Limbajul sărac al copilului, asociat cu sănătatea mintală precară. Posibile cauze genetice

Angela Sabău |
Data publicării:
Dificultățile de dezvoltare a limbajului la copii sunt asociate cu sănătatea mintală precară
Dificultățile de dezvoltare a limbajului la copii sunt asociate cu sănătatea mintală precară

Dificultățile de dezvoltare a limbajului la copii ar putea avea cauze genetice. Cercetătorii au stabilit o legătură cu sănătatea mintală precară, ambele fiind cauzate de aceleași gene.

Un nou studiu sugerează că ar putea exista explicații genetice pentru faptul că unii copii, care au un limbaj mai sărac, au și o sănătate mentală precară.

Studiul condus de la Universitatea din York a examinat variantele genetice la șase gene despre care se crede că ar contribuie la dezvoltarea limbajului la copii.

Cercetătorii au utilizat scorurile poligene, o tehnică statistică ce adună efectul diferitelor variante genetice, pentru a determina dacă variantele asociate limbajului copiilor sunt asociate, de asemenea, cu sănătate mentală precară. 

Ei au descoperit că aproape jumătate din variantele genetice care contribuie la limbajul copiilor erau, de asemenea, asociate cu sănătatea mintală precară.

Ca parte a studiului, echipa a analizat datele genetice de la peste 5.000 de copii, precum și răspunsurile părinților la chestionare și evaluări clinice privind abilitatea limbajului copiilor.

Dacă cercetările viitoare confirmă aceste constatări, acestea ar putea avea implicații importante pentru momentul furnizării sănătății mintale pentru copiii cu tulburări de limbaj, spun cercetătorii.

Primul studiu care face legătura cu sănătatea mintală 

Autorul principal al studiului, dr. Umar Toseeb, de la Departamentul de Educație al Universității din York, a declarat: „Acest studiu oferă dovezi foarte preliminare că copiii cu tulburări de limbaj, cum ar fi tulburarea de dezvoltare a limbajului (DLD), pot avea o sănătate mintală precară datorită mecanismelor biologice comune.” Aceasta înseamnă că copiii cu DLD pot avea o sănătate mintală deficitară, deoarece genele care sunt responsabile de construirea sistemelor neuronale responsabile de limbaj ar putea fi, de asemenea, responsabile pentru sănătatea mintală.

Dacă descoperirile noastre sunt confirmate în lucrările viitoare, ar putea însemna ca sprijinul pentru sănătate mintală să fie pus în aplicare imediat ce apar dificultăți de limbaj, ca o măsură preventivă, în loc să așteptăm ca acești copii cu tulburări de dezvoltare a limbajului să arate simptome ale sănătății mintale deficitare înainte de intervenție".

Dificultățile de sănătate mintală pe care le întâmpină adesea copiii cu un DLD au fost de obicei considerate a fi cauzate de luptele lor cu limbajul, dar acest studiu este primul care sugerează că pot exista și factori genetici care pun copiii cu DLD în pericol de sănătate mintală precară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel