EXCLUSIV Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară. Sunt foarte mulți oameni care preferă să comande, să mănânce internațional

Campania ”Mâncăm ca să trăim?”: Chef Adi Hădean ne vorbește despre păstrarea tradiției în gastronomie, așa cum este ea, fără a fi prelucrată de noile obiceiuri culinare ale societății...
Ne întrebăm dacă s-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea. Ne întrebăm dacă ne pierdem tradițiile. Ne întrebăm dacă este un lucru bun să îmbinăm vechiul cu noul sau doar să le lăsăm să conviețuiască.
Discutând cu chef Adi Hădean, ne-a fost adusă în vedere o perspectivă echilibrată asupra relației dintre tradiție și evoluție în gastronomie. El subliniază că, deși mulți oameni se îndreaptă către opțiuni alimentare moderne și internaționale, nu trebuie să uităm că există încă mulți care păstrează și respectă tradițiile culinare transmise de la bunici și străbunici.
”Sunt foarte mulți oameni care păstrează tradițiile an de an, cu asteriscul că lumea evoluează și mergem în sensul în care evoluează toată lumea”, ne-a spus chef Adi Hădean, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cu toate acestea, evoluția este inevitabilă și societatea se schimbă într-un ritm rapid. Tinerii sunt adesea influențați de tendințele din social media, dar pentru cei mai în vârstă, tradițiile rămân o parte importantă a identității lor culinare.
Chef Adi Hădean ne spune că ”sunt foarte mulți oameni, mai ales în orașe, care preferă să comande, preferă să mănânce internațional sau preferă să mănânce mai light (mai slab caloric)” și ”poate că persoanele mai tinere sunt influențate de trendurile de pe Tik Tok, Instagram, Youtube Shorts, dar pentru persoanele care au trecut de 45-50 de ani, nu cred că rețelele sociale reprezintă o mare influență”.
Tradiția trebuie să fie respectată și urmată pentru a fi păstrată în viață
Schimbarea unui obicei vechi cu unul nou înseamnă că tradiția originală își pierde relevanța și identitatea. Totuși, tradiția și contemporanul nu sunt mutual exclusive, ci pot coexista în armonie, dar, conform spuselor lui chef Adi Hădean, cele două nu se pot îmbina: ”Tradiția nu trebuie îmbinată cu nimic. Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară. Definiția tradiției este perpetuarea unui obicei. Dacă îl schimbi cu un obicei nou, devine un obicei nou, nu mai este vechiul obicei.
Asta nu înseamnă că tradiția și contemporanul se exclud, pentru că fiecare casă nouă începe să își creeze propriile tradiții. În paralel cu vechiile tradiții ale familiei, în fiecare casă nouă se creează și noi tradiții. Deci, ele nu se exclud, doar că sunt lucruri diferite”, ne-a mai explicat chef Adi Hădean.
Cât despre identitatea culturală gastronomică românească, aceasta este în continuă evoluție și dezbatere. Definirea și conturarea acestei identități sunt procese complexe, care necesită timp și contribuția tuturor celor implicați în gastronomie.
Chef Adi Hădean: Identitatea culturală gastronomică românească este un concept în curs de definire și de formare. Este o dezbatere care a început acum câțiva ani și care încă durează.
* Acest articol face parte din campania ”Mâncăm ca să trăim?”, o campanie DC MEDICAL.
Articolele campaniei, în ordine:
- S-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea? Simona Carniciu: Oamenii vor să mănânce și atât!
- Cum arată o cină în prezent și cum arăta înainte. Chef Orlando Zaharia, mesaj pentru oameni: Cel mai important lucru pe care poate să îl facă cineva este să gătească din memorie
- Puterea alimentelor, înțeleasă ad litteram. Cum este, de fapt? Alina Epure: Niciun aliment nu va conține soluția la problemele cu care ne confruntăm
- ”Nu ronțăi, dar mă îngraș pe fond de stres” - este posibil așa ceva? Radu Leca: Este posibil, dar este o minciună
- Mâncatul din picioare sau la televizor, pericol pentru sănătate. Medic: Este o activitate semi-inconștientă. Creierul este perturbat. Ne sabotăm singuri
- Aplicațiile de food delivery ne pot distruge legătura cu mâncarea. Radu Leca: Cel mai mare act sabotor din online este numărul de platforme de delivery
- Care sunt caracteristicile mâncării românești. Chef Orlando Zaharia: Mâncarea românească de demult avea nevoie de un ingredient special
- Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
-
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului25.08.2025, 21:39
Locurile din care te poți infecta cu HPV. Poți lua HPV de pe colacul de toaletă? Care e adevărul
Din ce locuri te poți infecta cu virusul HPV. Poți lua HPV de pe colacul de WC?
