EXCLUSIV La ce oră trebuie, de fapt, să luăm cina. Wasim Nazer: Te duci la frigider și îl ”spargi”. Mănânci de toate și de bagi la somn

La ce oră trebuie, de fapt, să luăm cina. Ce trebuie să știi despre cina la ora 18:00, cât este mit și cât este adevăr.
La ce oră trebuie, de fapt, să luăm cina. Cu toate mesajele de sănătate disponibile în societatea de astăzi, se pare că o alimentație optimă nu depinde doar de ceea ce mănânci, ci și de momentul în care mănânci. Ca atare, s-ar putea să te întrebi dacă există un moment optim pentru a lua cina, mai ales dacă încerci să slăbești sau dacă ai alte considerente legate de sănătate.
La ce oră trebuie să luăm cina
Dr. Wasim Nazer, nutriționist, a explicat în cadrul emisiunii Pastila de Sănătate, moderată de Georgiana Ioniță Toader, ce trebuie să știm despre ora la care luăm cina. Sunt câteva aspecte de luat în calcul.
”Omul dacă se culcă la ora 24:00, înseamnă că nu trebuie să consume de la ora 20:00. Dacă te culci la 24:00 și de la 18:00 nu mai mănânci nimic e foarte mult, o să îți fie foame. Și ce o să faci: mănânci la 18:00, o să îți fie foame, iar la 23:00 te duci la frigider și îl ”spargi” și mănânci de toate și apoi te bagi la somn.
Cu 3 ore înainte să te bagi la somn, mănânci o supă, ciorbă, salată, ceva gras, puține proteine. În cazul în care ți se face foame poți să consumi un iaurt cu multă lămâie.
Dacă te culci la ora 22:00 nu pot să îți zic să nu mai consumi nimic de la ora 18:00 sau 20:00. În cazul persoanelor care muncesc noaptea nu poți să le spui să nu mai consume nimic de la ora 18:00. Este preferabil să nu mai consumăm nimic cu 3-4 ore înainte de somn”, a explicat dr. Wasim Nazer, medic nutriționist, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe, de la DC Medical și Spectacola.
Așadar, când vine vorba despre momentul ideal pentru a lua cina, răspunsul poate depinde de obiectivele personale legate de sănătate sau de condițiile medicale.
Ce este axa creier-stomac
Una dintre cele mai comune abordări pentru pierderea în greutate este reducerea numărului total de calorii pe care le consumați. Legat de aceasta, momentul mesei poate fi important în atingerea obiectivelor tale.
Unele studii sugerează că ar trebui să luați ultima masă înainte ca organismul dumneavoastră să înceapă să elibereze melatonină și să se pregătească pentru somn.
Creierul dumneavoastră începe să elibereze melatonină noaptea ca răspuns la orele normale de lumină și întuneric din timpul zilei. Acesta este ritmul tău circadian, care este strâns legat de metabolismul tău.
Un studiu din 2017 a constatat că a mânca mai târziu în timpul serii, când creierul tău a început să se pregătească pentru somn, este asociat cu o creștere a grăsimii corporale. Acest lucru a fost independent de factori precum cantitatea sau tipul de alimente consumate sau nivelul de activitate.
Alte studii sunt de acord, concluzionând că mâncatul mai târziu poate perturba ritmul circadian natural al organismului tău. Acest lucru, la rândul său, poate crește riscul de creștere în greutate și problemele de sănătate asociate. Acest lucru a fost adesea observat la lucrătorii în schimburi care trebuie să mănânce la ore netradiționale.
În plus, cercetările au constatat că mâncatul mai târziu în timpul serii este asociat cu un aport caloric zilnic total mai mare, potrivit Healthline.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Educația pentru sănătate în școli, esențială. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Este viitorul acestei țări. Semn de responsabilitate
Tratamentul care elimină cancerul în stadiile incipiente. Dr. Beatrice Anghel: Eficient, precis și localizat
Brahiterapia, ce presupune. Dr. Beatrice Anghel: Dirijăm iradierea și o controlăm
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Transplantul hepatic, etape. Dr. Dragoș Romanescu: Operație foarte dificilă
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Educaţie pentru sănătate predată de medici în şcoli. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Vom trăi mai mult. Copiii noştri vor trăi mai mult şi mai bine
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Cât costă medicamentele în România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Nivel minim
Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.