7 alimente care aduc fericirea. Cum îți influențează starea de spirit

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
7 alimente care aduc fericirea - FOTO: Freepik@senivpetro
7 alimente care aduc fericirea - FOTO: Freepik@senivpetro

7 alimente care aduc fericirea și pe care le avem la îndemână. Trebuie doar să le consumăm atunci când ne simțim triști.

Fericirea este un sentiment care ne binedispune. Trăim în căutarea constantă a fericirii. Încercăm terapie, noi rutine de exerciții fizice și meditații pentru a găsi pacea și bucuria. Dar dacă consumul anumitor alimente îți poate ridica starea de spirit?

Studiile care leagă nutriția și bunăstarea mentală au apărut în ultimul deceniu, iar anumite alimente sunt asociate cu creșterea serotoninei în creierul nostru. Serotonină, de asemenea, cunoscut sub numele de "hormonul fericirii" este un produs chimic care joacă un rol important în reglarea starea noastră de spirit. Nivelurile scăzute de serotonină pot provoca tristețe.

Încercați aceste modalități simple de a vă îmbunătăți sănătatea mintală fără terapie și consultați lista de modalități de a gestiona anxietatea fără medicamente, arată CNET.

Vezi și: Ridurile, când apar și cum se pot estompa. Medic: Este foarte important să prevenim decât să tratăm. Vârsta este doar un număr

Ciocolata neagră

Știți scena tipică din filme în care o fată stă pe canapeaua ei, mâncând un pahar cu înghețată de ciocolată. Se pare că Hollywood-ul a prezis ceva legat de ciocolată. O revizuire sistematică a constatat că ciocolata neagră poate influența pozitiv starea de spirit a cuiva. Există trei componente principale identificate  în ciocolată care sunt asociate cu sentimentul de fericire: triptofan, teobromină și feniletilalanină. Triptofan este un aminoacid pe care creierul foloseşte pentru a produce serotonină.

Teobromina este un stimulent slab care vă poate îmbunătăți starea de spirit. Între timp, fenilaetilanina este un alt aminoacid folosit de organism pentru a produce dopamina, care acţionează ca un antidepresiv.

Bananele

Deși bananele conțin serotonină, cantitatea regăsită nu este în măsură să traverseze bariera hemato-encefalică. Dar bananele pot juca un rol crucial în reglarea stării tale de spirit într-un mod mai indirect. Corpul tău are nevoie de vitamina B6 pentru a crea serotonină, iar bananele sunt deosebit de bogate în acest nutrient. O singură banană de dimensiuni medii conține până la 0,4 mg de vitamina B6, care reprezintă aproximativ 25% din aportul zilnic recomandat.

Vezi și: Ce să faci dacă ți-ai ars limba cu alimente sau băuturi fierbinți. Ce să ții în gură timp de 10 minute

Cocos

Dacă suferi de melancolie, nuca de cocos îți poate transporta papilele gustative și starea de spirit într-o stare de spirit tropicală. Nuca de cocos este încărcată cu trigliceride cu lanț mediu, ceea ce vă poate ajuta să vă stimulați energia. Un alt motiv pentru care nuca de cocos este considerată hrană pentru starea de spirit este că un studiu pe animale din 2017 a constatat că MCT-urile din laptele de cocos pot reduce anxietatea. Mai multe studii de cercetare sunt necesare pentru a înțelege pe deplin legătura dintre anxietate și nucă de cocos la om.

Cafeaua

Cafeaua este pe locul întâi pentru un miliard de consumatori din întreaga lume. Acum vă puteți justifica aportul de cafea (cu moderație, desigur), deoarece cafeaua face ca lumea să fie un loc mai fericit. O meta-analiză din 2016 a concluzionat că consumul de cafea este semnificativ asociat cu scăderea riscului de depresie. Un alt mic studiu a concluzionat că cafeaua - atât cofeinizată, cât și decofeinizată - a îmbunătățit semnificativ starea de spirit a subiecților în comparație cu cei care au ingerat o băutură placebo.

Vezi și: Exfoliantul cu dovleac, produs minune pentru călcâie moi și curate

Avocado

Avocado ne face mai fericiți. Acest fruct neted și cremos este ambalat cu substanțe nutritive, inclusiv colină, pe care corpul o foloseşte pentru a regla sistemul nervos și starea de spirit. Un studiu din 2020 a constatat că grăsimile sănătoase din avocado sunt asociate cu scăderea anxietății la femei.

Un alt motiv excelent pentru a consuma mai multe avocado este că acestea sunt bogate în vitamina B, care a fost legată de niveluri mai scăzute de stres.

Fructe de pădure

Știați că consumul mai multor fructe este, de asemenea, asociat cu o sănătate mintală mai bună? O meta-analiză din 2016 a constatat că aportul de fructe și legume a fost foarte asociat cu îmbunătățirea sănătății mintale.

Fructele de pădure, în special, sunt bogate în antioxidanţi, cunoscuţi şi sub numele de flavonoide, care pot reduce simptomele depresiei. Un alt studiu în care subiecții au primit suc de afine a arătat rezultate promițătoare. Aportul de afine poate reduce declinul cognitiv.

Alimente fermentate

Alimentele care trec printr-un proces de fermentare cum ar fi varză murată, kimchi, chefir, kombucha și iaurt vă ajută să mențineți un intestin sănătos și pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea stării de spirit. Procesul de fermentare creează probiotice, care, la rândul său, sprijină bacteriile sănătoase din intestin. Acum, ce are intestinul tău au nimic de-a face cu starea ta de spirit? Mult. Până la 90% din serotonina produsă de corpul tău este creat din celulele intestinale. Deci, consumul de alimente fermentate promovează o mai bună producție de serotonină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel