Îmbătrânirea creierului este reversibilă! Posibil tratament pentru scleroza multiplă

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Creierul este afectat
Creierul este afectat

Îmbătrânirea creierului poate fi nu doar încetinită ci chiar invesată! O nouă cercetare, publicată ieri în jurnalul Nature, dezvăluie că creșterea rigidității creierului pe măsură ce înaintăm în vârstă determină disfuncția celulelor stem și arată noi modalități de a inversa îmbătrânirea celulelor stem din creier, făcându-le mai tinere și mai sănătoase. Este un posibil tratament pentru pacienții cu scleroză multiplă.

Rezultatele noului studiu publicat în jurnalul Nature au implicații semnificative asupra modului în care înțelegem procesul de îmbătrânire și a modului în care am putea dezvolta tratamente mult necesare pentru a opri bolile cerebrale legate de vârstă.

Pe măsură ce organismele îmbătrânesc, mușchii și articulațiile pot deveni rigide, ceea ce face ca mișcările de zi cu zi să fie mai dificile. Acest studiu arată că același lucru este valabil și în creierul nostru și că rigidizarea creierului legată de vârstă are un impact semnificativ asupra funcției celulelor stem ale creierului.

O echipă de cercetare multi-disciplinară, de la Wellcome-MRC Cambridge Stem Cell Institute (Universitatea Cambridge), a studiat creierele de șoareci tineri și bătrâni pentru a înțelege impactul rigidizării creierului legat de vârstă asupra funcției celulelor oligodendrocite progenitoare (OPC).

Celulele îmbătrânite, întineresc și-și reiau funcțiile

Acestea sunt un tip de celule stem din creier, importante pentru menținerea funcției normale a acestuia și pentru regenerarea mielinei - teaca grasă care înconjoară nervii, care este deteriorată în scleroza multiplă (SM). Efectele vârstei asupra acestor celule contribuie la scleroza multiplă, dar funcția lor scade și la persoanele sănătoase pe măsură ce îmbătrânesc.

Pentru a stabili dacă pierderea funcției la celulelor oligodendrocite progenitoare în vârstă este reversibilă, cercetătorii au transplantat celule de la șoareci bătrâni în creierul moale, spongios al animalelor tinere. Remarcabil, celulele bătrâne au fost întinerite și au început să se comporte ca celulele mai tinere, mai viguroase.

Pentru a studia acest efect mai departe, cercetătorii au dezvoltat materiale noi în laborator cu diferite grade de rigiditate și le-au folosit pentru a crește și studia celulele stem ale creierului de șoarece într-un mediu controlat. Materialele au fost concepute pentru a avea o textură similară cu creierele tinere sau bătrâne.

Pentru a înțelege pe deplin cum textura moale și rigiditatea creierului influențează comportamentul celulelor, cercetătorii au investigat Piezo1 - o proteină găsită pe suprafața celulei, care informează celula dacă mediul înconjurător este moale sau rigid.

Dr. Kevin Chalut, care a condus co-cercetarea, a declarat: „Am fost fascinați să vedem că, atunci când am crescut celule stem mici și funcționale din creierul de șobolan pe materiale rigide, celulele au devenit disfuncționale și și-au pierdut capacitatea de a se regenera, și de fapt au început să se comporte ca celulele îmbătrânite. Ceea ce a fost deosebit de interesant a fost faptul că, atunci când celulele bătrâne au fost cultivate pe materialul moale, au început să funcționeze ca celulele tinere - cu alte cuvinte, au întinerit".

„Când am eliminat Piezo1 de pe suprafața celulelor stem îmbătrânite ale creierului, am fost capabili să păcălim celulele să perceapă un mediu înconjurător ca fiind moale, chiar și atunci când creșteau pe materialul rigid", a explicat profesorul Robin Franklin, coautor al studiului. „Mai mult, am fost în măsură să ștergem Piezo1 din celulele stem din creierele de șoareci în vârstă, ceea ce a făcut ca celulele să fie întinerite și încă o dată capabile să își asume funcția normală de regenerare".

Posibil tratament pentru o boală incurabilă

Dr. Susan Kohlhaas, director de cercetare la Societatea de Scleroză Multiplă, care a finanțat o parte a cercetării, a declarat: „Scleroza Multiplă este implacabilă, dureroasă și dizabilitantă, iar tratamente care pot încetini și preveni dizabilitatea în timp sunt necesare cu disperare. Descoperirile echipei de la Cambridge cu privire la modul în care îmbătrânesc celulele stem ale creierului și modul în care acest proces ar putea fi inversat au implicații importante pentru tratamentul viitor, deoarece ne oferă o nouă țintă de a aborda problemele asociate cu îmbătrânirea și scleroza multiplă, inclusiv cum să redobândim funcțiile pierdute ale creierului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel