EXCLUSIV Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară. Sunt foarte mulți oameni care preferă să comande, să mănânce internațional

Campania ”Mâncăm ca să trăim?”: Chef Adi Hădean ne vorbește despre păstrarea tradiției în gastronomie, așa cum este ea, fără a fi prelucrată de noile obiceiuri culinare ale societății...
Ne întrebăm dacă s-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea. Ne întrebăm dacă ne pierdem tradițiile. Ne întrebăm dacă este un lucru bun să îmbinăm vechiul cu noul sau doar să le lăsăm să conviețuiască.
Discutând cu chef Adi Hădean, ne-a fost adusă în vedere o perspectivă echilibrată asupra relației dintre tradiție și evoluție în gastronomie. El subliniază că, deși mulți oameni se îndreaptă către opțiuni alimentare moderne și internaționale, nu trebuie să uităm că există încă mulți care păstrează și respectă tradițiile culinare transmise de la bunici și străbunici.
”Sunt foarte mulți oameni care păstrează tradițiile an de an, cu asteriscul că lumea evoluează și mergem în sensul în care evoluează toată lumea”, ne-a spus chef Adi Hădean, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cu toate acestea, evoluția este inevitabilă și societatea se schimbă într-un ritm rapid. Tinerii sunt adesea influențați de tendințele din social media, dar pentru cei mai în vârstă, tradițiile rămân o parte importantă a identității lor culinare.
Chef Adi Hădean ne spune că ”sunt foarte mulți oameni, mai ales în orașe, care preferă să comande, preferă să mănânce internațional sau preferă să mănânce mai light (mai slab caloric)” și ”poate că persoanele mai tinere sunt influențate de trendurile de pe Tik Tok, Instagram, Youtube Shorts, dar pentru persoanele care au trecut de 45-50 de ani, nu cred că rețelele sociale reprezintă o mare influență”.
Tradiția trebuie să fie respectată și urmată pentru a fi păstrată în viață
Schimbarea unui obicei vechi cu unul nou înseamnă că tradiția originală își pierde relevanța și identitatea. Totuși, tradiția și contemporanul nu sunt mutual exclusive, ci pot coexista în armonie, dar, conform spuselor lui chef Adi Hădean, cele două nu se pot îmbina: ”Tradiția nu trebuie îmbinată cu nimic. Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară. Definiția tradiției este perpetuarea unui obicei. Dacă îl schimbi cu un obicei nou, devine un obicei nou, nu mai este vechiul obicei.
Asta nu înseamnă că tradiția și contemporanul se exclud, pentru că fiecare casă nouă începe să își creeze propriile tradiții. În paralel cu vechiile tradiții ale familiei, în fiecare casă nouă se creează și noi tradiții. Deci, ele nu se exclud, doar că sunt lucruri diferite”, ne-a mai explicat chef Adi Hădean.
Cât despre identitatea culturală gastronomică românească, aceasta este în continuă evoluție și dezbatere. Definirea și conturarea acestei identități sunt procese complexe, care necesită timp și contribuția tuturor celor implicați în gastronomie.
Chef Adi Hădean: Identitatea culturală gastronomică românească este un concept în curs de definire și de formare. Este o dezbatere care a început acum câțiva ani și care încă durează.
* Acest articol face parte din campania ”Mâncăm ca să trăim?”, o campanie DC MEDICAL.
Articolele campaniei, în ordine:
- S-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea? Simona Carniciu: Oamenii vor să mănânce și atât!
- Cum arată o cină în prezent și cum arăta înainte. Chef Orlando Zaharia, mesaj pentru oameni: Cel mai important lucru pe care poate să îl facă cineva este să gătească din memorie
- Puterea alimentelor, înțeleasă ad litteram. Cum este, de fapt? Alina Epure: Niciun aliment nu va conține soluția la problemele cu care ne confruntăm
- ”Nu ronțăi, dar mă îngraș pe fond de stres” - este posibil așa ceva? Radu Leca: Este posibil, dar este o minciună
- Mâncatul din picioare sau la televizor, pericol pentru sănătate. Medic: Este o activitate semi-inconștientă. Creierul este perturbat. Ne sabotăm singuri
- Aplicațiile de food delivery ne pot distruge legătura cu mâncarea. Radu Leca: Cel mai mare act sabotor din online este numărul de platforme de delivery
- Care sunt caracteristicile mâncării românești. Chef Orlando Zaharia: Mâncarea românească de demult avea nevoie de un ingredient special
- Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Penjemine, vaporii de canabis care păcălesc părinții și profesorii. Mulți tineri le inhalează fără să fie depistați
Ce sunt „penjaminele”? Acești vapori câștigă popularitate în rândul tinerilor.
