De ce e bine să scoți proteza dentară înainte de operație. Calvarul unui britanic

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Operație
Operație

Proteza dentară a unui britanic de 72 de ani i-a ajuns în gât în timpul unui operații și, după zile întregi de dureri și intervenții, medicii i-au extras-o.

Proteză dentară, operație. "Dinții falși trebuie scoși înaintea unui anestezic general", avertizează medicii în jurnalul BMJ Case Reports. Iar ca argument vin cu situația unui vârstnic de 72 de ani căruia, în timpul unei operații de îndepărtate a unui nod inofensiv din peretele abdominal, i-a alunecat proteza dentară și i s-a oprit în gât. El credea că și-a pierdut-o prin spital, nebănuind, de fapt, că dispozitivul se află în propriul său corp.

Și a astfel a început calvarul acestuia. Au apărut durerile, sângerarea și dificultățile de înghițire, vizitele repetate la spital, testele suplimentare invazive, transfuziile de sânge și mai multe intervenții chirurgicale pentru bărbat.

Proteză dentară, operație: calvar de mai bine de o lună

La 6 zile după intervenția chirurgicală suferită la stomac, bărbatul s-a plâns de sânge în gură și dificultăți de înghițire. Nu putea mânca alimente solide. Doctorii s-au gândit că ar fi vorba de o infecție respiratorie și efectele secundare de a fi avut un tub în gât în timpul operației. I-au prescris apă de gură, antibiotice, steroizi și l-au trimis acasă.

Două zile mai târziu s-a întors cu simptome de agravare. Nu putea înghiți niciun medicament dintre cele prescrise. L-au internat ca suspect de pneumonie. O procedură de diagnostic presupunea investigația gâtului și a corzilor vocale, iar în momentul în care medicul s-au uitat a sesizat un obiect care se întindea de-a lungul corzilor vocale care a provocat umflarea internă și balonarea.

Când i s-a explicat acest lucru, bărbatul credea că și-a pierdut proteza prima dată când a fost internat. Apoi a avut o intervenție chirurgicală de urgență pentru a îndepărta protezele și a fost externat după șase zile. Alte 6 zile mai târziu a revenit la spital cu sângerări. Cum testele au arătat că sângerarea s-a oprit, el a fost trimis acasă. 10 zile mai târziu a revenit cu aceeași problemă. L-au internat, i-au făcut investigații și l-au trimis acasă. A revenit 6 zile mai târziu, tot din pricina sângerării.

Proteză dentată, operație: o arteră, sursa problemei

Testele au dezvăluit că sângerarea provenea din țesutul care a fost rănit de proteză. Cum a pierdut mult sânge, i-au făcut transfuzii. L-au externat după două zile, dar a revenit 9 zile mai târziu, cu sângerare suplimentară, care a necesitat o intervenție chirurgicală de urgență, deoarece sursa sângerării era o arteră sfâșiată în rană.

Un control la o săptămână după această procedură a arătat că țesutul se vindeca bine, iar șase săptămâni mai târziu nu a mai avut nevoie de îngrijiri suplimentare de urgență, iar lucrurile au revenit la normal. Autorii studiului subliniază că acesta nu este primul caz documentat de protezele dentare înghițite în timp ce se administrează anestezic.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel