Cine face cancer de col uterin și când trebuie făcut testul Babeș Papanicolau. Herghelegiu: E ușor de realizat

EXCLUSIV
Cine face cancer de col uterin - Foto: Freepick @stefamerpik
Cine face cancer de col uterin - Foto: Freepick @stefamerpik

Cancerul de col uterin: cauze, simptome și depistare. Cine face cancer de col uterin. Când trebuie făcut testul Babeș Papanicolau.

Cancerul de col uterin este o boală gravă la care România stă destul de rău, numărul cazurilor depistate fiind destul de mare. Cu toate acestea, interesul pentru vaccinarea HPV este extrem de scăzut.

Cancerul de col uterin este creșterea unor celule anormale în mucoasa colului uterin. Cel mai frecvent cancer de col uterin este carcinomul cu celule scuamoase, care reprezintă 70% din cazuri. Adenocarcinomul este mai puțin frecvent (aproximativ 25% din cazuri) și mai dificil de diagnosticat, deoarece debutează mai sus în colul uterin.

Vârsta medie la diagnosticare este de 49 de ani, potrivit cancer.gov.

Incidența cancerului de col uterin a scăzut semnificativ de când a început Programul național de depistare a cancerului de col uterin în 1991 și de când a fost introdus un program național de vaccinare împotriva virusului papiloma uman (HPV) în 2007. 

"Din nefericire, România este pe primul loc în Europa ca incidență a cancerului de col uterin.

La risc sunt toate femeile, dar, în special, cele care nu au efectuat vaccinul HPV și acele femei care nu efectuează vaccinul HPV și femeile care nu fac screeningul anual reprezentat de examenul Babeș Papanicolau", a declarat dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu competențe în Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Histeroscopie, Gineco-Oncologie, Colposcopie a explicat în exclusivitate la DC Medical.

Cancerul de col uterin, simptome

 

Modificările precanceroase din celulele cervicale rareori provoacă simptome. Singura modalitate de a afla dacă există celule anormale care se pot transforma în cancer este de a face un test de screening. În cazul în care modificările celulare precoce se transformă în cancer de col uterin, cele mai frecvente semne includ:

- sângerări vaginale între menstruații

- sângerări menstruale care sunt mai lungi sau mai abundente decât de obicei

- durere în timpul actului sexual

- sângerare după actul sexual

- dureri pelviene

- o schimbare în secrețiile vaginale, cum ar fi o scurgere mai abundentă sau o culoare sau un miros puternic sau neobișnuit.

- sângerare vaginală după menopauză.

Cancerul de col uterin, cauze

 

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de o infecție persistentă cu unele tipuri de papilomavirus uman (HPV) cu risc ridicat; acesta este cel mai mare factor de risc pentru cancerul de col uterin. Celălalt factor principal de risc pentru cancerul de col uterin este fumatul.

Există unele dovezi că femeile care au luat pilula contraceptivă timp de cinci ani sau mai mult prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin la persoanele cu HPV. Riscul este mic și s-a demonstrat că administrarea pilulei reduce, de asemenea, riscul de apariție a altor tipuri de cancer, cum ar fi cel ovarian și uterin.

Alți factori de risc includ:

- fumatul și fumatul pasiv

- un sistem imunitar slăbit

- dacă mamei dvs. i s-a prescris dietilstilbestrol (DES), o formă artificială a hormonului feminin estrogen în timpul sarcinii (între 1939 și 1971)...

Aproximativ 8 din 10 femei vor fi infectate cu HPV genital la un moment dat în viața lor. Majoritatea femeilor care au infecția cu HPV nu fac niciodată cancer de col uterin; doar câteva tipuri de HPV duc la apariția cancerului de col uterin.

Când trebuie făcut testul Babeș Papanicolau

 

"Din fericire, în cazul cancerului de col uterin avem la dispoziție și metode de screening și metode de diagnostic destul de facile. Ca și metode de screening, cea mai utilizat este examenul Babeș Papanicolau.

Asta este ușor de realizat, poate fi realizat și la medicul de familie, poate și la un laborator privat, poate fi recoltat de către o asistentă, fie la cabinetul medicului ginecolog.

Screeningul înseamnă că încercăm să depistăm o boală în stadiu incipient înainte să apară simptomele.

Una dintre cele mai importante atribuții ale unui screening este să fie accesibil, iar examenul Babeș Papanicolau ar trebui să fie ușor accesibil întregii populații, având un cost redus și este chiar suportat de Casa de Asigurări", a completat medicul Cătălin Herghelegiu.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel