Tigăile de fontă, mai sănătoase decât cele de teflon: mit sau adevăr. Cum să le îngrijești corect
Tigăile de fontă, mai sănătoase decât cele de teflon - care este adevărul și cum să le îngrijești corect.
Tigăile de fontă sunt folosite de secole, datorită durabilității și capacității lor de a menține căldura. În ultimul timp, aceste tigăi au revenit în atenția bucătarilor, datorită potențialelor lor beneficii pentru sănătate și capacitatea de a oferi preparate cu gust autentic.
Este posibil să fi auzit că gătitul cu fontă este o modalitate naturală de a găti, față de celelalte materiale (teflon, aluminiu etcetera).
Este, de fapt, adevărat că gătitul în vase de fontă ar putea adăuga fier la mesele dumneavoastră, dar cantitatea exactă depinde de mai mulți factori, precum ceea ce gătiți, cât timp stă în tigaie și cât de bine este asezonată tigaia din fontă. conform Healthline.
Ce oferă tigaia de fontă?
Unul dintre principalele motive pentru care fonta a fost apreciată atât de mult de-a lungul anilor este că este aproape indestructibilă.
De fapt, cu puțină curățare și îngrijire, chiar și vasele de gătit din fontă care au fost neglijate și lăsate să ruginească pot fi adesea restaurate într-o stare aproape ca nouă.
În plus, fonta care a fost adecvat manipulată dezvoltă propria suprafață antiaderentă. Cel mai bun lucru este că, spre deosebire de tigăile tradiționale antiaderente realizate cu acoperiri din Teflon sau ceramică, suprafața antiaderentă a fontei poate fi reaplicată de mai multe ori.
1. Distribuția uniformă a căldurii
Una dintre cele mai mari calități ale tigăilor de fontă este capacitatea lor de a distribui căldura în mod uniform. Acest lucru permite gătirea uniformă a alimentelor, fără puncte fierbinți sau reci. Funcționează bine cu multe surse de căldură. Fonta poate fi folosită pe orice tip de plită (gaz, electrică sau cu inducție). De asemenea, poate fi utilizată peste flacără deschisă, ca în cazul unui foc de tabără, sau plasată direct în cuptor, precum o tavă de copt.
2. Durabilitate
Tigăile de fontă sunt cunoscute pentru durabilitatea lor excepțională. Cu îngrijire corespunzătoare, acestea pot dura generații întregi și pot fi transmise din familie în familie. Vasele de gătit din fontă sunt adesea vândute la prețuri accesibile și, deoarece rezistă aproape pentru totdeauna, le puteți considera o investiție unică. De obicei, este ușor să găsiți vase din fontă în magazinele second-hand sau la târgurile de vechituri.
3. Gust autentic
Alimentele gătite în tigăi de fontă au un gust autentic și delicios, deoarece rețin aromă și umiditate.
4. Ușor de curățat
Odată ce cunoașteți principiile curățării fontei, nu este mai dificilă de curățat decât alte tipuri de ustensile de gătit. În plus, suprafața sa naturală antiaderentă ar putea face chiar mai ușor de curățat decât sticlă sau aluminiu.
5. Versatilitate
Poate fi folosită pentru gătit și servire. Mulți oameni consideră vasele de gătit din fontă plăcute din punct de vedere estetic și acestea pot adăuga un plus frumuseții oricărei mese. De fapt, multe restaurante folosesc chiar mini-tigăi din fontă ca vase de servire.
Îngrijirea și întreținerea tigăilor de fontă
Pentru a vă asigura că tigăile de fontă rămân în stare bună și continuă să ofere beneficii culinare de lungă durată, trebuie să respectați următorii pași de îngrijire:
1. După spălare, asigurați-vă că tigăile de fontă sunt complet uscate pentru a preveni ruginirea.
2. Evitați să utilizați săpun sau detergent în exces la curățarea tigăilor de fontă, deoarece acest lucru poate elimina stratul de ulei care ajută la prevenirea lipirii.
3. După fiecare utilizare, ungeți ușor tigaia cu ulei pentru a menține acoperirea de ulei și pentru a preveni ruginirea.
4. Stocați tigăile de fontă într-un loc uscat și evitați expunerea prelungită la umezeală.
Tigăile de fontă sunt o investiție excelentă pentru bucătărie, oferind distribuție uniformă a căldurii, durabilitate și oportunitatea de a găti preparate delicioase. Cu îngrijire și întreținere corespunzătoare, aceste tigăi pot deveni moșteniri de familie și vă pot oferi ani de gătit plăcut și sănătos. Încercați rețetele menționate mai sus și bucurați-vă de beneficiile gătitului într-o tigaie de fontă.
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