"Lipsa de educație și scăderea drastică a inteligenței au propulsat poporul român pe un loc fruntaș la tot ceea ce înseamnă un popor ce nu simte nimic pentru nimeni"
De ce s-a pus eticheta de nebun dacă ai anxietate sau depresie? Psihologul Ramona A. Dumitru explică.
Cine e Labubu, de fapt? Copiii noștri sunt în pericol! Avertismentul dur al dr. Mihai Craiu: Vor fi bântuiți!
Trauma dumping: când poveștile altora te afectează. Fenomenul online de tip "Storytime" te poate distruge emoțional
Paracetamol: doza maximă recomandată, când și pentru ce se ia: Poate duce la insuficiență hepatică
Drogurile, la prețuri pentru toate buzunarele. Dr. Radu Țincu: Sunt foarte ieftine, 7-8-10 lei o doză. Bombe chimice care explodează creierul
Drogurile se găsesc pe piața din România la prețuri pentru toate buzunarele. Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă.
Pneumonia și rujeola ucid copii în România din cauza vaccinării scăzute. Prof. dr. Doina Pleșca: Este ciudat pentru o țară europeană
Generația anxietății: de ce tinerii suferă mai mult, de ce adulții nu o recunosc. Leca: Cât timp generațiile actuale nu știu să scrie și să citească în limba română, lupta e la poli diferiți de putere
De ce tot mai mulți copii au nevoie de ochelari? Răspunsul e revoltător
Aproape 60% dintre adolescente nu-şi monitorizează sarcina sau o fac abia în ultimul trimestru. Medic: Vorbim de copii care aduc pe lume copii
Cum recunoști un atac de panică. Cele 13 semne pe care mulți le ignoră
Ce este un atac de panică și cum îl recunoști. Mulți oameni nu știu care sunt semnele, deși experimentează atacul de panică.
Ce sunt steagurile bej într-o relație și de ce ar trebui să acordăm mai multă atenție
Definiții de steaguri în relație. De ce sunt importante steagurile bej?
Principala diferență între anxietate și depresie. Ce spune anxiosul și ce spune depresivul. Ramona A. Dumitru: Anxietatea se referă la frici, depresia la tristețe
Cancerul de col uterin, prevenție. Raluca Sîmbotin (MSD Romania): Provoacă 350.000 de decese. Sunt prevenibile
Menstruațiile dureroase provoacă anxietate și depresie. De ce ibuprofenul NU e suficient și ce trebuie să faci
Nu mai dormiți cu telefonul aproape de cap sau în pat. Medicul Codruț Sarafoleanu avertizează: Evitați telefonul atunci când semnalul este mai slab
Copiii sunt cei mai expuși la efectele nocive ale telefonului mobil. Medicul ORL Codruț Sarafoleanu le atrage atenția părinților.
Vor fi tot mai mulți adolescenți obezi şi supraponderali
"Aceste vremuri pot fi prilej pentru familii de a se apropia!" Irina Bodnariu: Redescoperim valoarea familiei și poate învățăm să îi alocăm locul cuvenit
De ce te simți singur. Semnul pe care ți-l dă corpul. Cauza care provoacă sentimentul de singurătate. Radu Leca: Atunci intră în joc singurătatea
De ce apare sentimentul de singurătate și de ce mulți se consideră singuri atunci când trec prin anxietate sau depresie.
"Numărul de copii încă e considerat o dovadă a virilității. Nu ai posibilitatea să devii părintele pe care un copil îl merită". Ana Măiță: Dreptul la avort nu valorează cât o ceapă degerată
Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară. Sunt foarte mulți oameni care preferă să comande, să mănânce internațional
7 lucruri de făcut când partenerul tău este într-o dispoziție proastă
Când partenerul tău este într-o dispoziție proastă poate fi o dezamăgire majoră, dar este important să nu o iei personal.