Dependența de cafea, mit sau realitate: medicul Vasi Rădulescu explică

cafea_boabe_cafea_74134800 Cafeaua în exces poate dăuna sănătății

Medicul Vasi Rădulescu explică pe blogul lui personal ce este dependența de cafea și cum apare. 

Mulți dinte noi nu ne-am putea vedea trăind fără cafea. Viciu, dependență, moft sau necesitate, cei mai mulți dintre noi savurăm o cafea înainte de a ne începe ziua.

Dacă suntem dependenți de cafea, avem impresia că abia după ce ne-am luat doza de cofeină, creierul nostru începe să funcționeze. Și nu suntem departe de adevăr.

Iată cum explică medicul Vasi Rădulescu, pe blogul său, dependența de cafea: 

„S-ar putea să nu aveți nevoie de dezintoxicare, dar, la fel ca și drogurile mai dure, cofeina poate crea dependență. Dacă încercați să renunțați, se instalează simptomele de sevraj: greață, epuizare, dificultăți de concentrare. Puteți deveni mai iritabil și pot urma dureri de cap dureroase. Acestea sunt vești proaste pentru cei peste 80% dintre americanii care consumă cofeină în fiecare zi.

Cofeina ajunge direct la creier, unde se blochează în locul unei substanțe chimice naturale, similare din punct de vedere structural, pe care corpul nostru o produce în mod natural, numită adenozină. Adenozina este cea care vă face să vă simțiți somnoros după o zi plină. Dar dacă receptorii celulari care primesc de obicei adenozina sunt ocupați să manipuleze cofeina, rămâi treaz și alert. Așa te prinde cofeina.

Există vești bune pentru cei care suferă de dependența de cofeină. Dacă poți rezista o săptămână sau două fără cofeină, creierul se resetează și poți sta liniștit știind că sevrajul a trecut”, explică el.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250