Sindromul ovarelor polichistice: cauze, simptome, tratament. Semnul dat de menstruație. Herghelegiu: Ăsta e semnalul de alarmă cu care vin pacientele la ginecolog

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Sindromul ovarelor polichistice cauze, simptome, tratament - Foto: Freepick
Sindromul ovarelor polichistice cauze, simptome, tratament - Foto: Freepick

Sindromul ovarelor polichistice: ce este, care sunt cauzele și cum se manifestă. La ce să fii foarte atentă când ai menstruație.

Dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu competențe în Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Histeroscopie, Gineco-Oncologie, Colposcopie, ne-a vorbit despre cele mai frecvente patologii întâlnite la femeile tinere.

"Una dintre patologiile cel mai des întâlnite la pacientele tinere este sindromul ovarelor polichistice. Este o afecțiune benignă.

Așa cum îi spune și numele se caracterizează prin prezența mai multor chisturi de dimensiuni mici la nivelul ovarului, reprezentate de foliculi, dar acest lucru nu este definitoriu, nu este cauza sindromului, ci mai degrabă o consecință.

Mai corect ar fi să caracterizăm sindromul ca o disfuncție ovariană cu un dezechilibru hormonal și o producție crescută de hormoni androgeni", a declarat dr. Cătălin Herghelegiu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o afecțiune în care ovarele produc o cantitate anormală de androgeni, hormoni sexuali masculini care sunt de obicei prezenți în cantități mici la femei. Denumirea de sindrom al ovarelor polichistice descrie numeroasele chisturi mici (saci plini de lichid) care se formează în ovare. Cu toate acestea, unele femei cu această tulburare nu au chisturi, în timp ce unele femei fără această tulburare dezvoltă chisturi.

Ovulația are loc atunci când un ovul matur este eliberat dintr-un ovar. Acest lucru se întâmplă pentru ca acesta să poată fi fertilizat de un spermatozoid masculin. Dacă ovulul nu este fertilizat, acesta este trimis în afara corpului în timpul menstruației.

În unele cazuri, o femeie nu produce suficient de mulți hormoni necesari pentru a ovula. Atunci când ovulația nu are loc, ovarele pot dezvolta multe chisturi mici. Aceste chisturi produc hormoni numiți androgeni. Femeile cu SOPC au adesea niveluri ridicate de androgeni. Acest lucru poate cauza mai multe probleme cu ciclul menstrual al unei femei. Și poate cauza multe dintre simptomele SOPC.

Sindromul ovarelor polichistice, cauze

 

"Cauzele acestei afecțiuni nu sunt pe deplin elucidate. Putem să invocăm și factori de mediu sau moduri de viață, dar pe de altă parte există clar și cauze sau o predispoziție genetică întrucât se observă o agregare familiară. Membrii din aceeați familie au aceeași patologie, dar asta nu înseamnă că toate persoanele afectate vor avea aceleași simptome.

Tabloul clinic poate să varieze. La unii pot fi simptome mai puțin severe, la ații simptome mai grave", a completat el.

Sindromul ovarelor polichistice, simptome

"Primul factor care le determină pe paciente să se prezinte la ginecolog îl reprezintă întârzierea menstruație. Asta înseamnă că ciclurile menstruale nu mai sunt regulate la 28 de zile, începsă întârzie la 32 - 35 de zile, poate chiar mai mult, chiar și 40 de zile.

În unele cazuri observăm chiar o amenoree secundară, adică nu mai vine deloc menstruația.

Acesta este semnalul de alarmă care determină pacientele să se prezinte la medicul ginecolog", a mai spus medicul Dr. Cătălin Herghelegiu.

Simptomele SOPC pot include și:

- Exces de păr pe corp, inclusiv pe piept, stomac și spate (hirsutism)

- Creșterea în greutate, în special în jurul burții (abdomen)

- Acnee sau piele grasă

- Chelie de tip masculin sau părul se subțiază

- Infertilitate 

- Bucăți mici de piele în exces pe gât sau la subraț (etichete cutanate)

- Pete de piele întunecate sau groase pe partea din spate a gâtului, la subsuori și sub sâni

Sindromul ovarelor polichistice, cum se pune diagnosticul

"Diagnosticul pozitiv, prin concens, s-a stabilit că trebuie să fie îndeplinite două dintre următoarele trei criterii:

1. noi, ca ginecologi, îl observăm cel mai ușor este prezența ovarelor polichistice. Ecografic vom observa un ovar crescut în dimensiuni, cu multipli foliculi de mici dimensiuni, aceste imagini chistice. Nu se observă a fi dominanți și aspectul a fost de multe ori asociat cu un ciorchine de strugure.

2. Anovulație sau oligoovulație. Asta înseamnă că nu se mai eliberează un ovocit la fiecare ciclu menstrual, nu mai are loc ovulația, aceasta fiind cauza pentru care se produce întârzierea menstruației. Asta duce și la alte complicații cum ar fi infertilitatea.

3. Nivelul crescut de hormoni androgeni, testosteron. Acesta fie se poate determina prin analiză de laborator, fie se observă semnele clinice, adică apariția părului la nivelul feței și corpului specifică bărbaților", a continuat. medicul.

"Acneea reprezintă un alt simptom care poate să fie dat de ovarele polichistice și derivă din aceste tulburări hormonale cu secreție crescută de androgen", a mai explicat medicul.

Sindromul ovarelor polichistice, tratament

Tratamentul pentru SOPC se face adesea cu medicamente. Acest lucru nu poate vindeca SOPC, dar ajută la reducerea simptomelor și la prevenirea unor probleme de sănătate.

"Metodele de tratament propun să atingă mai multe obiective.

Primul ar fi acela al reluării funcției normale ale ovarelor, o reducere în greutate a pacientelor care au un exces ponderal, scăderea rezistenței la insulină, deoarece acest sindrom se asociază și cu o rezistență crescută la insulină.

Tabloul clinic poate să fie foarte variat, dar cel mai adesea există o rezistență crescută la insulină, ceea ce se asociază și cu un exces ponderal. Putem spune că se aseamănă cu diabetul zaharat de tip 2", a conchis medicul.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel