medicul nutriționist Anca Ioniță ne-a făcut dezvăluirea.
Sarmalele sunt un preparat tradițional în multe țări din Europa de Est, iar în special în România sunt asociate adesea cu sărbătorile de iarnă. Medicii nutriționiști ne explică cum să preparăm cele mai sănătoase sarmale.
Sarmalele pot face parte dintr-o dietă echilibrată, dar este important să le consumăm cu moderație.
Sarmalele pot avea un conținut caloric mai mare din cauza combinației de carne și orez, iar grăsimea adăugată în compoziție poate crește valoarea calorică.
Sarmalele sunt un preparat tradițional și delicios, dar potrivit medicilor nutriționiști, acestea trebuie consumate cu moderație sau preparate în așa fel încât să fie o alegere sănătoasă.
Cum să preparăm cele mai sănătoase sarmale
Sarmalele, această emblemă a tradiției culinare românești, devin protagonistele meselor festive, mai ales în timpul sărbătorilor de Crăciun. Cu toate că pot reprezenta o sursă semnificativă de calorii, există o abordare sănătoasă a pregătirii lor, astfel încât să nu compromitem aspectul gustos care ne aduce aminte de tradiție și sărbătoare.
Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum se prepară cele mai sănătoase sarmale.
”Sarmalele reprezintă preparatul tradiţional al romanilor în ziua de Crăciun. Chiar dacă pot reprezenta o sursă mare de calorii, acestea pot fi preparate sănătos, scăzând nivelul energetic furnizat.
Sarmalele au în compoziţie toţi nutrienţii esenţiali organismului. Proteina fiind reprezentată de o carne slabă, poate fi porc, însă muşchiul sau cotletul. Sau pot fi făcute din carne de curcan ori pui.
Sursa de carbohidrat este reprezentată de orez, acesta nu trebuie folosit în cantitate foarte mare, ci doar să lege preparatul. Iar varza reprezintă sursa ideală de fibre şi probiotice.
Ca sfat pentru prepararea lor sănătoasă: nu utilizaţi călirea cepei în ulei, se poate face o fierbere uşoară în puţină apă. Puteţi adăuga morcov şi dovlecel ras pentru un plus de savoare şi sănătate, peste care puneţi orezul, apoi carnea slabă”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Carnea de porc, cea mai populară alegere
Cea mai populară rețetă de sarmale conține carne tocată, precum porc sau vită. Caloriile din sarmalele tradiționale provin din carne, uleiuri de gătit și untură, adăugate la umplutură și sos pentru a obține un gust suplimentar.
De obicei, sarmalele sunt acoperite cu sos și coapte într-un vas rezistent la cuptor. Sarmalele umplute cu carne de vită sunt mai sănătoase din punct de vedere caloric, al grăsimilor și al conținutului de carbohidrați, deși cele umplute cu carne de porc au un conținut mai mare de proteine. Totuși, doar două sarmale umplute cu carne de vită conțin 24% din doza zilnică recomandată de grăsimi saturate.
Pentru a reduce conținutul de grăsimi și calorii, menținând în același timp un conținut similar de proteine, medicii nutriționiști recomandă să optăm pentru carnea de curcan.
Prepararea sarmalelor poate deveni o artă culinară echilibrată, îmbinând tradiția autentică cu preocupările pentru sănătate
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România. Cătălin Radu: Inovație, implicare și contribuție majoră la sănătate. Nu ne oprim niciodată. Asta face diferența
HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Tratamentul care elimină cancerul în stadiile incipiente. Dr. Beatrice Anghel: Eficient, precis și localizat
Telechirurgia de la proiect militar la revoluție medicală în era conectivității globale. Dr. Mugurel Bosînceanu: E necesară o întreagă echipă
Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.