Limfom, cu terapie nouă supraviețuire la 2 ani pentru jumătate dintre pacienții

Alexandra Mănăilă / 03 dec 2018 / 15:21

Mai mult de jumătate dintre pacienți trăiesc la doi ani după ce au primit o terapie nouă pentru limfomul difuz cu celule B mari (DLBCL).  Acest tip de limfom constituie 30 – 58% din totalul limfoamelor, având o incidență în Uniunea europeană de 5-6 cazuri la 100.000 persoane pe an.

 

O analiză de urmărire a pacienților înscriși într-un studiu multi-centru de fază I / II (studiul ZUMA-1) pentru limfomul difuz cu celule mari B a arătat că 51% dintre pacienții care au primit terapia CAR-T, un receptor anti-CD19 (CAR T) sunt încă în viață la doi ani după tratament.

Terapia cu Axi-cel a fost aprobată de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru tratamentul DLBCL în octombrie 2017 și de către Comisia Europeană în august 2018. Studiul, co-condus de prof.dr. Sattva Neelapu, de la Universitatea din Texas, a constatat că 83% dintre pacienți au realizat o reducere a activității cancerului legată de tratament, cunoscută ca un răspuns obiectiv; 58% nu au avut cancer detectabil sau au avut un răspuns complet și 39 % au raportat răspunsuri în curs de desfășurare. Supraviețuirea globală mediană nu a fost atinsă și nu s-au raportat efecte adverse după perioada de 12 luni. Urmărirea mediană a fost de 27,1 luni pentru 101 pacienți înscriși în faza a II-a a studiului ZUMA-1.

,,Această evaluare de doi ani demonstrează că terapia poate induce remisii durabile la o proporție substanțială de pacienți cu un profil acceptabil pe termen lung de siguranță. Există, de asemenea, dovezi de recuperare treptată a celulelor B la majoritatea pacienților cu limfom difuz cu celule mari B refractare, care altfel au opțiuni de tratament limitate", a declarat prof.dr. Sattva Neelapu.

Rezultatele din "lumea reală" susțin concluziile ZUMA-1

O evaluare ulterioară "în lumea reală" a 274 pacienți care au primit terapia după aprobarea de către FDA a arătat rezultate similare cu studiul general ZUMA-1. Studiul retrospectiv din lumea reală a inclus 17 centre care au contribuit cu date independente de studiul finanțat de producător.
Rezultatele studiului, condus de prof.dr. Loretta Nastoupil, specializat în limfom și mielom, au fost prezentate pe 1 decembrie la reuniune anuală a specialiștilor americani. Până în ziua 90, evaluarea din lumea reală a raportat că 81% dintre pacienți au avut un răspuns obiectiv și 57% un răspuns complet.

,,Cu toate că studiul este limitat printr-o urmărire relativ scurtă, răspunsurile la 90 de zile în setarea din lumea reală sunt comparabile cu cele mai bune răspunsuri observate în studiul clinic ZUMA-1. Important este că siguranța pare comparabilă cu studiul ZUMA-1, în ciuda faptului că aproape jumătate dintre pacienți nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate ZUMA-1", a precizat prof.dr. Nastoupil, conform Eurekalert.com.

Articole Recomandate
Comentarii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.28