Mănâncă aceste alimente înainte și după vaccinul COVID-19. Așa stimulezi sistemul imunitar

Irina Radu |
Data publicării:

Nu îți face griji, nu ai nevoie de o dietă specială pentru a te vaccina împotriva SARS-COV-2. 

Pe măsură ce mulți oameni reușesc să se vaccineze anti-COVID-19, a apărut întrebarea dacă există anumite alimente recomandate înainte sau după imunizare, pentru a minimiza simptomele sau pentru a sprijini sistemul imunitar. 

Alege alimente antiinflamatoare

"Nu există suficiente cercetări care să susțină faptul că alimentele antiinflamatoare sau suplimentele precum vitamina C vor face vaccinul COVID mai eficient. Dar, în general, consumul de alimente foarte nutritive și administrarea de vitamina C ajută sistemul imunitar.", spune dr. Heather Koza, medic de familie din Michigan, SUA.

Dr. William Li, cofondator și director medical al Fundației Angiogeneză și autor al lucrării Eat To Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Heal Itself este de acord: „Nu există dovezi solide care să spună că anumite suplimente pot eficientiza vaccinul COVID-19. Vaccinurile COVID au fost toate testate la persoanele care aveau o alimentație obișnuită, așa că știm că sunt eficiente fără niciun preparat nutrițional special". 

Cu toate acestea, consumul de alimente integrale, cum ar fi fructele și legumele și mai puține alimente procesate, îți vor ajuta sistemul imunitar să funcționeze mai bine, în general, din cauza inflamației mai reduse în organism.

„O dietă sănătoasă poate îmbunătăți capacitatea de reacție imună și ne poate ajuta să luptăm mai bine împotriva infecțiilor și poate stimula răspunsul imun la vaccinare.", spune dr. Louis Malinow, medic de medicină internă și consilier medical. 

Nu ar strica să consumi alimente antiinflamatoare după vaccin, dar probabil că nu va face prea multă diferență. Curcuma este un condiment cu proprietăți antiinflamatorii și ar putea fi presărat pe alimente sau consumat în ceai. Peștele este, de asemenea, antiinflamator, iar somonul, macroul, sardinele, hamsia și heringul au cele mai antiinflamatoare omega-3. Uleiul de pește (grăsimile omega-3) se transformă de fapt în compuși numiți „rezolvini”, ceea ce înseamnă că rezolvă inflamația.”, spune dr. Malinow.

Nu mergi la vaccin cu stomacul gol

Nu este nevoie să postești în noaptea dinaintea vaccinului COVID, așa cum s-ar putea pentru alte proceduri.

„Sfatul meu ar fi să mănânci ceva, cum ar fi iaurt și fructe, ouă, sunt toate opțiuni bune.”, spune dr. Malinow.

După vaccin, este posibil să ai efecte secundare, cum ar fi dureri de braț, febră scăzută sau dureri de corp. Acestea înseamnă că sistemul tău imunitar funcționează, spun experții. 

Bea multe lichide

Medicii sunt de acord că hidratarea înainte și după administrarea vaccinului COVID este extrem de importantă.

„Nu numai că totul din corp funcționează mai bine, dar unii cu fobie de ac se vor descurca mult mai bine dacă apar hidratați.”, spune dr. Malinow.

„Înainte și după administrarea vaccinului, vă recomand să beți multe lichide”, spune dr. Koza. De asemenea, ea încurajează consumul de alimente precum fructe, legume și supe pe bază de bulion pentru a stimula sistemul imunitar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel