EXCLUSIV Mierea de mană, elixirul pentru ficat și imunitate. Bogdan Pașcu: E un cocktail mineral. Are de 20 de ori mai multe vitamine, Calciu și Magneziu

Mierea de mană este una foarte specială, nu numai datorită originii sale, ci și datorită caracteristicilor sale. Are o culoare maro închis și un gust foarte specific, ușor...
Mierea de mană se prepară din frunzele foioaselor și coniferelor. Acestea au un suc gros, dulce, numit mană, cunoscut și sub numele de rouă de miere. Este cel mai frecvent în stejar, tei, salcie, brad și pin. Un rol extrem de important în formarea manei joacă păduchii de frunze care parazitează copacii. Ei forează găuri pe frunze, iar un suc dulce și lipicios se scurge din ele.
Păduchii de frunze îmbogățesc lichidul cu enzimele din sistemul lor digestiv și îl eliberează la suprafața frunzelor sub formă de material nutritiv valoros numit – mană. Din acest moment, albinele încep să-și joace rolul în fluxul de lucru.
Mierea de mană, proprietăți benefice pentru sănătate
Tipic pentru mierea de mană este culoarea roșiatică, cu note de lemn-caramel și consistență groasă. Odată cristalizată, culoarea se poate schimba în maro deschis, gri. Consistența este o masă groasă, lichidă, semi-cristalizată sau cristalizată. Gustul său este dulce, dar uneori are o aromă ușor acră sau amară. Aroma este de fructe coapte și caramel.
Bogdan Pașcu, apicultor, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care sunt beneficiile pe care mierea de mană le are pentru organism.
”Mierea neagră nu este din nectar, ci din rășina copacilor. E cu totul altceva. Este mult mai bogată în amioacizi și în vitamine. Se numește miere de mană. Are o mulțime de beneficii pentru organism datorită compușilor pe care îi conține.
Complexul de substanțe biologic active – minerale, aminoacizi esențiali și vitamine, determină efectul său antibacterian puternic și capacitatea sa de a întări sistemul imunitar.
Mierea de mană este compusă dintr-o cantitate mare de aminoacizi liberi, iar substanțele minerale din ea sunt între 5 și 9 ori mai multe decât la speciile nectarine ușoare.
Conține de 20 de ori mai multe vitamine și minerale (în special calciu și magneziu) decât mierea produsă din nectarul de flori, deci poate fi considerată un cocktail mineral. Datorită conținutului ridicat de calciu si magneziu, mierea de mană întărește oasele și previne osteoporoza”, a explicat Bogdan Pașcu, apicultor în exclusivitate pentru DC Medical.
Vezi și: Laptele matern, contaminat cu microplastic. Medic: Face expunerea umană inevitabilă
Mierea de mană, beneficii pentru sănătate
Proprietățile curative ale mierii de mană au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri. Această creație a naturii este un elixir curativ indispensabil, care este folosit pentru a trata multe probleme de sănătate și boli. Proprietățile unice de vindecare și valoarea nutritivă mai mare a mierii de mană o deosebesc de alte tipuri de miere.
Una dintre cele mai mari dovezi ale calităților speciale ale mierii de mană este conținutul bogat de vitamine vitale: B1, B2, PP, B12 (de aproximativ 16 ori mai mult decât în mere și caise), B6, acid folic, biotină. Compoziția minerală bogată a mierii de mană determină acțiunea sa alcalinizantă, motiv pentru care este recomandată sportivilor și tuturor activităților fizice de exerciții fizice pentru a preveni febra musculară și oboseala, potrivit Bog Foods.
Mierea de mană, benefică pentru diabetici
Atunci când se tratează diabetul zaharat, este bine să includeți mierea în dieta dvs., este înlocuitorul perfect pentru zahăr pentru pacienții diabetici. Conținutul scăzut de carbohidrați al produsului este un alt motiv pentru a-l recomanda pacienților cu diabet zaharat.
Vezi și: 7 alimente care aduc fericirea. Cum îți influențează starea de spirit
Mierea de mană pentru curățarea ficatului
Pentru a depăși dependența de alcool sau dacă vreți să văcurățați ficatul, o metodă foarte bună este să luați o lingură de miere de mană cu douăzeci de minute înainte de a mânca și să o păstrați în gură cât mai mult posibil. Rezultatele pozitive vin de la trei până la patru zile după administrarea mierii.
Mierea de mană hrănește sistemul nervos
Concentrația ridicată de aminoacizi și minerale, cum ar fi: cobalt, mangan, zinc, fosfor și sulf ajută la furnizarea de nutrienți valoroși pentru sistemul nervos. Mierea ajută la îmbunătățirea funcției creierului. Prin îmbunătățirea funcțiilor creierului, mierea ajută la îmbunătățirea abilităților intelectuale.
De asemenea, are un efect pozitiv asupra problemelor legate de somn. O lingură de miere de mană ajută la relaxarea și adormirea mai rapidă. Cu sindromul de stres și oboseală cronică, acest elixir este, de asemenea, incredibil. Efectul rapid de vindecare al mierii de mană este determinat de capacitatea ingredientelor benefice din ea de a ajunge la fiecare celulă din organism.
Mierea de mană, aliat împotriva anemiei
Abundența oligoelementelor din mierea miraculoasă de mană, o face foarte potrivită pentru cei care suferă de anemie. Mierea îmbunătățește starea generală în ceea ce privește numărul de celule sanguine din organism. Ajută la reglarea nivelului hemoglobinei și fierului din sânge. Hemoglobina scăzută este o condiție prealabilă pentru anemie.
Mierea de mană, activitate antibacteriană
Mierea de mană servește ca un antibiotic puternic datorită prezenței glucozoxidazei ridicate. Acțiunea enzimatică puternică duce la producerea unor cantități mari de peroxid de hidrogen care acționează împotriva bacteriilor. Ca agent antibacterian, mierea de mana serveste ca remediu ideal pentru tuse.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Radioterapia de precizie, progrese. Dr. Matei Bâră: Control local al bolii. Reducerea efectelor adverse
Echinocțiu de toamnă 2025. Vlad Ciurea explică cum ne afectează micșorarea zilei starea și sănătatea
Campania RESPIR 2025: GINA, standardul de aur pentru pacienții cu astm sever
Ce înseamnă, de fapt, menopauza. Dr. Virginia Țârlea: Orice femeie trebuie să știe asta
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
Fața ascunsă a dependenței, subiectul săptămânii la DrPsy
Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Așa se tratează cancerul! Țintește direct locul unde a fost tumora
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Noile terapii pentru cancer care prelungesc viața pacienților. Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.