De ce terapeuții AI ar putea izola și mai mult pacienții vulnerabili, în loc să ușureze suferința
Avertisment OMS: utilizarea prezervativelor a scăzut îngrijorător în rândul adolescenţilor din Europa. "Va fi și mai rău. Accesul la educație sexuală este vital"
Primul pas pentru îndepărtarea anxietății și depresiei. Ramona A. Dumitru: Dacă faci asta ești în afara pericolului cu potențial distructiv și 100% toxic
Sfaturi de auto-ajutor pentru tinerii și oamenii care trec prin anxietate și depresie.
Etnobotanicele și copiii-dealeri, FENTA legilor românești. Diferența dintre etnobotanice și droguri: Laboratoare din Ucraina, India și China primesc comenzi de droguri pentru noi
Și bărbații pot fi "pe stop". Cum ajung să aibă zile proaste, ca femeile cu simptome premenstruale. Adevărul despre Sindromul Iritabil Masculin
Vârsta la care apare primul test al maturității. Daniela Simulescu: Am avut un picaj. Simți că ți se de lumea peste cap. Mulți s-au confruntat cu multe clase de demoni interiori
"Acolo e un test al maturității din punct de vedere astrologic. Simți că ți se de lumea peste cap, nu înțelegi ce se mai întâmplă".
Franța, prima țară din lume care introduce dreptul la avort în Constituție. Ana Măiță: Este un precedent pentru cine are urechi să audă
Dependenţa de telefon, o problemă reală. Tinerii îşi verifică telefonul de 400 de ori pe zi
Nu mai dormiți cu telefonul aproape de cap sau în pat. Medicul Codruț Sarafoleanu avertizează: Evitați telefonul atunci când semnalul este mai slab
Copiii sunt cei mai expuși la efectele nocive ale telefonului mobil. Medicul ORL Codruț Sarafoleanu le atrage atenția părinților.
Burnout, boala care îți mănâncă ani din viață. Daniela Simulescu: Oamenii ăștia nu mai au viață. Nu le ajunge nici măcar un an să se vindece cu adevărat
"Ce am învățat eu la terapie e că nu suntem stăpânii lumii, nu suntem perfecți. Suntem destul de vulnerabili, câteodată greșim".
"Numărul de copii încă e considerat o dovadă a virilității. Nu ai posibilitatea să devii părintele pe care un copil îl merită". Ana Măiță: Dreptul la avort nu valorează cât o ceapă degerată
"N-am vorbit cu ai mei două săptămâni, aveam nervi pe ei". Tânără, despre mersul la terapie: A fost incomod să aflu cât bagaj emoțional aveam de la părinți
O tânără ne-a vorbit despre efectele pe care le-a simțit în urma terapiei.
Semnele stresului post-traumatic. Irina Bodnariu: Teama permanentă și așteptarea că ceva urmează să se întâmple sunt cele mai evidente semne
Care este rolul muzicii asupra vieții noastre și al bolilor. Ce se întâmplă în corp și creier atunci când asculți muzică
Mâncarea românească: ce o face să fie românească și specială. Chef Orlando Zaharia: De demult, avea nevoie de un ingredient special
Semnul subtil al atacului de panică. Ramona A. Dumitru: Principala cauză sunt ratele la bancă. Avem sute de persoane diagnosticate lunar
"Aceste vremuri pot fi prilej pentru familii de a se apropia!" Irina Bodnariu: Redescoperim valoarea familiei și poate învățăm să îi alocăm locul cuvenit
De ce unii oameni nu se bucură de reușite. Ce urme lasă: „după râs vine plâns” și „nu te bucura prea tare, nu durează”: Sindromul perfecționitului nefericit
Substanța care declanșează cancer. Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați. Ești expus zilnic fără să știi
Generația anxietății: de ce tinerii suferă mai mult, de ce adulții nu o recunosc. Leca: Cât timp generațiile actuale nu știu să scrie și să citească în limba română, lupta e la poli diferiți de putere
Principala cauză a anxietății și depresiei. Ramona A. Dumitru: Cei mai predispuși la această tulburare sunt bătrânii
Care sunt cauzele comune care provoacă anxietatea, respectiv depresia? Cum ne afectează anxietatea și depresia viața de zi cu zi?