Lista bolilor care interzic șofatul și te pot lăsa fără permis de conducere. Mulți șoferi le au deja: Se interzice temporar sau permanent

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Lista bolilor care interzic șofatul - Foto: Freepick @senivpetro
Lista bolilor care interzic șofatul - Foto: Freepick @senivpetro

Lista bolilor care interzis șofatul. Cine nu poate obține permisul de conducere.

Potrivit Art. 22 din Codul Rutier, examinarea medicală se realizează în scopul certificării stării de sănătate și a calităților fizice necesare unui conducător de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

Una din regulile principale pentru cei care vor să obţină permisul auto este că trebuie să fie apte din punct de vedere fizic şi psihic. Fişa medicală pentru permisul auto este un document necesar tuturor persoanelor care vor să obţină sau să îşi schimbe permisul auto. Aceasta poate fi obţinută doar de la anumite instituţii specializate, iar costul ei este cuprins între 150 și 200 de lei, în funcție de clinică.

Afecțiunile medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se stabilesc de către Ministerul Sănătății Publice și se aprobă prin ordin al ministrului, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

"Examinarea medicală se realizează în vederea:

a) aprobării prezentării la examen pentru obținerea permisului de conducere;

b) obținerii certificatului de atestare profesională pentru conducătorii de autovehicule, de tractoare agricole sau forestiere ori de tramvaie stabiliți prin prezenta ordonanță de urgență;

Cine face cancer de col uterin și când trebuie făcut testul Babeș Papanicolau. Herghelegiu: E ușor de realizat

Chist ovarian: simptome și tratament. Dijmărescu: RMN-ul va arăta dacă este un chist malign, belign sau inflamator

BRomania: de ce avea Metilecgonina în sânge dacă nu consumase la volan. Cum funcționează DrugTestul. Cazurile Halep și Dima: Și medicamente pentru gripă pot da test pozitiv

c) verificării periodice, conform reglementărilor în vigoare", se arată în Codul Rutier.

Examinarea medicală se realizează în unități de asistență medicală autorizate, existente la nivelul fiecărui județ, care au obligația luării în evidență a solicitantului sau a conducătorului de autovehicul și tractor agricol sau forestier ori de tramvai de către medicul de familie.

Medicul de familie, atunci când constată că o persoană din evidența sa, care posedă permis de conducere, prezintă afecțiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătății publice, va solicita unității de asistență, medicală autorizate examenul de specialitate necesar. În cazul în care unitatea de asistență medicală autorizată a stabilit că persoana este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, va comunica aceasta imediat poliției rutiere pe a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea.

Permisul de conducere al persoanei care este declarată inaptă medical sau psihologic pentru a conduce autovehicule ori tramvaie se retrage de către poliția rutieră și poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură.

Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de instituțiile medico-legale, la solicitarea și pe cheltuiala părților interesate.

Astfel, potrivit codului rutier, românii care suferă de anumite boli și nu primesc un aviz medical care să ateste faptul că pot conduce în siguranță, nu au dreptul să dețină un carnet de conducere. Dacă nu au un aviz medical, persoane care suferă de exemplu, de diabet zaharat, nu au voie să se afle la volanul unui autoturism. Medicii sunt obligați prin lege să trimită la reexaminare un pacient bolnav, care ar putea fi în situația de a nu fi declarant apt pentru a conduce o mașină.

Dacă în urma testelor medicale o persoană e declarată inaptă pentru a conduce, rezultatul se trimite către poliție în 24 de ore. Atfel, o persoană bolnavă, care nu primește aviz din partea medicului nu poate obține sau nu își poate reînnoi permisul de conducere.

Lista bolilor care interzic șofatul

 

Ei bine, permisul auto nu poate fi deținut de persoanele care prezintă afecțiuni la nivelul aparatului respirator, care poartă un stimulator cardiac sau care au antecedente de infarct miocardic și care nu primesc avizul medicului.

De asemenea, persoanele care au tulburări mintale nu pot deține permis auto.

Ce analize medicale se fac pentru permis auto?

- Medicină internă

- Ortopedie şi traumatologie

- Neurologie

- Psihiatrie

- Oftalmologie

- Otorinolaringologie

- Pneumologie (doar pentru categoria C)

Nu se obține permis de conducere pentru:

- Handicapul locomotor, afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor care fac periculoasă conducerea unui autovehicul.

- Afecțiuni cardiovasculare

Codul rutier mai spune că nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere persoanelor care au boli vasculare periferice, cardiopatii sau insuficienţă cardiacă. Excepții fac doar cei pentru care medicul garantează că sunt apți.

Potrivit ordinului de ministru, "afecţiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul".

- Diabetul zaharat, hipoglicemie acută, hipoglicemie cronică

Potrivit legii, un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat şi care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înţelege riscurile hipoglicemiei şi că este capabil să ţină sub control aceste episoade. Nu se eliberează şi nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanţilor sau conducătorilor auto care nu au primit informaţii referitoare la aceste riscuri şi nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile hipoglicemiei.

"În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog şi, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maxim 5 ani; nu se eliberează şi nu se reînnoiesc permisele de conducere în cazul candidaţilor sau conducătorilor auto cu hipoglicemie cronică gravă decât dacă solicitările sunt susţinute de un aviz al medicului diabetolog şi de efectuarea unor controale medicale periodice; în cazul hipoglicemiilor cronice grave în timpul orelor de activitate, permisul de conducere auto se eliberează sau se reînnoieşte numai după ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod", se arată în documentul ministerului Sănătăţii.

- Afecțiuni neurologice

- Epilepsia

Crizele de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de constiență constituie un pericol real și grav pentru siguranța rutieră dacă apar la o persoana în timp ce conduce un autovehicul.

"În mod normal nu ar trebui să existe şoferi care să sufere de epilepsie pentru că, din păcate, asta este o boală care evoluează cu crize care fac practic imposibilă stăpânirea maşinii. Gândiţi-vă ce se întâmplă dacă un şofer face o criză de epilepsie şi intră într-o staţie de autobuz unde aşteaptă 10, 20 de oameni", spune medicul Mihai Grecu.

- Tulburări mintale precum:

a) tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecțiuni, traume ori intervenții neurochirurgicale

b) retard psihic sever

c) probleme comportamentale grave cauzate vârstei sau tulburari grave ale capacitatii de judecată, comportament ori adaptabilitate.

- Afecțiuni renale

- Apnee în somn.

"Înseamnă, de fapt, niște pauze respiratorii care se produc în timpul somnului, iar aceste pauze au repercusiuni importante asupra activităților din timpul zilei, pe de o parte, adică determină un grad de somnolență diurnă, și pe de altă parte, determină tulburări cardiovasculare, dar și neurologice. Dacă vorbim despre cei care conduc mașina, există și aici un risc foarte important, somnolența fiind principala cauză de accidente rutiere la nivel mondial", spune Cristian Cojocaru, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași.

VEZI ȘI: Sindromul ovarelor polichistice: cauze, simptome, tratament. Semnul dat de menstruație. Herghelegiu: Ăsta e semnalul de alarmă cu care vin pacientele la ginecolog

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel