Mâini și degete umflate? 5 posibile cauze

DCMedical Team |
Data publicării:

Umflarea mâinilor și a degetelor, numită medical edem, este o problemă des întâlnită, care poate afecta persoanele indiferent de vârstă sau sex.

Poate avea diverse cauze, iar în acest articol îți vom vorbi despre câteva dintre ele. 

1. Artrita

Artrita este o afecțiune care provoacă inflamație și durere într-una sau mai multe articulații. Există mai multe tipuri de artrită, printre care și artrita reumatoidă, care afectează articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor.

Simptomele artritei pot varia de la o persoană la alta și în funcție de tipul de artrită. Printre cele mai frecvente simptome se numără durerea articulară, rigiditatea, roșeața, căldura locală și umflarea articulațiilor, inclusiv a degetelor. Aceste simptome pot fi mai severe dimineața sau după suprasolicitarea articulațiilor. 

2. Retenția de fluide

Retenția de fluide, cunoscută și sub denumirea de edem, este una dintre principalele cauze pentru mâini și degete umflate. Acest fenomen apare atunci când lichidele se acumulează în țesuturile corpului, provocând umflarea zonei afectate. 

Unul dintre factorii cei mai comuni care pot provoca retenția de fluide este consumul excesiv de sare. Sarea atrage apa și determină corpul să o rețină, ceea ce poate duce la umflarea mâinilor, a degetelor și a altor părți ale corpului. Această retenție de apă poate duce la umflarea mâinilor și a degetelor. În astfel de cazuri, edemul este însă temporar și dispare spontan, în câteva ore sau câteva zile, în special dacă se iau măsuri pentru reducerea consumului de sare. Retenția de lichide poate avea însă și alte cauze. Un medic te poate ajuta să afli care este explicația exactă pentru această problemă. 

3. Neuropatia periferică

Neuropatia periferică este o afecțiune ce apare atunci când sunt afectați nervii periferici. Cauzele sale includ diabetul, leziunile traumatice, infecțiile sau probleme metabolice.

Umflarea mâinilor este unul dintre simptomele comune ale neuropatiei periferice. Mai pot apărea, de asemenea, amorțeală, înțepături sau furnicături în picioare sau mâini, durere, sensibilitate extremă, slăbiciune musculară sau paralizie și lipsă de coordonare.

4. Sindromul nefrotic

Sindromul nefrotic este caracterizat prin pierderea excesivă de proteine prin urină, ca urmare a unor probleme cu rinichii. De obicei, cauza o reprezintă deteriorarea glomerulilor, niște vase minuscule de sânge din rinichi care filtrează deșeurile și excesul de apă din sânge. Posibilele cauze ale deteriorării glomerulilor includ lupusul, amiloidoza, tromboza venoasă renală și focal glomeruloscleroza segmentată. 

Pe lângă proteinurie (niveluri foarte ridicate de proteine în urină) și hipoalbuminemie (niveluri scăzute de proteine în sânge), la persoanele cu acest sindrom se mai pot observa umflarea mâinilor, picioarelor și zonei din jurul ochilor, niveluri ridicate de colesterol, creșterea în greutate asociată reținerii excesului de lichid și pierderea poftei de mâncare.

5. Efortul fizic

Efortul fizic și exercițiile pot duce la umflarea degetelor, fenomen ce apare în urma redirecționării fluxului de sânge către organele vitale în timpul activității intense. Mâinile și picioarele primesc mai puțin sânge, vasele de sânge se dilată în efortul de a crește fluxul sanguin, iar rezultatul este umflarea mâinilor sau edemul. În plus, efortul fizic prelungit duce la o creștere a fluxului sanguin la nivelul pielii (pentru a răci organismul), proces care contribuie și el la umflarea degetelor. Din fericire, această umflare este temporară și se retrage în scurt timp după finalizarea antrenamentului.

Umflarea mâinilor și a degetelor poate avea o varietate de cauze. Deși edemul poate fi temporar și inofensiv în unele cazuri, este important să consulți un medic dacă este sever, persistă sau este însoțit de alte simptome.

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu pot înlocui vizita la medic. Dacă vrei să afli care este cauza exactă a simptomelor cu care te confrunți și ce poți face pentru a le ameliora, programează-te la un consult de specialitate!  

Surse: 

https://www.medlife.ro/articole-medicale/cauzele-umflarii-degetelor-si-mainilor

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/sindrom-nefrotic-cauze-simptome-tratament

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel