
Consumul excesiv de sare aduce o serie de efecte negative asupra sănătății. Experții în sănătate solicită producătorilor din industria alimentară să reducă sarea din alimentele...
În octombrie anul trecut, FDA (Food and Drog Administration) a cerut industriei alimentare să reducă în mod voluntar cantitatea de sodiu (o componentă principală a sării) din alimentele procesate, ambalate și preparate. Aceste produse furnizează aproximativ 70% din sodiu din dieta tipică americană, care include o medie de aproximativ 3.400 de miligrame (mg) de sodiu pe zi.
Noile obiective urmăresc să scadă aportul mediu de sodiu cu aproximativ 12% în următorii doi ani și jumătate, până la aproximativ 3.000 mg pe zi. Această cantitate este încă peste 2.300 mg recomandate de orientările alimentare federale, dar este un început.
Consumul prea multă sare poate crește tensiunea arterială și crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Sarea cu sodiu redus, la persoanele cu risc
Sarea cu conținut scăzut de sodiu scade riscul de accident vascular cerebral la persoanele cu tensiune arterială ridicată sau cu AVC anterior, arată un nou studiu.
Atât aportul crescut de sodiu, cât și aportul scăzut de potasiu sunt asociate cu hipertensiunea arterială și cu un risc crescut de boli cardiovasculare și deces prematur. S-a demonstrat că înlocuitorii de sare, care substituie de fapt o parte a clorurii de sodiu din sarea obișnuită cu clorură de potasiu, scad tensiunea arterială, dar efectele lor asupra bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și a decesului erau incerte. În plus, au existat îngrijorări cu privire la provocarea hiperkaliemiei (hiperpotasemia) la persoanele cu boli cronice de rinichi, care duce la aritmii cardiace și la moarte subită.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-