
O analiză a trei mari studii susține că consumul uneia sau mai multor căni de cafea cu cofeină a fost asociat cu un risc scăzut de insuficiență cardiacă.
Analiza a trei studii mari, fiecare monitorizat vreme de 10 ani, a ajuns la concluzia că o cană sau mai multe de cafea cu cofeină pe zi ar reduce riscul de insuficiență cardiacă. Este concluzia unui studiu publicat în ”Circulation: Heart Failure”, un jurnal al American Heart Association. ”În timp ce fumatul, vârsta și tensiunea arterială crescută se numără printre cei mai cunoscuți factori de risc pentru bolile de inimă, rămân factori de risc neidentificați pentru bolile de inimă”, consideră autourl analizei, David P. Kao, profesor asistent de cardiologie și director medical la Centrul Colorado pentru Medicină Personalizată de la Universitatea din Colorado Școala de Medicină din Aurora, Colorado.
Analiza a evidențiat următoarele: în toate cele trei studii, persoanele care au raportat că beau una sau mai multe căni de cafea cu cofeină au prezentat un risc de insuficiență cardiacă scăzut pe termen lung. În două cercetări, riscul de insuficiență cardiacă de-a lungul deceniilor a scăzut cu 5-12% pe cană pe zi de cafea, comparativ cu consumul de cafea. În studiul privind riscul de ateroscleroză în comunități, riscul de insuficiență cardiacă nu s-a modificat între 0 și 1 cană pe zi de cafea; cu toate acestea, a fost cu aproximativ 30% mai mic la persoanele care au băut cel puțin 2 căni pe zi.
Consumul de cafea decofeinizată părea să aibă un efect opus asupra riscului de insuficiență cardiacă - crescând semnificativ riscul de insuficiență cardiacă în cadrul unui studiu.
”Asocierea dintre cofeină și reducerea riscului de insuficiență cardiacă a fost surprinzătoare. Cafeaua și cofeina sunt adesea considerate de către populația generală ca fiind ”rele” pentru inimă, deoarece oamenii le asociază cu palpitații, hipertensiune arterială etc. Relația consecventă între creșterea cofeinei consumul și riscul de scădere a insuficienței cardiace transformă această presupunere în cap”, susține autorul principal al analizei, potrivit unui comunicat al Asociației Americane a Inimii.
Ghidurile americane recomandă consumul a trei până la cinci căni de 8 uncii de cafea pe zi.
Studiul științific, AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-