Terapii anticancer ar putea fi obținute din celulele pielii, reprogramate să „vâneze” celulele canceroase

Angela Sabău |
Data publicării:
Celule
Celule

Terapiile anticancer ar putea fi obținute în viitor din celulele pielii. Oamenii de știință au obținut deja asta în testele de laborator și sunt încrezători că în viitor, această descoperire va sta la baza unor noi și eficiente tratamente împotriva cancerului.

Celulele din pielea umană sau a șoarecilor pot fi reprogramate pentru a vâna tumorile și a furniza terapii anticancerigene. Oamenii de știință tocmai au reușit să obțină celule care se pot mișca în creier, vânând cancerul și distrugându-l înainte ca ele însele să dispară fără urmă.

Cercetătorii au obținut asta în experimente pe șoareci, creând celule personalizate pentru tumori care apar din celulele adulte ale pielii, care pot micșora tumorile cerebrale la 2% până la 5% din dimensiunea lor inițială, potrivit sciencemag.org.

Deși strategia încă nu a fost complet testată la oameni, noua metodă ar putea oferi într-o zi medicilor o modalitate rapidă de a dezvolta un tratament personalizat pentru cancerele agresive precum glioblastomul, care ucide majoritatea pacienților umani în 12-15 luni. A fost nevoie de doar 4 zile pentru a crea celule care „vânează” tumorile pentru șoareci.

Celulele stem, posibil să fie „manipulate”?

„Glioblastomele sunt urâte: își răspândesc rădăcinile și tendrilele celulelor canceroase prin creier, ceea ce face imposibilă eliminarea chirurgicală. Acestea, precum și alte tipuri de cancer, emană, de asemenea, un semnal chimic care atrage celulele stem - celule specializate care pot produce mai multe tipuri de celule în organism”, arată oamenii de știință. Ei cred că celulele stem ar putea detecta tumorile ca o rană care are nevoie de vindecare și migrează pentru a ajuta la remedierea daunelor. Dar asta le oferă oamenilor de știință o armă secretă - dacă pot să valorifice capacitatea naturală a „celulelor stem” de a „ținti” spre celulele tumorale, celulele stem ar putea fi manipulate pentru a furniza medicamente care omoară cancerul exact acolo unde este necesar.

Și alte cercetări au exploatat această metodă folosind celule stem neuronale - care dau naștere neuronilor și altor celule ale creierului - pentru a vâna cancerul cerebral la șoareci și a elibera medicamente care elimină tumora. Dar puțini au încercat acest lucru la oameni, în parte pentru că este dificilă obținerea acestor celule stem neuronale, spune Shawn Hingtgen, un biolog cu celule stem la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill.

Mai multe variante posibile

În prezent, există trei moduri principale. Oamenii de știință pot recolta celulele direct de la pacient, le pot recolta de la un alt pacient sau pot reprograma genetic celulele adulte. Recoltarea necesită însă o intervenție chirurgicală invazivă, iar acordarea proprietăților celulelor stem pe celulele adulte are un proces în două etape, care poate crește riscul ca celulele finale să devină canceroase. Iar utilizarea de celule de la altcineva, dinafara pacientului tratat, poate declanșa un răspuns imun împotriva celulelor străine.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel